Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Caravanmovers

Met een een caravanmover is het mogelijk om de caravan zonder inspanning in iedere richting te verplaatsen. Een mover is met name handig wanneer in een kleine ruimte of op een hellling moet worden gemanoeuvreerd.


De illustratie hiernaast laat zien hoe een mover aan het chassis van de caravan is gemonteerd. De door electromotoren aangedreven rollen brengen de wielen van de caravan in beweging. De mover kan door één persoon via een afstandbediening worden bediend.

Markt voor caravanmovers is flink gegroeid

De mover wordt steeds meer gemeengoed onder caravanners. Dit komt enerzijds door de vergrijzing, anderzijds door de alsmaar groeiende behoefte aan meer comfort waardoor de caravans steeds groter en zwaarder worden. Grote caravans zijn vaak zo zwaar dat ze bijna niet meer niet meer te verplaatsen zijn zonder er een hernia aan over te houden.

 

Dit tezamen heeft ervoor gezorgd dat het mover park in Nederland flink is gegroeid en dat movers steeds meer gewild zijn. Vroeger waren er nog slechts 2 merken (Carver en Reich), tegenwoordig is het aanbod flink uitgebreid wat ten goede is voor de consument. Behalve het feit dat er meer keus is, is door de concurrentie onder de aanbieders ook het prijsniveau flink gedaald.


Merken als Simpark, Enduro, Rhyno, Powrmover en Kronings staan te trappelen om de bekende merken als Truma en Reich flinke concurrentie te bieden, en zeer recent heeft ook het bekende Al-Ko een mover geïntroduceerd. Waar zo’n 5 jaar geleden nog minimaal 2500 euro voor een mover moest worden betaald kan men tegenwoordig na wat onderzoek ook al voor € 1300,- een complete mover laten monteren. Ook de grote merken zijn met hun tijd meegegaan en hebben de prijzen verlaagd.

Soorten caravanmovers

Wat de werking betreft zijn movers in te delen in twee groepen, de 'vaste' movers met door electromotoren aangedreven rollen welke de wielen van de caravan in beweging brengen en de 'losse' movers welke aan de dissel (aan het neuswiel of aan de koppeling) worden bevestigd.


Om te beginnen zetten we eerst de verschillende soorten movers voor je op een rij. Zo zijn er de movers welke permanent aan het chassis van de caravan worden bevestigd, de 'vaste' movers. Deze groep wordt al eerste onder de loep genomen. Daarna wordt stilgestaan bij de movers welke voor gebruik aan de dissel dienen te worden bevestigd. Deze laatste categorie, de 'losse' movers, kunnen ook als rangeerhulp worden aangeduid gelet op hun veelzijdige toepassing. Ze zijn namelijk op verschillende soorten aanhangers toepasbaar.

Movers met aandrijfrollen

Ook deze movers zijn weer in 2 groepen te verdelen, er zijn movers waarvan de aandrukrollen geheel automatisch via de afstandsbediening tegen de wielen van de caravan kunnen worden gedrukt, en er zijn movers waarmee je dit handmatig moet doen. Bij die laatste zijn er ook movers waarbij je de aandrijfrollen aan beide kanten van de caravan handmatig tegen de wielen moet zetten, wat in sommige situaties vrij lastig kan zijn. De meeste merken hebben beide uitvoeringen op de markt, als je er voor kiest om alles volautomatisch te doen dien je te rekenen op een meerprijs van ongeveer € 275.

 

Losse movers (trolley's) om aan de dissel te koppelen

Deze movers kun je los aan de dissel of disselkoppeling bevestigen. Een vrij nieuw fenomeen in het 'mover' segment is de trolley, een klein, op afstand bestuurbaar rupsvoertuigje waarmee je je caravan, aanhanger of boottrailer makkelijk over de camping of parkeerplaats kunt verplaatsen.

 

Doordat de trolley niet vast onder de caravan hoeft te worden gemonteerd en een ingebouwde accu heeft kunnen de nodige montagekosten en een speciale accu voor de mover achterwege blijven en wordt de afstand tussen caravan en wegdek niet verminderd. Tevens kan de trolley worden gebruikt om andere caravanners 'uit de brand' te helpen.

 

Na diverse testen is wel gebleken dat de trolley minder geschikt is voor zwaardere caravans. Ook de werking is niet te vergelijken is met de traditionele movers. Maar de forse gewichtsbesparing maakt hem niettemin wel interessant.

De werking van een 'vaste' caravanmover

Door de sterke tractie van de aandrijfrollen op de banden kan een mover de caravan verplaatsen en manoevreren in een terrein van gras (ook nat), zand, grind, klei en sneeuw. Met een mover kun je voortaan op de camping met de dissel van de weg af gericht het veldje op rijden en de caravan 'stijf in de hoek' wegzetten. Geen geruk en gesjor meer aan de caravan maar simpelweg op wat knoppen drukken.

