Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Anti-slinger-systemen tegen slingerende caravans

Al-Ko ATC gemonteerd onder de vloer van de caravanDe meeste moderne caravans zijn uitgerust met stabilisatorkoppelingen om slingeren en onverhoedse bewegingen van de caravan tegen te gaan. Deze koppelingen bevatten aan de binnenzijde een aantal frictieplaatjes zodat de koppeling wat minder snel over de trekhaak kan scharnieren.

 

De normale bewegingen van de caravan, die over het algemeen vrij rustig gaan, ondervinden daar amper hinder van, maar de meer bruuske en slingerende bewegingen worden door de weerstand die de stabilisator biedt enigszins tegengegaan en afgeremd. Een echt slingerende caravan kun je er echter niet volledig mee onderdrukken, daar is veel meer kracht voor nodig dan de weerstand die zo'n koppeling kan bieden.

Elektronische anti-slinger-systemen

Al-Ko ATC gemonteerd onder de vloer van de caravanSinds eind 2007 zijn er elektronische anti-slinger-systemen op de markt die een slingerende caravan wel heel effectief weer in het goede spoor kunnen brengen. Deze anti-slinger-systemen worden onder de caravan gemonteerd, bevatten een bewegingssensor en zijn gekoppeld aan de reminstallatie van de caravan.

 

Zodra door deze bewegingssensor een pendelende of te bruuske zijwaartse beweging van de caravan wordt waargenomen stelt het systeem automatisch de oplooprem van de caravan in werking.

 

Daardoor wordt de caravan als het ware weer recht achter de auto getrokken voordat de bestuurder zelfs maar de kans heeft gehad om zelf in te grijpen. Beide systemen systemen werken overigens het beste als de bestuurder zelf niet corrigeert.

 

ATC, IDC, ETS02 en LEAS systeem

 

IDG systeem van BPWAlle systemen zijn verkrijgbaar voor een bedrag onder de 1000 euro en kunnen door iedere caravandealer in een paar uur onder uw caravan worden gemonteerd. Een aantal systemen kan ook zelf worden gemonteerd. Ook zijn er diverse caravanmerken die deze systemen al of niet tegen meerprijs af fabriek kunnen leveren.

 

Omdat beide systemen een constante spanning nodig hebben dienen uw auto en caravan wel over een 13-polige steker te beschikken, welke in sommige gevallen met 30A dient te zijn gezekerd.

Uitleg anti-slinger-systemen

auto en caravan rijden normaal
Auto en caravan rijden normaal

caravan maakt slingerende beweging
Caravan maakt slingerende beweging

anti-slinger-systeem is in werking en laat caravan remmen
Anti-slinger-systeem is in werking en laat caravan remmen

caravan hangt weer recht achter de auto
Caravan hangt weer recht achter de auto

Anti-slinger-systemen getest

Meer over toebehoren

|