Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Test caravanmovers

Resultaten van de test

De movertest is uitgevoerd door een bekend duo (Lucas en Gea ) en door Wim de Roos, een onafhankelijke expert van de KCK. Tros Radar heeft de test van de movers uitgezonden op 26 mei. Deze uitzending is ook op de website van Tros Radar te bekijken De KCK test staat in de uitgave van juni 2008.

 

Ook nu zijn er een paar essentiele verschillen tussen de geteste movers: de movers van Powrmover en Truma plaatsen de aandrukrollen automatisch tegen de wielen, bij de andere drie movers gebeurt dat handmatig. De laatste movers zijn daardoor wel een stuk goedkoper.

 

1 Simpark:
 rapportcijfer 7,7
2 Powrmover:  rapportcijfer 7,4
3 Enduro:
 rapportcijfer 6,8
3 Truma:
 rapportcijfer 6,8
5 Reich:
 rapportcijfer 6,3

 

 

Test Tros Radar 2008 en KCK 2008

 

De resultaten van de geteste movers zijn beduidend anders als in de KCK test van 2006. Mogelijk is het verschil ontstaan door de andere locatie, waardoor er ook andere eisen aan het gebruik worden gesteld. De proef, waarbij de caravans een lang parcours door mul zand moesten rijden, was voor de Truma mover bijvoorbeeld iets te veel van het goede, deze mover is voorzien van een beveiliging tegen overbelasting waardoor de mover gedurende de rit een aantal malen werd uitgeschakeld.

Test Caravan & Kampeer kampioen 2006

De KCK heeft ook in 2006 een aantal movers getest, dit keer zijn het de:

 

 • Powrmover 1 XL
 • Reich Move Control II Comfort
 • Simpark II Slow Start
 • Truma Mover SE

 

De movers van Truma en Powrmover zijn movers waarvan de aandrukrollen bij gebruik automatisch tegen de wielen worden gedrukt, bij de Reich en de Simpark moet u dat met een slinger of accuboormachine doen. Bij de Simpark moet u dat aan zowel de linker- als rechterzijde van de caravan doen, wat lastig kan zijn als de caravan aan één zijde dicht tegen struiken, bomen of een muur staat.

 

Vergeleken met eerdere tests blijkt dat echte kwaliteitsproblemen over het algemeen tot het verleden behoren. Afgezien van wat kleinigheden was er aan de kwaliteit van de movers niet veel op te merken. De movers hadden het tijdens de test flink te verduren waardoor de electronica wel eens in moest in moest grijpen, maar ze deden hun werk zonder grote mankementen. Een aandachtspunt was hooguit een incorrecte afstelling van de aandrukrollen van één van de movers. De onderlinge verschillen tussen de movers kwamen dan ook vooral tot uiting in het bedieningsgemak van de mover en afstandbediening, de handleiding en natuurlijk de verschillen in snelheid en manoeuvreren tijdens het gebruik.

 

Test Caravan & Kampeer kampioen 2006

 

Ditmaal kwam de Truma Mover SE als beste uit de test. Deze mover had alle onderdelen van de test met glans doorstaan. De Truma mover zit kwalitatief goed in elkaar, de bediening alsmede de prestaties zijn prima en handleiding is duidelijk. De goedkopere Reich mover eindigde als tweede met als minpuntje de in de modder slippende aandrijfrollen. Nummer drie, Simpark, en nummer vier Powrmover eindigden dicht bij elkaar, waarbij de Simpark door zijn lagere prijs als derde eindigde.

Movers getest

In september 2002 werden drie verschillende merken caravanmovers uitgebreid getest door het kampeer en caravan maandblad de KCK, een orgaan van de ANWB. Ook werd in het blad Caravannen! aandacht besteedt aan de mover.

De bevindingen uit de KCK-test zijn door PowrMovers aan Caravans.net beschikbaar gesteld voor publicatie in deze rubriek. PowrMovers heeft één van de drie movers geleverd, de PowrMover I. De andere twee kandidaten waren de Move Control van Reich en de Euro Mover II van Truma.

Van eerdere datum zijn de in 2001 verschenen testen door het Duitse magazine Camping, Cars & Caravans.
In de uitgave van december 2001 werd een vergelijkende test gedaan met de Euro Mover II en de Move Control.

Test Kampeer & Caravan Kampioen 2002)

Bij de testresultaten is het commentaar van deelnemer PowrMovers opgenomen.

 

 • ‘Ook nieuwkomer PowrMover (PowrMover 1) toont zich leergierig met detailwijzigingen en verbeteringen’
  De PowrMover is ontwikkeld door bij de verschillende groepen in de caravanwereld na te vragen wat zij vonden van de verschillende reeds bestaande movers en wat zij graag verbeterd zouden willen zien. Zo hebben wij bijvoorbeeld problemen met de rollen en elektronica kunnen voorkomen.
   
 • ‘Truma gebruikt een ketting, Reich en PowrMover kiezen voor een directe overbrenging met tandwielen.’
  PowrMover heeft gekozen voor een tandwiel overbrenging om de kracht op een zo evenredig mogelijke manier over te brengen. Een ketting is tenslotte zo sterk als de zwakste schakel. Waar PowrMover heeft gekozen voor tandwielen gebruikt Reich een directe overbrenging op de motor/gearbox. Reich is de enige die direct op de motor/gearbox de aandrijfrol heeft aangebracht.
   
