Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Rijvaardigheid verbeteren met een caravantraining

Manoeuvreerinstructie: achteruit inparkerenHet is niet iedereen gegeven om zonder wat extra oefening de auto- caravancombinatie moeiteloos te manoeuvreren.

 

Op de camping aangekomen moet de combinatie vaak tussen slagbomen door en via smalle paadjes naar de kampeerplek worden gedirigeerd. Eenmaal bij de kampeerplek aangekomen moet de caravan op de gewenste plaats worden gezet.

Als er dan geen helpende hand aanwezig is, of als je het liever op eigen kracht wilt doen en de luxe van een caravanmover ontbreekt, dan sta je er alleen voor. Door het steeds zwaarder worden van de caravan kun je deze soms nog nauwelijks met de hand verplaatsen. Op zo'n moment is de vaardigheid om met een caravan aan de haak te kunnen manoevreren erg handig.

 

Maar ook in situaties waarbij je tijdens de vakantiereis in dat kleine dorpje net even de verkeerde afslag neemt, hierbij een tegenligger tegen komt, en zo gedwongen wordt om met de caravan achteruit te rijden. Enige handigheid in manoevreren is dan natuurlijk een uitkomst.

Soorten caravantrainingen

Door commerciële aanbieders worden verschillende soorten trainingen aangeboden, welke zijn zo ingericht dat in een korte tijd belangrijke vaardigheden kunnen worden opgedaan. Deze betaalde trainingen bestaan uit één of meerdere dagdelen en zijn vrij intensief. Omdat niet elke caravanrijder over dezelfde vaardigheden beschikt -er zijn immers beginnende en meer ervaren caravanners- wordt maatwerk aangeboden in de vorm van diverse trainingen.Zo zal een aankomende of beginnende caravanner behoefte hebben aan uitleg in basisvaardigheden, zowel in theorie als in praktijk. Deze trainingen worden aangeboden in de vorm van workshops. De meer ervaren caravanrijder kan zijn zelfvertrouwen vergroten door bepaalde rijvaardigheden te oefenen zoals het achteruit links en rechts inparkeren, het rijden op de juiste toerentallen, het inhalen, het anticiperen op onoverzichtelijke verkeerssituaties, het wegrijden op hellingen etc.

 

Deze trainingen worden aangeboden in de vorm van manoeuvreerinstructies en instructieritten. Bij de manoeuvreerinstructies heeft ook de bijrijder een actieve rol, want in de training wordt ook veel aandacht besteed aan de manier waarop aanwijzingen aan elkaar kunnen worden gegeven. Alle voorgenoemde trainingen vinden in groepsverband plaats. Het is echter ook mogelijk om privéles (Caravan Rijvaardigheid Op Maat©) te krijgen.Om ook onder moeilijke omstandigheden de combinatie de baas te blijven is het zelfs mogelijk een anti-slipcursus te volgen waarbij je instructie krijgt in onder meer maximaal remmen, ABS-werking, slipbeheersing en uitwijkmanoeuvres. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een trekauto met caravan van de slipschool.Een andere manier om je vaardigheden met een caravan aan de haak te verbeteren is deelname aan trainingen welke door caravanclubs worden georganiseerd. Deze gratis trainingen worden vaak over een langere tijdspanne gegeven. Een voorbeeld van een dergelijke caravanclub is de Nederlandse Caravan Club (NCC).

 

Deze club organiseert vijf á zes weekenden per jaar speciale rijvaardigheids- en instructieweekeinden. Als lid begin je met het volgen van een basisinstructie en een vervolginstructie. Hierbij krijg je van ervaren instructeurs les op je eigen niveau. Omdat je de instructies over meerdere weekenden volgt krijg je ruimschoots de tijd om te oefenen. Het instructieprogramma wordt afgerond door het afleggen van een rijvaardigheidsproef. Deze proef is gebaseerd op het examen voor het E-rijbewijs. Heb je de smaak te pakken en wil je meer, dan is er de topinstructie en de landelijke finale caravanmanoeuvreren welke ieder jaar tijdens een Paaskamp wordt gehouden.

