Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

12V èn 230V in de caravan: inverters

Met een inverter kun je 12V gelijkspanning (DC) in de caravan omzetten naar 230V wisselspanning (AC). Zo maakt een inverter het mogelijk om ook 'los van de paal' 230V-apparaten zoals bijvoorbeeld een TV en satellietontvanger te gebruiken.

 

Trek je dus graag rond met de caravan of wil je voor één of enkele nachten geen gebruik maken van een vaste stroomaansluiting op de camping, dan biedt een inverter uitkomst.

 

Je kunt dan toch 230V apparaten, zoals TV, satellietontvanger, lader mobiele telefoon, laptop etc. gebruiken. De koelkast laat je in deze gevallen op gas werken en de verlichting en de waterpompjes doen hun werk op 12V.

Soorten inverters

De inverters (omvormers) die 12V omzetten naar 230V zijn in te delen in 3 categorieën:

 

  • Blokinverters
  • Trapeziuminverters
  • Sinusinverters

Blokinverters

Vanwege het slechte rendement en de grove uitgangsspanning worden de blokinverters buiten beschouwing gelaten. Deze inverters zijn namelijk niet geschikt om te gebruiken met gevoelige apparatuur zoals een TV, satellietontvanger, portable PC etc. Voor gebruik in de caravan blijven dus over de trapeziuminverter of de sinusinverter.

Sinusinverters

De sinusinverter levert een zuivere uitgangsspanning welke te vergelijken is met de spanning die thuis uit het stopcontact komt. Het rendement bedraagt zo rond de 92 - 95%. De electrische apparaten die op een sinusinverter wordt aangesloten zullen dan ook probleemloos werken. Door de geavanceerde techniek die in deze inverter is toegepast is de sinusinverter duurder dan de goedkopere trapeziuminverter. 

Trapeziuminverters

De trapeziuminverter levert een getrapte uitgangsspanning (gemodificeerde sinus). De huidige generatie trapeziuminverters is in staat een mooie sinus te leveren met een rendement van ongeveer 86 - 90%. De meeste, niet gevoelige electrische apparaten zullen dan ook goed werken op een trapeziuminverter.

Vermogen van de inverter

Bij het bepalen van het benodigde vermogen van de inverter moet er rekening mee worden gehouden dat een aantal electrische apparaten zoals bijvoorbeeld een kleurentelevisie een hoge aanloopstroom (inductie) hebben. Deze aanloopstroom kan oplopen tot meerdere keren het vermogen van het aangesloten apparaat. Om dit effect op te vangen kunnen de meeste inverters kortstondig het dubbele vermogen leveren. Een 200VA (of 200 Watt) inverter kan bijvoorbeeld gedurende enkele seconden een spanning leveren van 450VA. Over het algemeen zal voor gebruik in de caravan een inverter met een capaciteit van 200VA voldoende zijn.

Het aansluiten van de inverter

230V uitgang van Inverter wordt op randaarde stopcontact aangeslotenDe inverter wordt door middel van twee stroomkabels (één voor de plus en één voor de min) aangesloten op de boordaccu. Op de 230V-uitgang van de inverter moet een (randaarde)stopcontact worden aangesloten.

 

Afhankelijk van het vermogen van de inverter wordt deze rechtstreeks aangesloten op de boordaccu of indirect via een sigaretten-aanstekerplug op een 12-Volt plug in de caravan. Door de beperkte capaciteit van de sigaretten-aanstekerplug (max. 10 Ampere of 100 Watt) is aan te bevelen om de inverter rechtreeks d.m.v. klemmen aan te sluiten op de boordaccu.

Benodigde accu

Om de inverter van de benodigde 12V gelijkstroom te voorzien wordt deze aangesloten op de boordaccu. Deze speciale accu (ook wel recreatie-, boot-, of caravanaccu genaamd) is voorzien van dikke loodplaten en levert over een langere periode een gelijkmatige hoeveelheid stroom. Om het verbruik van de aangesloten apparaten te berekenen wordt de volgende rekensom toegepast:

 

Vermogen in Watt : Spanning in Volt = Verbruik in Ampere

 

105 Ah boordaccu voor in de caravanHiermee kunnen we makkelijk uitrekenen wat voor energieverbruikers we aan boord hebben. Een KTV van 37 cm verbruikt tussen de 30 tot 60 Watt (of VA), een moderne satellietontvanger ongeveer 15 tot 20VA.Het totale vermogen in VA (Volt x Ampere) delen we door spanning in Volt (12).

 

Een verbruik van bijvoorbeeld 50VA (KTV 30 en satellietontvanger 20) komt zo op 4,2 Ampere. Als we dan kijken naar een 105 Ah boordaccu welke tot ongeveer 60% kan worden ontladen, dan komt de beschikbare capaciteit bij een volle accu op ruim 40 Ah. Dit betekent dat je dus ongeveer 9 uur TV kunt kijken zonder dat de accu hoeft te worden bijgeladen. Meer...

Nader bekeken

In de rubriek "Nader bekeken" is de AJ 275, een zuivere sinus inverter van Studer Innotec onder de loep genomen. Meer...

 

|