Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Luifels voor de caravan

Een luifel voor de caravan biedt bescherming tegen zon en regen, is snel op te zetten en het gewicht is een stuk lager dan dat van een complete voortent. Ideaal dus voor een weekendje weg of bij het rondtrekken met een caravan. Er zijn verschillende soorten luifels. Van een eenvoudige katoenen schuifluifel tot een luxe (vaste) luifel die aan de caravan wordt gemonteerd. Een overzicht:

 

dak- en schuifluifel

De dak- en schuifluifel zijn eenvoudige luifels in katoen of gecoat katoen. Deze luifels met een diepte van 200 tot 240 cm worden in met (meegeleverde) stokken en scheerlijnen opgezet. De schuifluifel (zie afbeelding) verschilt van de dakluifel omdat hij één rechte zijwand heeft. Door de luifel in de caravanrail naar links of naar rechts te schuiven wordt een zijwand gemaakt. De dakluifel heef geen zijwanden.

terras- en panoramaluifel

De terras- en panoramaluifel kenmerken zich door twee zijwanden die schuin naar achteren lopen. Hierdoor bieden deze meer bescherming tegen zon, regen en wind. De panoramaluifel verschilt van de terrasluifel door twee (uitneembare) panelen die aan de zijwanden wordt vastgeritst. Met deze extra zijstukken kunnen de zijkanten van de luifel geheel worden afgedicht. Een aantal fabrikanten biedt als extra optie een losse voorwand waarmee de luifel volledig kan worden afgesloten. De terras- en panoramaluifel kunnen het beste worden opgezet met een frame met een buisdiameter van Ø 19, 22 of 25mm. Hierbij geldt: hoe groter de luifel, hoe groter de buisdiameter.

voortentluifel

De voortentluifel kan als verlengstuk aan de voortent worden gekoppeld. Hiermee is extra schaduw en beschutting tegen regen mogelijk. Deze luifel is verkrijgbaar in katoen met een diepte van 200 cm. Met drie losse stokken en scheerlijnen is hij snel opgezet.

cassetteluifel

De cassetteluifel wordt al jaren gebruikt in de campermarkt. Sinds enkele jaren zijn er ook speciale uitvoeringen voor de caravan beschikbaar. De twee fabrikanten die op dit terrein actief zijn, Fiamma en Omnistor, leveren elk twee soorten cassetteluifels voor de caravan. 

Zo is er een uitvoering waarbij de luifel zit opgeborgen in een PVC-hoes met een aangenaaide pees. De hoes wordt met de pees in de bestaande caravanrail geschoven. Het PVC-doek van de luifel zit met de spanstangen en de steunvoeten opgerold in één pakket. Na opening van de hoes kunnen de spanstangen en steunpoten die in het voorprofiel zijn opgeborgen worden losgemaakt. Deze snel op te zetten luifel heet bij Fiamma 'Caravanstore' en bij Omnistor 'Omnistor Caravan'.

 

De tweede uitvoering is een luifelbox die aan de wand of op het dak van de caravan wordt bevestigd. De constructie van de caravan moet dit natuurlijk wel toelaten en ook de voortentlamp mag niet in de weg zitten. Deze vaste cassetteluifel is zeer snel op te zetten en door het gebruik van aluminium en PVC-doek (rotvast) bestand tegen alle weersinvloeden. Fiamma en Omnistor bieden in deze klasse verschillende modellen.

stokken of een frame

Losse stokken in combinatie met scheerlijnen worden alleen aanbevolen voor dak- en schuifluifels in kleine omloopmaten. Om een luifel goed te kunnen spannen is al snel een frame nodig. Afhankelijk van het soort luifel en de omloopmaat kan voor een eenvoudig frame met dunne (Ø 19mm) stalen buizen worden gekozen of voor een solide frame met dikkere buizen (Ø 25mm). Naast een stalen frame kun je ook kiezen voor een frame van aluminium of glasfiber. De top wordt gevormd door een frame van glasfiber want deze is zeer licht, stabiel (breukvast) en weerbestendig (roest niet). Het nadeel van glasfiber is de hoge prijs. Ook een frame van aluminium is licht en weerbestendig, maar minder sterk. Oerdegelijk maar zwaar zijn de verzinkt stalen frames. Tip: roestvorming van stalen stokken kan worden tegengegaan door de stokken uit elkaar te halen en ze te laten drogen (condensvocht in de stokken) voordat de stokken worden opgeborgen.

 

Meer over toebehoren

|