Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Water in de caravan

Het gebruik van vers water in de caravan vereist de nodige zorg. De kwaliteit van water in tanks en leidingen kan namelijk snel afnemen. Vooral bij hogere temperaturen vormen zich al snel bacteriën welke tot vervelende darmkwalen kunnen leiden. Indien je het water als drinkwater wilt gebruiken moet je daarom de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.

 

Waterfilter verbetert de kwaliteit van het water

Met een waterfiltersysteem in de caravan beschik je over een goede kwaliteit drinkwaterHet water in de caravan verliest onder invloed van licht, warmte en door vervuiling van de tank en de leiding snel aan kwaliteit. Wil je het water gebruiken als drinkwater, dan kun je het verlies aan kwaliteit tegengegaan door het water dagelijks te verversen en het watersysteem regelmatig te reinigen.

 

Om de kwaliteit van het water te beheersen kunnen ook chemische middelen (chloor en jodium) worden gebruikt. Het heeft echter de voorkeur om gebruik te maken van speciale waterfilters welke bacteriën, onaangename reuk, smaak en vertroebeling verwijderen.

 

Zo zijn er eenvoudige waterfilters met alleen een filter van actieve koolstof en uitgebreide waterfiltersystemen. Deze filtersystemen bestaan uit koolstof- en microfilters (0,15 µm) welke soms zijn uitgebreid met een UV-lamp. Deze filtersystemen leveren drinkwater van een goede kwaliteit, maar zijn nogal kostbaar. Alle typen filters kunnen achteraf worden ingebouwd. De prijs van een eenvoudig waterfilter (goed voor één seizoen) ligt rond de EUR 30,-. Voorbeelden van uitgebreide filters zijn de AquaFit (±EUR 530,-) en het nieuwe CW-5311 filter van Dometic (±EUR 450,-).

Maak tank en leidingen jaarlijks goed schoon

Omdat de tank en de leidingen door algvorming (licht) en slijmvorming van bacteriën inwendig vervuilen is het noodzakelijk minimaal 1x per jaar de tanks en leidingen goed schoon te maken. Een beproefde methode:

 

  • vul de watertank met in lauw water opgeloste soda
  • reinig de binnenzijde van de tank met een harde borstel
  • verwijder eventuele vuilresten uit de tank
  •  spoel de leidingen met de soda-oplossing door
  • verwijder vervolgens het sodawater uit de tank en de leidingen
  • vervang dit sodatwater door schoon water waaraan bleekmiddel is toegevoegd (10 cl. bleekmiddel op 10 ltr. water)
  •  zet de kraantjes even open zodat het gehele watersysteem gevuld is met de water- en chlooroplossing
  • laat het mengsel voor een effectieve ontsmetting tenminste 24 uur in de tanks en leidingen staan
  • spoel dan de tank en leidingen enkele malen goed door met schoon water

 

Tot slot, let er bij het vullen van de tank op dat er geen verontreinigingen in de tank komen.

Waterpompen en kraantjes

Warm of koud water in de caravanDe meest gebruikte waterpompjes zijn van het type dat in de watertank wordt gehangen en welke zijn voorzien van een stroomdraad en een aansluitpunt voor de waterslang. Naast deze dompelpompjes zijn er drukpompen die reageren op het wegvallen van druk in het watersysteem.

 

De dompelpompjes kosten ongeveer EUR 12,- en kunnen lang mee. Ze gaan eigenlijk alleen maar kapot door bevriezing, door vastlopen ten gevolge van kalkaanslag of door droog te lopen. Van de waterkraantjes wil de microschakelaar nog wel eens kapot gaan. Het minuscule schakelaartje kun je in beginsel vervangen. Dit is echter zo'n gepriegel dat je al snel zult beslissen om een compleet nieuw kraantje te kopen. Het is overigens aan te raden om een extra pompje en kraantje mee te nemen op vakantie. Beide zijn eenvoudig te vervangen en je voorkomt dat je tijd verdoet met het zoeken naar een vervangend kraantje of pompje.

 

In de luxere caravans wordt gebruik gemaakt van watersystemen welke onder druk werken. Door het wegvallen van druk (door het openen van een kraantje) wordt de waterpomp gestart welke water door de leidingen begint te pompen. Omdat dit systeem zwaardere eisen stelt aan de gebruikte leidingen, de verbindingen en de kwaliteit van de kranen is dit systeem duurder dan die met een dompelpompje.

Schoonwatertanks

Een vaste watertank in de caravan biedt een flinke hoeveelheid water, maar neem ook ruimte in...Bij veel caravans worden standaard losse jerrycans (één in de disselbak en één in de toiletruimte) meegeleverd met elk een inhoud van tussen de 10 en 15 liter. Ook kan de caravan zijn voorzien van een verrijdbare watertank welke via een serviceluik in de caravanwand kan worden uitgenomen om te vullen met water.

