Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Schadeherstel

De constructie van een caravan

De moderne caravan is geconstrueerd uit hoogwaardige materialen. De vloer, de wanden en het dak worden gebouwd in een sandwich-constructie. De buitenwanden bestaan uit een dunne aluminium of kunststof plaat welke is verlijmd op een houten frame gevuld met hoogwaardige isolatiematerialen. Aan de andere kant wordt een plaat triplex gelijmd. Door de verschillende verlijmde lagen onder druk samen te persen ontstaat een zeer sterke en lichte constructie.

 

Een nieuwe trend is het toenemende gebruik van kunststof. Steeds vaker is het voor- of achterpaneel van de caravan voorzien van een kunststof (polyester) paneel. Ook worden meer caravans met kunststof zijwanden uitgevoerd. De vloer wordt ook als sandwich-constructie vervaardigd met gebruik van verschillende diktes (geïmpregneerd) triplex.

Het caravandak kent verschillende sandwich-constructies waarbij de dakplaat er 'los' boven op wordt gelegd of geheel wordt verlijmd met de onderlaag.

 

Omdat een stevige hagelbui de aluminium dakplaat tot een poffertjespan kan omtoveren worden nu ook dakplaten uit kunststof (GVK) en aluminiumlaminaat (AluFiber) gebruikt welke veel minder gevoelig zijn voor de inslag van hagelstenen.

Het herstel van een grote schade

Een grote schade, zoals u hiernaast ziet, kan inhouden dat een complete zijwand, een deel van de vloer of het dak moeten worden vernieuwd.

 

Een dergelijke, ingrijpende operatie vereist een hoge deskundigheid en goede uitrusting van het bedrijf dat de reparatie uitvoert. Dergelijke reparaties zijn vaak zeer arbeidsintensief.

 

 

Zo moeten bij het vernieuwen van een zijwand alle doorvoeren (ramen, roosters, deur en serviceluik) worden uitgebouwd. Ook het lijstwerk rondom dient zorgvuldig te worden verwijderd.

 

Omdat de alumiumplaat van de zijwand uit 2 delen bestaat, kan soms worden volstaan met het vernieuwen van alleen het beschadigde deel. Is de beschadiging doorgedrongen tot in het interieur, dan moet ook hier het meubilair etc. worden uitgebouwd en waar nodig worden vernieuwd.

 

 Bij het bestellen van nieuwe onderdelen krijgt het schadeherstelbedrijf te maken met ( lange) levertijden. Zo komt het regelmatig voor dat onderdelen slecht leverbaar zijn, waardoor het weken en soms wel maanden kan duren voordat de onderdelen binnen zijn en de schade kan worden hersteld.
 


Na het vernieuwen van de beschadigde delen, dienen alle uitgebouwde en gedemonteerde delen weer te worden teruggebouwd. Hierbij is een goede afdichting noodzaak om het indringen van vocht tegen te gaan. Het zal duidelijk zijn dat dit kostbare reparaties zijn zodat je eigenlijk niet zonder een goede caravanverzekering kunt welke deze kosten dekt.

Het herstel van een kleine schade

Door de hoge kosten van vernieuwen van buitenwanden (beplating) is naar een methode gezocht om kleinere schades te kunnen repareren zonder dat het betreffende deel in zijn geheel dient te worden vervangen.

 

Tegenwoordig is er een goede oplossing gevonden voor het herstellen van deze kleinere schades. Schadeplekken, zoals scheuren, gaatjes en deuken, worden bewerkt met behulp van een speciale mal die dezelfde structuur heeft als het plaatwerk van de caravan.

 

De mal wordt op een speciale plamuur op de schadeplek aangebracht en daarna wordt de schadeplek behandeld en gespoten. Na de behandeling ziet de caravan er weer puntgaaf uit. Omdat geen nieuwe caravanbeplating hoeft te worden besteld, kunnen reparaties middels deze methode al binnen enkele dagen gereed zijn.

 

De verzekeraars vergoeden over het algemeen de reparaties die met deze techniek worden uitgevoerd, als de caravan casco (all-risk) is verzekerd. Het schadeherstelbedrijf kan de schadeafwikkeling rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij afwikkelen zodat je hier zelf geen omkijken meer naar hebt. 
 

|