Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

De omvormer: van 230V naar 12V

Werking omvormer

Een omvormer bestaat uit een transformator en een gelijkrichter. De transformator zet de 230V-wisselspanning van de stroompaal op de camping om naar 12V-wisselspanning. De gelijkrichter zorgt er vervolgens voor dat de 12V-wisselspanning wordt omgezet naar 12V-gelijkspanning.

Soorten omvormers

Alle omvormers zetten 230V om tot 12V. Het verschil zit hem in de capaciteit van de omvormer (zo tussen de 50 en de 500VA). Als uitbreiding kan de omvormer ook zijn voorzien van een ingebouwde acculader. De boordaccu wordt dan bijgeladen wanneer de caravan op netspanning is aangesloten.

 

Een kleine omvormer is vaak voorzien van één zekering. De zwaardere omvormers beschikken over meerdere 12V-aansluitpunten waarbij elke uitgang apart kan worden gezekerd. De 12V-gelijkspanning welke door de omvormer wordt geleverd is ongeschikt voor bepaalde apparatuur zoals bijvoorbeeld een ingebouwde radio-CD-speler.

Phonosieb

Dit is te herkennen aan de bromtoon die dan hoorbaar is. Een oplossing hiervoor is om een phonosieb tussen de omvormer en de betreffende gebruiker te plaatsen. Een phonosieb zorgt voor een gezeefde, afgevlakte spanning. Een aantal omvormers heeft al een phonosieb ingebouwd.

 

Als de omvormer ook een aansluiting voor een ingangsspanning van 12V heeft, kun je boordaccu op de omvormer aansluiten. De omvormer schakelt dan automatisch tussen 230V en 12V, waarbij 230V wordt gebruikt als er netspanning aanwezig is.

|