Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Gasvoorziening in de caravan

De gasinstallatie aan boord van de caravan vereist een gedisciplineerd gebruik en een regelmatig onderhoud.

 

De gasinstallatie van de caravan dient regelmatig te worden gecontroleerd op eventuele lekkage. Dit niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Een klein lekje kan leiden tot desastreuse gevolgen.

De gasfles

De gasfles staat meestal in de disselbak en wordt met een slang op de metalen gasleiding van de caravan aangesloten. De meeste disselbakken hebben ruimte voor 2 gasflessen. Zorg dat de flessen met behulp van de aanwezige houders en riemen goed zijn vastgezet, en dat de leidingen nergens klem zitten.

 

Naast de veel gebruikte grijs/groene gasfles zie je steeds vaker lichtgewicht gasflessen welke zijn gemaakt van kunststof, aluminium of RVS. De voor- en nadelen van deze lichtgewichten zijn op deze pagina op een rij gezet. Werkzaamheden aan het gassysteem kun je het beste maar overlaten aan de vakman.

Soorten gasflessen

De lichtgewicht aluminium gasfles van RijngasDe gasfles in de caravan heeft de laatste jaren een nieuwe ontwikkeling doorgemaakt: de komst van lichtgewicht gasflessen uit aluminium en kunststof en recent een gasfles welke geheel in RVS is uitgevoerd. Deze gasflessen maken een gewichtsbesparing tot 8 kg per fles mogelijk in vergelijking met de stalen gasflessen.

 

De bekende 5 kg en 11 kg grijs/groene gasflessen voldoen natuurlijk nog uitstekend, maar met hun gewicht (gevuld met propaangas) van respectievelijk 12 kg voor de kleine 5 kg fles en 24,2 kg voor de grote 11 kg fles zorgen zij voor een flinke aanslag op het laadvermogen van de caravan. De zware stalen flessen zijn niet alleen lastig om in de disselkast te tillen maar kunnen ook leiden tot een (te) hoge kogeldruk. Kijken we naar de 11 kg flessen dan zet de stalen uitvoering gevuld dus 24,2 kg op de weegschaal. Bij twee volle flessen is dit 48,4 kg.

 

De aluminium fles weegt leeg slechts 5,4 kg. Gevuld zet deze fles 16,4 kg op de weegschaal. Twee aluminum flessen komen dus op 32,8 kg en dat is een besparing van 15,6 kg ten opzichte van de stalen uitvoering! De tweede lichtgewicht is van kunststof en weegt leeg 6,7 kg. Deze fles heeft een inhoud van 10 kg. Een kilogram gas minder dus dan de stalen en de aluminium fles. Gevuld zet de kunststof fles 16,7 kg op de weegschaal. De derde in het rijtje met lichtgewichten is de RVS gasfles. Deze fles heeft een inhoud van 11 kg en weegt leeg 7,4 kg en gevuld 18,4 kg.

Voor- en nadelen

Maar er zijn ook een aantal aandachtspunten. Deze gelden met name bij de aanschaf van de grote fles ten aanzien van de hoogte van de kraag. Het is dan ook raadzaam om eerst te kijken of de fles wel in de disselkast past. De aluminium fles heeft een hoogte van 590 mm. De nieuwe generatie kunststof gasfles (in 10 kg uitvoering) is verlaagd naar 571 mm, waardoor de fles in nog meer caravans past. Er is eventueel ook een kleinere uitvoering (met 5 kg vulling) leverbaar. Het gewichtsverschil bij deze kleinere uitvoering is met 3,8 kg t.o.v. de 7 kg stalen fles naar verhouding wel kleiner. 

 

De fles is een statiegeldfles en blijft eigendom van de maatschappij en wordt dus alleen omgewisseld voor een vol exemplaar bij een depot of een verkooppunt. Het laten vullen van de fles zoals bij de stalen of aluminium uitvoering gebruikelijk is kan dus niet. Bij aanschaf van een kunststof fles betaalt men een statiegeldbedrag van Euro 55,00*; een bedrag dat men ook weer volledig terugkrijgt als men stopt met het gebruik. Men maakt “levenslang” kosteloos gebruik van de fles; de kosten voor keuring en onderhoud komen volledig voor rekening van de maatschappij.