 

Een andere mogelijkheid is de vaste watertank. Deze hebben een wat grotere inhoud (40 tot 50 liter) en laten zich goed combineren met een boiler. Steeds de beschikking over warm water en een voldoende voorraad water. Een nadeel van de vaste watertank is dat er bankruimte verloren gaat. Bij de grotere caravans (waarin de vaste tanks het meest voorkomen) speelt dit natuurlijk wat minder. Zeer wenselijk is het om een aftapplug in de vaste watertank te hebben welke het mogelijk maakt om voor vertrek de hoeveelheid water te reduceren tot hetgeen onderweg nodig is.

 

Op de camping aangekomen kan de tank bij een watertappunt worden afgevuld en nadien met een gieter of losse jerrycan worden bijgevuld. Om de hoeveelheid water in de tank te controleren kun je een elektronische watermeter monteren. Op kluscaravan.nl is hiervan een voorbeeld te zien. Wil je zelf een vaste watertank monteren? Met enige handigheid is dit prima te doen. Reken voor een 45 litertank met buitenvulopening in combinatie met boiler, mengkranen en speciale (versterkte) waterslangen op zo'n EUR 450,- aan materiaalkosten.

Het afvalwater

Het afvalwater uit de keuken en de toiletruimte wordt via slangen afgevoerd naar één of meer afvoerpunten onder de caravan. Ideaal is het indien beide afvoerslangen via een systeem van kunststof buizen naar één centaal afvoerpunt worden gevoerd, waarbij dit afvoerpunt niet aan de voortentzijde van de caravan zit.

 

Het afvalwater kan in een emmer worden opgevangen maar liever in een speciale afvalwatertank of een afvalwaterzak. Om de kampeerplek zo min mogelijk te belasten is het aan te bevelen om een gesloten verbinding tussen het afvoersysteem en de afvalwatertank of -zak te gebruiken. In een land als Zweden is dit zelfs verplicht.

 

Om mogelijke geurtjes uit de afvaltank tegen te gaan worden er in de afvoerleidingen stankafsluiters geplaatst (zie het kader). Op kluscaravan.nl kun je zien hoe een watertank met gesloten systeem wordt gemonteerd. Deze watertank krijgt hierbij een eigen plekje onder de caravan en bespaart zo ruimte in de disselbak.

Warm water

Truma Therme, het gemak van warm water in de caravanMet de opkomst van de gunstig geprijsde Truma Therme boiler (rond de EUR 130,-) is warm water in de caravan een heel gewone zaak geworden. Deze boiler heeft een inhoud van 5 liter en zit vaak in de voordelig geprijsde pakketten die je bij aankoop van een nieuwe caravan erbij kunt nemen.

 

De Truma Therme maakt mede gebruik van het verwarmingssysteem van de caravan, mits ringverwarming voorhanden is en deze ook op de Truma Therme is aangesloten. Verwacht van deze luchtverwarming echter niet te veel. Het is meer een hulpverwarming, want het 230V verwarmingselement in de boiler zal toch het meeste werk moeten doen.  Indien er hogere eisen aan de warmwatervoorziening worden gesteld, dan heb je een zwaardere elektrische- of gasboiler nodig, of een verwarmingsketel met ingebouwde boiler zoals Alde die levert. Omdat aan een dergelijke verwarmingsketel een stevig prijskaartje hangt wordt dit verwarmingssysteem alleen gemonteerd in intensief gebruikte caravans en in speciale wintercaravans.

 

Wil je voor warm water niet gebonden zijn aan een 230V stroomvoorziening, dan kun je kiezen voor een elektrische boiler welke ook op gas kan worden gebruikt. Een voorbeeld van zo'n gecombineerde boiler met een inhoud van 10 liter is de Truma B10 welke uitkomt op ongeveer EUR 550,- (exclusief installatiekosten en montagematerialen).

 

Wil je zelf overgaan tot montage van een boiler in je caravan? Bedenk dan wel dat er extra (gewapende) waterslangen moeten worden aangelegd (boren door de meubels) en dat er ook nieuwe mengkranen moeten worden geplaatst want de oude kraantjes voor alleen koud water kun je hiervoor niet gebruiken.

Aftappen van de watervoorraad

Als de caravan voor langere tijd (bijvoorbeeld gedurende de winterperiode) niet wordt gebruikt, is het noodzakelijk het watersysteem (tanks, leidingen, boiler) af te tappen. Zet hierbij (nadat de stroom is uitgeschakeld) alle kranen open zodat het water in de leidingen goed kan weglopen. Blaas met de mond via een openstaande kraan de laatste restjes uit de leidingen. Tot slot, vergeet niet om ook het spoelwaterreservoir van het cassettetoilet af te tappen.
 

Drinkwater

Water in de tanks van een caravan is gevoelig voor vervuiling en daarom in beginsel minder geschikt als drinkwater tenzij het water goed wordt gefilterd. Bij twijfel kun je dus beter het water eerst koken of gebruik maken van flessenwater.

Afvalwater

Bij een gesloten afvalwatersysteem voorkom je de kans op nare geurtjes met behulp van een stankafsluiter.
 

|