Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

 

Gaskeurmerk: Pie

Voor de productie van transporteerbare drukvaten zoals gasflessen is vanaf
1 juli 2001 een Europese Richtlijn van kracht geworden. Gasflessen welke volgens deze 0035 norm zijn geproduceerd zijn voorzien van het keurmerk π

Wat is π?

π( uitgesproken als pie) is het zichtbare teken van het streven naar standaardisering binnen Europa voor wat betreft de in gebruik zijnde drukhouders en armaturen voor gassen onder druk en in vloeibare vorm.

Waarom π ?

 
Tot voor kort had ieder land in Europa, en ook hier buiten, nationale regels voor het transporteren en opslaan van gevaarlijke stoffen. Het resultaat hiervan was dat, ondanks dat het om gelijke gevaarlijke stoffen gaat, ieder land ander richtlijnen had. Vooral in het kader van het verdwijnen van de fysieke grenzen binnen Europa waren deze nationale regels een belemmering voor het internationale transport en handelsverkeer. Vele normen die nu in gebruik zijn worden vervangen door Europese EN-normen.


Ook op het gebied van vloeibaar gemaakte gassen, en gassen onder druk, zijn er vanaf 1 juli 2001 Europese richtlijnen van kracht. Voor transporteerbare drukvaten zoals gasflessen en gastanks is vanaf 1 juli 2001 de Europese richtlijn 1999/36/EG van kracht geworden.
 
 
Alugas is een van de eerste bedrijven die reeds volgens deze nieuwe Europese norm haar aluminiumflessen produceert. Sinds 1 juli 2001 worden dan ook de geproduceerde flessen voorzien van en inslag met de tekst p0035. Deze inslag vervangt de tot nu toe gebruikte keurmerken per land.

Wat betekent een π kenmerk ?

Een drukhouder voorzien van dit kenmerk geeft de gebruiker de garantie dat de aangeschafte apparatuur veilig is en dat de betreffende houder goedgekeurd is volgens de 1999/36/EG norm. Alle landen van de Europese unie, en enkele landen hierbuiten, erkennen deze norm waardoor transport en vullen probleemloos kan plaats vinden.

Uitleg codering in hals gasfles

In onderstaande afbeeldingen is een uitleg gegeven over de codering in de hals en de kraag van de gasfles.

 
 
 

Bron: Rijngas
 

 

|