Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Caravan techniek: Vochtmeting

Vochtmeting tijdens onderhoudsbeurt

Een andere vorm van preventieve controle op vochtinwerking is de globale vochtcontrole die in het kader van de BOVAG of FOCWA onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Indien er aanwijzingen zijn van mogelijke vochtinwerking, dan kan in overleg met de klant de uitgebreide vochtmeting worden uitgevoerd. Een andere, zeer dringende aanleiding voor een vochtcontrole zijn vochtkringen, loslatende wandbedekking, een muffe lucht of schimmelvorming.


Uit discussies in forums en nieuwsgroepen blijkt dat niet iedereen is overtuigd van de noodzaak om regelmatig een vochtmeting uit te voeren. Vooral als de garantie van de caravan is verstreken voelt menigeen er niets voor om nog extra kosten te maken.

 

Wat echter niet uit het oog mag worden verloren is de zorgplicht die je als eigenaar hebt. Vrijwel elke caravanverzekering heeft een uitsluiting van aansprakelijkheid in de poliswaarden indien het verzekerde object niet goed is onderhouden. Het is dan ook maar zeer de vraag of een vochtschade aan een caravan die jaren geen onderhoud heeft gehad zal worden vergoed. Vooral bij langzaam inwerkend vocht kan de schade al groot zijn voordat je er zelf iets van merkt.

 

Het is daarom verstandig om de caravan goed te laten onderhouden. De dealer die voor een klant een caravan onderhoud zal ook eerder geneigd zijn om in geval van problemen wat extra's te doen.

Preventieve vochtcontrole van de caravan

Fabrikanten kunnen een jaarlijkse vochtcontrole eisen. Deze eis vloeit voort uit de garantievoorwaarden en daarom ben je als koper wel verplicht om de caravan ieder jaar door de dealer te laten controlen. Niet elke koper is hier even blij mee, want voor de kosten moet jezelf opdraaien. Wil je echter gebruiken maken van de dichtheidgarantie (meestal zo'n 5 jaar) dan zul je de kosten van zo'n EUR 50,- dus voor lief moeten nemen.

De vochtmeting nader bekeken

Wat houdt een vochtmeting nu precies in? Wij hebben een monteur van Cor olie Recreatie te Bergschenhoek op zijn vingers gekeken toen hij een BOVAG vochtmeting heeft uitgevoerd op onze kluscaravan. Bij deze controle zijn op meer dan 30 punten metingen verricht. Van elk gemeten punt wordt in het rapport de waarde aangetekend. Deze waarde is Groen, Oranje of Rood. Indien een punt niet gemeten kan worden (door bijvoorbeeld bagage die de meting verhinderd) wordt dit ook in het rapport vermeld. In de onderstaande plattegrond zijn de meetpunten ingetekend. In het fotoverslag kun je zien op welke wijze de meting is uitgevoerd.

Meetpunten

In de fotoseries hieronder zijn per onderdeel een aantal meetpunten in beeld gebracht. Bij het dak wordt in de vier de hoeken gemeten op de verbinding dak/wand. De dakluiken worden rondom gemeten en ook de doorvoeren zoals de schoorsteen en een eventueel aanwezige antennemast krijgen extra aandacht. Het meten van de voor- en achterwand en de zijwanden neemt de meeste tijd in beslag. Elke wand wordt in de boven- en onderhoeken gemeten. Per wand wordt verder rond alle doorvoeren gemeten, zoals rond de deur en de ramen. Maar ook rond serviceluiken, in de wand ingebouwde contactdozen, roosters etc.

 

Bij de vochtmeting van de vloer worden alle vier de hoeken van de bodemplaat gemeten. De meter wordt vanuit een hoek wordt naar links en rechts verplaatst binnen de beschikbare ruimte. Ook rond de twee wielkasten wordt de vloer gemeten. Soms is dit niet mogelijk zoals bij de kluscaravan omdat de kunststof inrichting in de badkamer de vloer volledig bedekt. De meting blijft dan beperkt tot de beschikbare ruimte nabij de wielkast.

Vochtmeting van het dak

Vochtmeting rond de dakluiken

 

De dakluiken worden rondom gemeten

 

De verbinding tussen dak en wand worden in de hoeken gemeten

 

De markeringslichten in de zijwand krijgen ook aandacht

 

De doorvoer van de schoorsteen is een bekend risicogebied

 

Ook rond de doorvoer van de satellietantenne wordt gecontroleerd

 

Vochtmeting van de wand

Vochtmeting voorwand/verbinding zijwand

 

Rondom de ramen, de onderzijde heeft het hoogste risico

Meting in de badkamer, rondom het wasbakje en de wielbak

 

Meting in de zijwand op de plaats van de 230V aansluiting

 

Ramen in de zijwand worden rondom gemeten

 

De inbouwgasdoos is een doorvoer in de wand en vormt een risicogebied

 

Het grote raam in het front wordt nagelopen

 

De monteur kruipt in de garage om ook daar metingen te verrichten

 

De verbinding tussen zij- en achterwand wordt gecontroleerd

 

 

Vochtmeting van de vloer

De boiler vormt een potentieel risico

 

Meting van de hoek zowel naar links..

...als naar rechts

 

Ook de hoekpunten in de garage geven groen licht

 

 

Het beste moment voor een vochtmeting

Voor een caravan die het hele jaar buiten wordt gestald maakt het niet uit wanneer je de vochtmeting laat uitvoeren. Heeft je caravan in een droge, overdekte stalling overwinterd, dan is het wellicht beter om de vochtmeting in het najaar uit te laten voeren. Als je dit combineert met een onderhoudsbeurt gaat de caravan tip top de stalling in en is hij in het voorjaar direct klaar voor gebruik.

Tip: haal voor de vochtmeting de kasten leeg!

Als je de caravan aanbiedt voor een vochtcontrole moet je er wel voor zorgen dat alle (bank-)kasten leeg zijn. De monteur is namelijk niet verplicht om een meting te doen als de toegang verhinderd is door bagage en dergelijke.


 

|