Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

De bandenspanning

Een juiste bandenspanning is niet alleen van belang voor veilige rijeigenschappen van de auto-caravan combinatie maar bespaart ook brandstof.

 

Daarnaast leidt een te lage bandenspanning tot een langere remweg, verminderde grip en meer kans op slippen. Het spreekt voor zich dat te zachte banden ook zal leiden tot een verkeerde slijtage en dus kortere levensduur van de banden van de caravan.

 

Caravanbanden hebben een hogere bandenspanning nodig dan de banden van een personenauto. Zo dient de bandenspanning op zo'n 3.0 tot 4.5 atmosfeer te worden gebracht. Je vindt de vereiste spanning vaak op de wielkast van de caravan en in het instructieboekje van je caravan. De waarden voor de trekauto vind je in het instructieboekje en meestal ook op de deurstijl van de auto. Vraag het anders na bij de dealer of bij een bandenzaak.

 

Dat een regelmatig controle op de bandenspanning geen loze uiting is blijkt wel uit de cijfers (van het Continue Vakantie Onderzoek). Uit deze cijfers komt namelijk naar voren dat tijdens de vakantie ruim 50%(*) van de automobilisten met een onjuiste bandenspanning rijdt. Gelet op deze uitkomst voeren diverse verkeers- en vervoersorganisaties in zomermaande campagnes om de automobilist op het belang van een juiste bandenspanning te wijzen.

 

(*) Caravanners doen het relatief beter. Bij door de ANWB en VVN gehouden vrijwillige caravancontroles hadden 70% van de gecontroleerde combinaties een juiste bandenspanning.

Lucht of stikstof

De bandenspanning dient maandelijks te worden gecontroleerd. Elke band verliest namelijk (door diffusie) geleidelijk lucht. Ook bij een aanraking van de band met een stoeprandje kan er lucht uit de band ontsnappen. Voor het aanpassen van de bandenspanning met lucht kun je bij vrijwel ieder tankstation terecht. Breng hierbij de caravanband op de maximaal toegestane spanning. Voor de trekauto geldt dat bij een vakantierit een bandenspanning wat hoger moet zijn dan bij normaal gebruik. De auto is immers zwaarder beladen met bagage en de druk van de koppeling op de trekhaak.

 

Behalve met lucht kun je een auto- of caravanband ook laten vullen met stikstof. Het voordeel hiervan is dat stikstof als vulmiddel een constante bandenspanning mogelijk maakt. Door de constante spanning wordt een beter rijgedrag verkregen. Een betere wegligging is het gevolg en de banden zullen minder snel slijten. Ook het rijden met de caravan is zo veiliger. Nadeel van deze methode is dat het vullen alleen kan geschieden bij bandenbedrijven of bij bepaalde caravanbedrijven. Voor de kosten hoef je het echter niet te laten. Een stikstofvulling kost ongeveer 5 euro per band. Een met stikstof gevulde caravanband herken je aan het groene ventieldopje.

Klapband

Een klapband kan voor een schade van duizenden euro's leiden! Indien een caravanband te zwaar wordt belast (overbelading of te weinig draagvermogen) en ook nog eens de bandenspanning te laag is, loop je een groot risico een klapband te krijgen.

 

Vooral tijdens de lange vakantierit kan een band zo oververhit raken en klappen. De gevolgen hierbij zijn groot. Als eerste natuurlijk het gevaar dat de combinatie auto-caravan onbestuurbaar wordt met alle gevolgen van dien. Maar ook kan de caravan zelf een forse schade oplopen. Het rubber van de band kan door 'het slaan' van de restanten de caravanbodem en wand flink beschadigen. Reparatiekosten van enkele duizenden euro's zijn dan eerder regel dan uitzondering.
 

|