 

De nieuwe RVS 11 kg gasfles met een netto leeggewicht van 7,4 kgDit is anders bij de aluminium gasfles, deze wordt bij aanschaf je eigendom (koopfles). De aluminium uitvoering kost Euro 129,50 *. Na 10 jaar dient de fles wel opnieuw gekeurd te worden. Dit gebeurt door het gratis omruilen van de fles bij een dealer. De RVS gasfles is ook een koopfles. Hij is met een prijs van Euro 150,00* (11 kg uitvoering) de duurste van de drie lichtgewichten. Tegenover deze hoge prijs staat dat na 10 jaar 1 malig de herkeurkosten worden vergoed c.q. een nieuwe fles wordt verstrekt. Zowel de aluminium als RVS gasfles kan worden nagevuld bij erkende gasvulstations. Gezien de restricties op vulnormen (met een maximum van 5 kg) zijn het aantal vuladressen voor de 11 kg flessen beperkter.

* Prijspeil begin 2004

De aansluiting van de gasfles

De gasdrukregelaar geeft een werkdruk aan van 30 of 50 millibarDe gasfles staat meestal in de disselbak, of zoals bij sommige (Engelse) caravans in een speciale gaskast. In beide gevallen wordt bij lekkage het gas via ventilatieroosters in de bodem afgevoerd. Via een gasdrukregelaar en een stukje gasslang wordt de fles op de metalen gasleiding van de caravan aangesloten.

 

De regelaar geeft een werkdruk van 30 of 50 millibar, afhankelijk van de gemonteerde apparaten (koelkast, kachel, kooktoestel) in de caravan. Vervang de gasdrukregelaar iedere 5 jaar. De gasslang mag maximaal 1 meter lang zijn en dient met slangklemmen te zijn vastgezet. Geadviseerd wordt de conditie van de slang regelmatig te controleren en de slang iedere 4 jaar te vervangen, in ieder geval zodra er haarscheurtjes (door uitdroging) waarneembaar zijn. Om gasflessen onderling aan elkaar te koppelen zijn verschillende accessoires leverbaar.

Veiligheid

Controle van het gassysteem van de caravan is in beginsel een taak voor de dealer. Deze perst de leiding op overdruk af en controleert zo de gasdichtheid. Je kunt ook zelf bij een geopende gasfles de leidingen en dan met name de koppelingen met zeepsop op lekkage controleren. Kijk dan ook of alle leidingen nog goed op hun plaats vastzitten. Los zittende leidingen kunnen door trillingen (in het bijzonder bij de koppelingen) gaan lekken.

Werkzaamheden

Reparatie of uitbreiding van het gassysteem van uw caravan is een klus voor de vakman. Wil je het karwei zelf uitvoeren let er dan bij de keuze van de leidingen op dat deze van metaal zijn, bij voorkeur van staal met stalen koppelingen. Met behulp van een buigapparaat kunnen 'nette' leidingen worden gemaakt, probeer zo min mogelijk koppelingen te gebruiken. Zachte leidingen zoals van koper of aluminium kunnen ook worden gebruikt. Deze zijn gemakkelijker te buigen maar hebben als nadeel dat koppelingen (knelfittingen) de leiding beschadigen of deze 'eruit' kruipt. Met speciale verstevigingsbussen van messing kan dit worden tegengegaan.

Hulpmiddelen

Met een sensor en een gasalarm kunnen eventuele gaslekkages direct worden gedetecteerdGaslekkages kunnen worden gedetecteerd via sensoren en gasalarminstallaties. In de kluscaravan is een dergelijke sensor ingebouwd in combinatie met gasalarm. Via dit systeem is het mogelijk om de gastoevoer af te sluiten. Het afsluiten van de toevoer kan ook door tussen de gasfles en de gasregelaar een doorstroombegrenzer met manometer te plaatsen. Bij een slang- of leidingbreuk wordt zo de gastoevoer afgesloten.

 

Met een manometer kan de installatie ook op lekkage worden gecontroleerd. Om te voorkomen dat je bij een lege gasfles op een ongewenst tijdstip de caravan uit moet, is er een koppelstuk van Truma (Triomatic) verkrijgbaar dat tussen twee gasflessen wordt gemonteerd. Hierbij wordt automatisch overgeschakeld naar de volle fles als de eerste fles leeg is. Om de inhoud van de gasfles(sen) in de gaten te houden bieden Reich (GIM-Plus) en Truma (Sonatic) systemen aan welke de gasvoorraad electronisch meten. Op een display in het interieur van de caravan kun je hiermee eenvoudig aflezen hoeveel gas er nog in de fles aanwezig is.

|