Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

230 Volt in de caravan

Tijdens het kamperen met de caravan komt de stroomvoorziening via de stroompaal op de camping of via een boordaccu.

 

In dit onderdeel wordt stil gestaan bij het 230V systeem in de caravan.


 

 

De stroomvoorziening op de camping

Het adaptersnoertje voor Europees gebruikHet begint allemaal bij de stroompaal op de camping. Op een moderne camping is de stroompaal voorzien van een aansluitpunt volgens Europese norm; de blauw gekleurde CEE-stekkerdoos. Met een goedgekeurde neopreenkabel welke aan beide uiteinden is voorzien van een blauwe CEE-aansluitingen wordt tussen de stroompaal en de CEE-contactdoos in de caravanwand de verbinding tot stand gebracht.

 

Via deze contactdoos wordt de stroom d.m.v. een zekeringkast verdeeld over de verschillende 230V gebruikers in de caravan. Om zo veilig mogelijk gebruik te kunnen maken van het 230V systeem moet dit aan bepaalde voorwaarden voldoen. Reden dus om alle schakels in de stroomvoorziening eens kritisch te bekijken.

Aansluitsnoer, kabelhaspel en adaptersnoertje

Het adaptersnoertje voor Europees gebruikEen goedgekeurd aansluitsnoer heeft een neopreen mantel en is aan beide uiteinden voorzien van een blauwe CEE-aansluitingen. Goedgekeurde neopreenkabels zijn voorzien van de code H07RNF, 07RN of alleen RN. Deze kabel heeft standaard een draaddikte van 1,5 mm². Deze diameter is voldoende voor de meeste (Nederlandse) campings welke veelal niet meer dan 4A (920 Watt) tot 8A (1840 Watt) stroom aanbieden.

 

Er zijn echter ook kabels leverbaar met een draaddikte van 2,5 mm² welke belastbaar zijn tot zo'n 3500 watt. Deze dikkere kabels zijn voor de stevige stroomverbruikers bruikbaar op campings in het buitenland. Hier wordt soms wel 10A of meer aangeboden. Het meest praktische zijn de aansluitsnoeren op een kabelhaspel, verkrijgbaar in lengten van 10 tot 50 meter.

 

Ideaal is een haspel met 20 meter met hierbij nog extra een losse kabel van 20 meter voor de enkele keer dat een grote afstand moet overbruggen. Indien je een haspel gebruikt, moet je deze wel steeds geheel uitrollen zodat het snoer zijn warmte kwijt kan. Naast het aansluitsnoer is een adaptersnoertje (zie afbeelding) onmisbaar. Er zijn immers nog steeds veel campings (met name in het buitenland) waar geen CEE-aansluitpunten op de stroompaal aanwezig zijn, maar een 'gewone' randaarde contactdoos.

De contactdoos in de caravanwand

De wandinvoercontactdoos voor het CEE-aansluitsnoerIn de buitenwand van de caravan zit een aansluitpunt voor 230V netspanning. Deze invoerdoos is volgens het CEE-systeem voorzien van een afdekplaat waarachter een stekker met drie pennen schuil gaat. Op dit aansluitpunt wordt de contrastekker van het aansluitsnoer bevestigd.

 

Het klapdeksel van de contrastekker past precies in de uitsparing van de invoerdoos. Op deze manier wordt een veilige verbinding gemaakt welke spatwaterdicht is. Aan de achterkant van de invoerdoos (dus in de caravan) wordt de 3-aderige bedrading aangesloten op de zekeringkast in de caravan.

De zekeringkast/-automaat

De zekeringautomaat schakelt bij overbelasting of kortsluiting de stroom uitDe 3-aderige bedrading van de invoerdoos is aangesloten op de zekeringkast en bestaat uit een blauwe draad, de zogenaamde 'nuldraad', een groen/gele draad voor aarding en een bruine of zwarte draad voor 'fase'. Op deze laatste draad staat spanning. Vanaf de zekeringkast loopt bedrading naar verschillende 230V verbruikers/aansluitpunten (koelkast, stopcontacten, verlichting etc.).

 

De zekeringkast of zekeringautomaat zorgt ervoor dat bij kortsluiting of overbelasting de stroom wordt uitgeschakeld. Dit schakelmoment ligt bij de meeste caravans op 10 of 16 ampere. Nadat de oorzaak van de overbelasting of kortsluiting is verholpen, kan de stroom opnieuw worden ingeschakeld via een schakelaar op de zekeringautomaat.

De aardlekschakelaar

De zekeringautomaat schakelt bij overbelasting of kortsluiting de stroom uitDe zekeringkast of -automaat beschermt niet tegen aanraking van metalen delen (aanrechtblad, kachel, chassis, buitenbeplating) die als gevolg van een defect in de aarding onder stroom zijn komen te staan. Een defect in de aarding (een zogenaamd aardlek) kan ontstaan in het stroomaansluitpunt op de camping of in de caravan door beschadiging of losraken van de aardebedrading. Een aardlekschakelaar beschermt in deze gevallen door de stroom direct uit te schakelen. In de kluscaravan is een aardlekschakelaar gemonteerd, lees meer...Met een Fuse Control kun je de stroomafname in de caravan onder controle houden. Hiermee wordt voorkomen dat door een te hoog verbruik de zekering in de stroomaansluiting op de camping wordt overbelast. In de kluscaravan is een Fuse Control gemonteerd, lees meer...

Werkzaamheden aan het 230V systeem

Omdat caravans in standaarduitrusting meestal maar spaarzaam zijn uitgerust met 230V stopcontacten kan de behoefte ontstaan om er enkele aansluitingen bij te maken. Ook in de kluscaravan zijn zo enkele extra aansluitingen gemaakt waaronder een multifunctionele contactdoos in de buitenwand.

 

Deze klusjes zijn eenvoudig zelf te doen mits bepaalde regels in acht worden genomen. Zo dient uitsluitend gebruik te worden gemaakt van goedgekeurde materialen. Maar ook de manier waarop een stroomaansluiting wordt afgetakt van een bestaande verbinding en hoe een degelijke aansluiting op de schroefcontacten maakt, is van belang voor een veilig stroomcircuit.In de reeks artikelen over de kluscaravan vind je meer informatie over de aanleg van een extra 230V stopcontact, extra 12V aansluitpunten en (extra) aanslutingen voor TV- en satellietantenne. Lees meer...

Kluscaravan

In de kluscaravan worden onder meer extra 230V stopcontacten gemonteerd, maar ook de aanleg van een buitenstopcontact wordt in woord en beeld gebracht. Lees meer...

Alternatieve stroombronnen

Indien geen vaste stroomvoorziening aanwezig is, of als je hier geen gebruik van wilt maken, kun je ook kiezen voor een draagbare generator of van een boordaccu in combinatie met een omvormer.

 

|