BOVAG Caravantraining: samen op pad

“Hoe rijdt u veilig met caravan of aanhanger? Wat moet u doen als uw caravan u dreigt in te halen? Hoe rijdt u achteruit een heuvel op zonder te scharen? Diverse BOVAG-rijscholen geven speciale caravantrainingen. De BOVAG Caravantraining duurt een halve dag. Na het volgen van zo’n training voelt het allemaal zekerder en veiliger. En draait u voor moeilijke manoeuvres uw hand niet meer om.”

 

Zo ongeveer luidt de wervende tekst op de website van de BOVAG. Wij gaan eens kijken hoe zo’n halve dag verloopt. De meeste deelnemers aan een dergelijke training weten eigenlijk wel waar de moeilijkheden liggen bij het rijden met hun caravan. Achteruit rijden en inparkeren worden het meest genoemd.

 

Alvorens er achter het stuur wordt plaatsgenomen loopt de instructeur eerst met zijn ‘leerlingen’ om de combinatie heen. De bandenspanning van de caravan, het vermogen van de auto, de stabilisatorkoppeling, de breekkabel en de juiste bevestiging hiervan, de caravanspiegels: alles komt aan bod. Daarna is het tijd voor de praktijk. De auto achteruit rijden om aan te koppelen is de eerste oefening. Waar gaat de ‘helper’ staan om de chauffeur aanwijzingen te geven? En als altijd de man rijdt, dan kruipt tijdens deze instructie eerst maar eens de vrouw achter het stuur.

 

Om beurten rijden dus. Vooruit, scharen, rechtuit achteruit. En later ook: achteruit de caravan op zijn plaats zetten, alsof je op een camping aankomt. Tussendoor volgen er talloze nuttige aanwijzingen. Over een koppeling die ‘uit’ moet staan om een deuk in de bumper te voorkomen, over de zichthoek in de spiegel naast de caravan, het nut en het gevaar van een stabilisator en nog veel meer.

Caravans.net heeft een compleet overzicht samengesteld van alle BOVAG-rijscholen die caravantrainingen geven.

Aanbieders van caravantrainingen en rij-instructie

De ANWB verzorgt al vele jaren verschillende trainingen op het ANWB Test- en Trainingscentrum in Lelystad. Tot deze trainingen behoren een Caravanworkshop (één dagdeel), een Manoeuvreerinstructie (één dagdeel), een Instructierit (één dagdeel) en een Dagtraining (twee dagdelen). De Manoeuvreerinstructie kan ook worden gevolgd bij CampoWorld te Heienoord.Sinds juni 2005 organiseren de mannen achter Caravantrekker.nl de Caravan Rijvaardigheids Dagen©. Deze "All-in-One" training bestaat uit een tweedaags evenement en omvat een theroretische gedeelte, een meervoudige manoeuvreercursus, een instructierit en een anti-slipcursus. In deze cursus is een gratis overnachting op het oefenterrein inbegrepen.

 

Ook diverse BOVAG-rijscholen geven dus speciale caravantrainingen. De BOVAG Caravantraining duurt een halve dag. Na het volgen van zo’n training voelt het allemaal zekerder en veiliger. En draait u voor moeilijke manoeuvres uw hand niet meer om.Je kunt je ook aansluiten bij een caravanclub welke de trainingen in eigen beheer gratis aan de leden aanbiedt.

Meer over caravannen

Caravantraining bij BOVAG Rijscholen

Diverse BOVAG-rijscholen geven speciale caravantrainingen van een halve dag. Na het volgen van zo’n training voelt het allemaal zekerder en veiliger, en draait u voor moeilijke manoeuvres uw hand niet meer om.


Kijk dus ook in ons complete overzicht van de
BOVAG-rijscholen die caravantrainingen geven.

|