 • ‘Een standaard aansluitkabeltje bij de PowrMover 1 dient om de handset vanuit de centrale regelunit van de broodnodige elektriciteit te voorzien als onverwacht de batterij (9V) de geest geeft.’
  U zult zien dat net als u op een plek bent waar u de PowrMover het hardst nodig heeft de batterij van de afstandbediening het opgeeft, en er nergens in de wijde omtrek een winkel te vinden is. Vandaar dat wij deze noodkabel er bij leveren, zodat u ook dan de PowrMover kunt gebruiken.
  PowrMovers: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
   
 • ‘De aandrijfrollen van de Euro Mover II en de PowrMover I druk je in een simpele lichte verticale draaibeweging tegen de wielen.’
  Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het manoeuvreren fysiek een stuk makkelijker wordt, maar dat om de mover te gebruiken eerst een fysiek zware handeling gepleegd moet worden. Het aanbrengen van de rollen is door iedereen zeer goed te doen. Er wordt nu zelfs een systeem ontwikkeld waarbij het aanbrengen elektronisch wordt gedaan. Dit apparaat is optioneel en is achteraf altijd nog te monteren.
   
 • ‘De Reich en PowrMover passen een hoofdschakelaar toe, die het hele systeem spanningsvrij schakelt.’
  Met de hoofdschakelaar kunt u ten alle tijden onze PowrMover resetten, en voorkomt u lekstroom.
   
 • ‘De Euro Mover II en de PowrMover I scoren gelijk, maar de laatste rijdt bij de herstart wat soepeler weg.
  De PowrMover maakt gebruik van een soft-start, zodat niet alle kracht ineens op het chassis komt, om schade aan het chassis te voorkomen. Deze soft-start maakt ook centimeter nauwkeurig manoeuvreren en zelfs aankoppelen aan de auto, zonder schade, mogelijk.
   
 • ‘De Euro Mover II biedt als enige ook nog de mogelijkheid gelijktijdig een wiel voor- en een wiel achteruit te laten draaien, voor een rondje plaatsen’
  Ook met de PowrMover en de Move Control is dit mogelijk, dit in tegenstelling tot wat er wordt geschreven. Een Caravan om zijn as laten draaien om zo nauwkeurig mogelijk te manoeuvreren is geen probleem.
   
 • ‘Alle fabrikanten geven aan dat ook steilere hellingen (tot 25 % procent bij 1200 kg caravangewicht) kunnen worden bedwongen' Aangezien caravans steeds zwaarder worden en wij de ook deze caravanbezitters graag willen helpen, heeft PowrMovers als enige nu een mover ontwikkelt, model 1 XL die dit hellingspercentage haalt bij een caravan gewicht van 1500 kg.

 • ‘Tijdens de test werkten de Euro Mover II en de PowrMover I feilloos. Ze zijn gelijkwaardig uit de test gekomen. De soepele start, het stroomkabeltje voor de handset, de hoofdschakelaar en niet te vergeten z’n prijs werken in het voordeel van PowrMover I. De Euro Mover II verdient dankzij het uitgestrekte Europese Truma-netwerk (vooral in Nederland, Engeland en Duitsland) meer vertrouwen wanneer zich technische problemen voordoen ’
  Bij PowrMovers staat service hoog in het vaandel. Wij hebben zoveel vertrouwen in ons product dat wij 5 jaar volledige garantie durven geven. Wij hebben vestigingen in Engeland, de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Mocht zich in deze landen een probleem voordoen zal er dezelfde dag nog gewerkt worden aan een oplossing. In de nabije toekomst zullen er ook in andere landen vestigingen komen. Ook al bent u op vakantie in bijvoorbeeld Frankrijk, wij zullen altijd ons uiterste best doen om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Tot nu toe waren onze klanten zeer tevreden en zelfs verbaasd over onze service.
   
 • Nog enkele opmerkingen buiten de testresultaten om:
  De PowrMover kent ook een aantal extra beveiligingen in het systeem zoals een unieke frequentie van de afstandbediening, zodat uw PowrMover niet gaat draaien als er op de camping iemand anders zijn PowrMover gaat gebruiken.

 

 

Testen in Camping, Cars & Caravans (2001)

Het Duitse magazine 'Camping, Cars & Caravans' (CCC) heeft in haar uitgave van augustus 2001 de Euro Mover II getest. Hiertoe werd de mover onder een Knaus Eurostar gemonteerd. Uit de test komt naar voren dat deze 'zware' jongen -1.700 kg in beladen toestand- zich moeiteloos laat besturen met de mover. De test kun je via de site van CCC downloaden.

 

 

In de uitgave van december 2001 is wederom een test gedaan met movers. Ditmaal een vergelijkende test met de Euro Mover II en de Move Control. In deze test is een parcours afgelegd in 4 verschillende etappes. Beide movers presteren goed, waarbij de Move Control een beter rapportcijfer haalt op het onderdeel start. De test kun je via de site van CCC downloaden.

 
Illustraties:
- Cover en achtergrond KCK september 2002 - ANWB
- Cover en achtergrond Caravannen! uitgave 6 - Caravannen!
- Screenshots PDF-bestanden - CCC

 

Meer over toebehoren

|