Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Hagelschade aan de caravan

Zo schijnt de zon, en even later zit je in een hagelbui en vallen er hagelstenen zo groot als duiveneieren uit de lucht.  We hebben het allemaal wel een keer meegemaakt, zo´n moment dat je je aan den lijve realiseert dat de natuur je geliefde caravan of camper in korte tijd flink kan beschadigen.

 

Hagelstenen kunnen flinke schade toebrengen aan het dak en de wanden van een caravan. Met name in de jaren rond de eeuwwisseling kwamen er hagelbuien voor met grote hagelstenen welke dakbedekkingen, glas, auto's en ook caravans beschadigden.Een caravan welke een hagelbui met flinke hagelstenen over zich heen heeft gehad is herkenbaar aan de vele deukjes in het caravandak en aan beschadigingen aan één of meer wanden.

 

Omdat een onweersbui waaruit de hagel valt vaak gepaard gaat met (draaiende) rukwinden komt het meer dan eens voor dat een caravan behalve het al beschadigde dak, ook aan meer dan één wand beschadigingen oploopt. In deze gevallen loopt het bedrag van de schade hoog op.

 

Door de toename van deze schadelast wordt mede onder druk van kampeerders en verzekeraars gezocht naar minder gevoelige materialen, want de nu veel gebruikte aluminium dakplaat is door de aard van het materiaal en door de geringe wanddikte nogal gevoelig voor puntbelasting zoals hagel.

 

De laatste jaren worden de daken van caravans en campers gelukkig steeds vaker van hagelbestendig materiaal gemaakt. Dat neemt niet weg dat het overgrote deel van ons caravanpark nog steeds een gewoon, bijzonder kwetsbaar, aluminium dak heeft.

 

De vele deukjes geven het aanzicht van een poffetjespan.

 

Bij val- en rukwinden kunnen ook de zijwanden beschadigen.

 

De oude dakplaat wordt er als het deksel van een sardineblikje afgerold.

 

De nieuwe dakplaat wordt op maat gesneden, onder spanning gebracht en vastgezet. Overtollig materiaal (dakplaten zijn 250 cm breed) wordt nauwkeurig weggesneden. Als sluitstuk worden nieuwe stickers aangebracht.

 
De dakplaat van een caravan kan bestaan uit een vast verlijmde dakplaat (sandwichconstructie) of een losliggende dakplaat welke alleen aan de randen en rond de dakluiken is vastgezet. Bij een vast verlijmde dakplaat wordt in de meeste gevallen de nieuwe dakplaat op de oude dakplaat vastgelijmd. Nadeel bij deze methode is dat door het gewicht van nieuwe dakplaat (al snel 50 kg) het laadvermogen van de caravan verminderd. Bij een losse dakplaat wordt -zoals op de foto's is te zien- de oude dakplaat eerst verwijderd.


Bij schade aan de wand(en) zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan in het geval van enkele kleine deukjes de wand zelf wordt gerepareerd via de Profile-Repair methode. Wanneer door de vele deukjes de voorgaande methode (economisch gezien) niet mogelijk is wordt het betreffende deel van de zijwand (een zijwand bestaat altijd uit twee aluminium platen) vernieuwd. Er zijn hierbij weer twee mogelijkheden: de nieuwe plaat wordt over de oude plaat heen geplakt, of de oude plaat wordt eerst verwijderd. In het eerste geval wordt de caravan weer wat zwaarder met de consequentie van minder laadvermogen.
 
 

Nieuwe ontwikkelingen

Hoewel het overgrote deel van de in Europa geproduceerde caravans met een aluminium dakplaat is uitgerust, zien we dat steeds meer nieuwe caravans gelukkig met een hagelbestendig dak worden vervaardigd.
 
 
Om de schadegevoeligheid van de verschillende materialen te testen werd in 2002 in opdracht van de ANWB door TNO een onderzoek gedaan. Hierbij werden in een testopstelling kunststof kogels in verschillende diameters afgeschoten op een aantal uitsneden van dakplaten (aluminium, polyester, aluminiumlaminaat). Uit de test komt polyester als winnaar uit de bus, gevolgd door het aluminium laminaat. Als laatste eindigt het 'gewone' aluminium.Hoewel de absorptie-eigenschappen van polyester de kans op schade door een hagelbui belangrijk verminderen vindt dit materiaal nog geen brede toepassing. Voornaamste redenen zijn het ontbreken van historie gegevens bij de toepassing op caravans (verouderingsverschijnselen), het hogere gewicht en de hogere kostprijs. Met het nieuwe AluFiber van Euramax is er nu een tussenvorm bijgekomen.
 
Foto's: CampTech

|