Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Voortenten

Een voortent zorgt voor extra leefruimte en verlengt het woongenot van de caravan. Omdat er verschillende typen voortenten zijn hebben we deze voor je op een rijtje gezet. Je kunt zo nagaan welke voortent het beste bij jouw past.

 

Om de juiste voortent te kiezen moet eerst duidelijk zijn hoe je deze wilt gaan gebruiken.

 

Is dit intensief gebruik gedurende het hele seizoen, dan worden er andere eisen aan de materialen gesteld dan wanneer je de voortent slechts drie weken per jaar in Zuid-Frankrijk gebruikt. Trek je het liefste rond dan heb je weer een ander soort voortent nodig.

De verschillende modellen op een rij:

 

 

Naast een overzicht van de verschillende soorten voortenten laten we ook zien welk type frame bij welke voortent hoort en kun je bij de tips nalezen hoe je een voortent moet onderhouden en hoe je deze het beste kunt opslaan.

Zomervoortent

De zomervoortent is ideaal als je een paar weken per jaar op een camping verblijft. Deze tent is er in een katoenen uitvoering, vaak gecombineerd met synthetische materialen. Door het gebruik van katoen wordt een goede ventilatie verkregen. Wil je de tent ook in het voor- of najaar gebruiken, dan kun je het beste kiezen voor een uitvoering in polyester/katoen. Een veel voorkomende variant is de voortent waarbij het dak (eenzijdig) is gecoat en de wanden uit polyester (acryl) bestaan.

De zomervoortent, ook wel touringvoortent genoemd, heeft standaard een diepte van tussen de 240 en 260 cm. Deze voortent biedt voldoende leefruimte om een paar regenachtige dagen tijdens de vakantie door te komen. Wanneer de wanden uitritsbaar zijn kun je de tent ook als luifel gebruiken. Als optie kan meestal een uitbouw worden bijgekocht. Met hierin een slaapcabine hebben de kinderen hun eigen 'tent'. De meeste merken leveren standaard een stalen frame (Ø 22mm of Ø 25mm) mee.

Reisvoortent

Blijf je nooit langer dan enkele dagen op een camping en je wilt meer bescherming tegen wind en regen dan een luifel biedt, dan is de reisvoortent een goede keuze. De reisvoortent wordt van gecoat doek gemaakt, zonder 'toeters en bellen' en is snel op te zetten. De diepte is beperkt tot 240 cm. Met uitritsbare voor- en zijwanden komt de reisvoortent dicht in de buurt van een 'aangeklede' luifel.

Herzog Super CampEen bijzondere reisvoortent komt uit de stal van Herzog. De Super Camp zit in een hoes die standaard aan de caravan geplaatst is. Deze hoes van 340 x ca. 20 cm bevat een polyester tent met een aluminium boogstok en aluminium dakdragers. Zodra de caravan op de plaats staat, wordt de rits geopend en kan de tent in ca. 10 minuten zijn uitgerold en 'kampeer klaar' worden betreden. De Super Camp heeft een afmeting van 340 x 240/260 cm. Het polyester heeft een waterkolom van 3100 mm en heeft getapete naden. De tent is uitritsbaar waardoor de reisvoortent ook alleen als luifel te gebruiken is.

Ook snel opgezet is de oppompbare voortent van Karsten. Deze voortent wordt met een voetpomp of 12-Volt compressor opgepompt. Met drie kunstof nokliggers wordt de voortent aan de caravan bevestigd. De voorwand kan worden uitgeritst en kan als luifel worden uitgezet. De diepte van de Karsten voortent is 230 cm.

Seizoenstent

Als je wat langer of vaker op vakantie gaat is een seizoenvoortent aan te bevelen. Deze voortent is in vergelijking met de zomer- en reisvoortent uitgevoerd in duurzamere materialen en de woonruimte is groter. Met een diepte tussen de 270 en 420 centimeter is er volop ruimte om in de voortent te verblijven als het weer het laat afweten. Door de royale leefruimte is er extra bergruimte en met een aparte aanbouw met slaapcabine beschik je over extra slaapplaatsen. De moderne seizoentent beschikt over uitritsbare wanden die op diverse manieren in de voortent te plaatsen zijn. Zo kun je een eigen indeling kiezen. Als je de voorwand half opent, doet deze dienst als veranda.


Naast de traditionele bouw kun je ook kiezen uit zes- of zevenkantige modellen. Deze rondlopende voortenten bieden met een diepte van meer dan 400 cm een zee aan ruimte. Net als bij de andere voortenten is een goede ventilatie van groot belang. Daarvoor zijn aan de bovenzijde ventilatieopeningen gemaakt. Samen met de uitritsbare (zij- en voor-)wanden is een goede ventilatie mogelijk. Het opbouwen van een seizoenvoortent is een hele klus. Voor de langkampeerder zal dit echter geen probleem zijn.


