Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Reservewielhouders

AL-KO reservewielhouderBij aflevering van een nieuwe caravan wordt het reservewiel standaard in de disselbak geplaatst. Tenminste als dit reservewiel er meteen wordt bijbesteld, want vreemd genoeg behoort dit onmisbare onderdeel nog steeds niet tot de standaarduitrusting van een nieuwe caravan.

 

Een reservewiel in de disselkast is wel gemakkelijk bereikbaar maar er kleven toch ook de nodige nadelen aan.

 

In de disselkast

Een reservewiel in de disselkast neemt de nodige bergruimte in beslag. Deze bergruimte gebruiken we liever voor electrakabels, watertank, kaplaarzen, tennisrackets en dergelijke. Plaatsing in de disselkast laat ook de kogeldruk flink stijgen door het flinke gewicht van het reservewiel (al snel zo'n 15 kg). Om aan deze nadelen het hoofd te bieden kun je een reservewielhouder onder de caravan (laten) monteren. Door het lage zwaartepunt van het reservewiel bij plaatsing achter de as wordt ook de stabiliteit van de caravan bevorderd.

Al-Ko reservewielhouder

De meeste caravans staan op een onderstel van AL-KO of BPW. De standaard reservewielhouder van AL-KO wordt direct achter de as geplaatst. De houder is licht van gewicht en uitgevoerd in gegalvaniseerd staal, hetgeen roesten voorkomt.

 

AL-KO krikDe eenmaal gemonteerde houder kan in pechgevallen of bij periodieke controles via de telescooparmen eenvoudig worden uitgetrokken, zodat het reservewiel bereikbaar wordt. Omdat de houder naar een kant toe telescopisch is, moet de houder zo worden bevestigd dat de houder aan de rechterzijde (bermkant) wordt uitgetrokken en dus niet aan de wegzijde. Bij een lekke band kan het voorkomen dat de houder niet ver genoeg naar buiten kan worden getrokken omdat het chassis van de caravan door de lekke band lager bij de grond staat. Door de caravan op te krikken kan echter ruimte worden gemaakt.

Bijpassende krik

Erg handig is de krik die AL-KO levert en welke met een beugels is vast te zetten aan de reservewielhouder. Bij het opkrikken vindt deze krik steun in de speciale krikhouders die aan het chassis worden gemonteerd.Universele reservewielhouders

Universele reservewielhouder De reservehouder is in verschillende maten verkrijgbaar, waarbij de afstand tussen de chassislangsdragers en de breedte van de band bepalend zijn voor de juiste maat. Omdat niet elke caravan op een AL-KO chassis staat zijn er ook universele reservewielhouders verkrijgbaar. Voor de juiste maatvoering kun je beste contact opnemen met de dealer.

 

Meer over toebehoren

|