 

Ook bij het parkeren op de inrit voor de woning of bij het precies wegzetten in de stalling bewijst een mover zijn diensten. Vooral oudere kampeerders en minder valide kampeerders zullen deze nieuwe accessoire weten te waarderen.

De prestaties

Sterk zijn de movers in elk geval. Diverse movers zijn in staat om een caravan van 1.200 kg tegen een helling van 25% omhoog te rijden, en sommige sterkere soorten halen dit kunststukje ook met zwaardere caravans van 1800 kg uit. Bij sommige merken wordt de kracht van de electromotor d.m.v. tandwielen op de aandrijfrollen overgebracht,  bij andere merken gebeurt dit met een ketting. De movers zijn ontworpen om door één persoon een caravan of trailer (met een max. gewicht van ca. 2,5 ton) zonder krachtsinspanning te kunnen verplaatsen of manoeuvreren.

De stroomvoorziening

De electromotoren welke de rollen aandrijven zijn echte 'stroomvreters' en kunnen onder volle belasting tot 70 Ampere afnemen. Er is derhalve een flinke accu nodig van minimaal 90 Ah maar liever nog 105 Ah. Gezien het stroomverbruik van de mover dient de accu regelmatig te worden bijgeladen. Installatie van een acculader die de accu automatisch bijlaadt als de caravans op stroom wordt gezet is dan ook aan te bevelen.

De besturing

Voor het gebruik van de mover moeten de aandrijfrollen met een sleutel tegen de banden worden 'aangedrukt'. Vervolgens wordt met een losse bediening (kastje met drukknoppen) de caravan in beweging gebracht. Deze bediening gaat draadloos of met een meegeleverde kabel. Meer over de besturing vind je op de pagina met testen van caravanmovers.

De invloed op het laadvermogen

Naast de hiervoor genoemde voordelen zit er ook een nadeel aan dergelijke systemen. Want met zo'n 30 kg voor de mover en nog eens zo'n 30 kg voor de benodige accu + acculader gaat er zo'n 60 kg van het beschikbare laadvermogen van de caravan af.

Zelf inbouwen of laten doen

De meeste gebruikers zullen de montage aan de vakman overlaten. In zo'n geval dien je wel goede afspraken te maken over garantie op de montage en op de goede werking van het systeem. Sommige merken en leveranciers richten zich ook op de handige doe-het-zelver. Er wordt dan een uitgebreide handleiding meegeleverd, of een workshop georganiseerd, waarmee de doorgewinterde klusser de mover zelf kan installeren.

Onderhoud van de mover

Ook een mover heeft onderhoud nodig. Gelukkig kun je het onderhoud aan de mover eenvoudig zelf doen: zorg dat de mover, voordat hij de stalling in gaat, schoon is. Spuit hem eventueel voorzichtig af met lauw warm water, en verwijder modder en zand. Daarna spuit je de glijdende en bewegende delen even in met een smeermiddel.

Wat kost een caravanmover?

Aan al dit moois hangt wel een stevig prijskaartje, maar gelet op de verkochte aantallen heeft de caravanbezitter dit er graag voor over. De prijzen beginnen over het algemeen bij € 1.600 inclusief 19% btw maar exclusief montage. Voor een goede kwaliteit accu (105 Ah), accubak en (druppel)lader komt hier nog zo'n €  250 bij. De montagekosten verschillen per aanbieder/dealer, maar reken op ongeveer € 200. Een complete set (gemonteerd) komt dus op zo'n €  2.000,-.

 

Na enig zoekwerk en onderhandelen wil het echter ook wel lukken om een complete mover voor ongeveer € 1300 te laten monteren. Kijk dus goed rond voor je beslist, en vraag vooraf een schriftelijke prijsopgave waarin duidelijk staat dat het om een compleet gemonteerde mover gaat zodat je later niet wordt verrast.

Tips!

 

Meer over toebehoren

Caravanmovers getest

Al sinds 2001 zijn er diverse tests van movers. Toen verschenen in het Duitse magazine Camping, Cars & Caravans de eerste testen van movers. In september 2002 gingen in Nederland de movers van Reich, Truma en PowrMover op de testbaan van de Kampeer & Caravan Kampioen. Ook in 2008 zijn er movers getest door de Tros en de KCK. 

 

Tijdens deze tests kwam tot uiting dat een aantal movers feilloos werkten, en sommige nog voor verbetering vatbaar zijn. Meer over de hiervoor genoemde testen lees je hier.

|