De seizoentent is gemaakt van duurzaam (synthetisch) doek. Een kwalitatief goede seizoentent kenmerkt zich door hoogwaardige, sterke (afgedekte) ritsen, rondom stormafspanpunten, permanente (afsluitbare) ventilatie in de nok, mogelijkheid tot blindering (stoffen blinden met ritsen afsluitbaar) van de ramen, verplaatsbare deuren en wanden, mogelijkheid tot uitbreiding met aanbouw, pezen voor regengoten en pezen voor het schroefloos bevestigen van de dakliggers. Het frame is uitgebreider en steviger dan dat van een zomervoortent.

 

De prijzen voor een seizoenvoortent verschillen nogal gezien de diverse uitrustingniveau's. Een standaard prijsindicatie is dan ook moeilijk te geven. Reken op een bedrag van tussen de € 1.300,- en € 1.800,-. Een flinke som geld, maar zie hetals een investering. Een seizoentent gaat immers een jaren mee en behoudt ook zijn waarde. Als je plannen hebt om binnen enkele jaren van caravan te wisselen, denk dan eens aan de voorzettent. Bij deze modellen staan de zijwanden 'tegen' de caravanwand en ben je niet gebonden aan de beperkingen van een 'vaste' omloopmaat. Zo'n voorzettent verhuis je dan gewoon mee naar je volgende caravan.

Vierseizoenentent

Als je voorkeur uitgaat naar een vaste plek op de camping, dan is een vierseizoenentent een goede keus. Deze voortenten wijken qua bouw af van de 'gewone' voortenten en zijn bedoeld voor intensief en langdurig gebruik. Bij deze tenten is vaak sprake van maatwerk. Speciale frames met de zwaarste kwaliteit tentdoek en echte afsluitbare deuren zorgen ervoor dat deze tenten zijn bestand tegen alle weersinvloeden. Op de afbeelding zie je een model van Ben Eilers Tenten.

Wintertent

De wintertent gebruik je als bergruimte voor de skispullen en als warmtesluis voor de caravan. Het model van een wintertent kenmerkt zich door de schuin aflopende daklijn (knikdak) waardoor de sneeuw eraf kan schuiven. Afgebeeld is het model Alpine van Trio Sport. Het frame heeft vier staande poten en een extra versterking in het midden van de dakliggers zodat het doek niet kan 'doorzakken'. Het doek zelf is zwaar uitgevoerd, veelal synthetisch doek dat zowel aan de buiten- als aan de binnenkant is gecoat. De binnenruimte is beperkt tot zo'n 200 x 250 cm. Wil je meer weten over het kamperen in de winter, kijk dan eens naar de special op deze site: wintersport met de caravan.

Welk frame bij welke voortent?

De zomervoortent wordt standaard geleverd met een stalen buizenframe in Ø 22mm of Ø 25mm. Hetzelfde geldt voor de reis- of touringvoortent. Deze frames bestaan uit drie staander en drie dakliggers die met een tentoog aan de caravanwand worden bevestigd. Seizoenstenten hebben een uitgebreider frame met extra staanders, extra dakliggers en extra stokken voor de petluifel. Tevens worden dwarsstokken meegeleverd die de staanders onderling verbinden en voor een grotere stabiliteit van het frame zorgen. Deze dwarsstokken kunnen aan de voorwand ook dienst doen als zogenaamde verandastangen. Een frame voor een seizoentent wordt geleverd met een stalen buizenframe in Ø 25mm of Ø 32mm. Hierbij geldt, hoe groter de voortent, hoe sterker het frame moet zijn. Daarom is ook de wanddikte van de Ø 32mm dikker.

Een vierseizoenentent wijkt in constructie af van de 'gewone' voortenten. Het frame bestaat uit een solide raamwerk wat wordt 'bekleed' met tentdoek. Op de afbeelding zie je hiervan een voorbeeld. In een vierseizoenentent wordt ook gebruik gemaakt van een vloer uit vlonderdelen welke waterpas worden geplaatst. De inventaris van de voortent staat hiermee vrij van de grond en zo beschermt tegen eventuele wateroverlast na een flinke hoosbui.

Naast een stalen frame kun je ook kiezen voor een frame van aluminium of uit glasfiber. De top wordt gevormd door een frame van glasfiber want deze is zeer licht, stabiel (breukvast) en weerbestendig (roest niet). Nadeel van glasfiber is de hoge prijs. Ook een frame van aluminium is licht en weerbestendig, maar minder sterk. Oerdegelijk maar zwaar zijn de verzinkt stalen frames.

Tip: roestvorming van stalen stokken kan worden tegengegaan door de stokken uit elkaar te halen en ze te laten drogen (condensvocht in de stokken) voordat de stokken worden opgeborgen.

Tips voor onderhoud en opslag van de voortent

 

Meer over toebehoren

|