Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Veiligheidshesjes zijn verplicht in diverse Europese landen

VeiligheidshesjesTegenwoordig zijn bestuurders in veel Europese landen verplicht om een geel of oranje veiligheidshesje te dragen als zij bij pech of ongeval de auto verlaten. In Frankrijk is deze verplichting per 1 juli 2008 van kracht geworden.

 

Recentelijk is ook in Hongarije, Luxemburg en Slovenië het dragen van reflecterende veiligheidshesjes wettelijk verplicht. In veel andere landen is het dragen van een veiligheidshesje al langer verplicht.

 

Oranje of geel veiligheidshesje

Oranje veiligheidshesjeVoor zover bij de redactie bekend dient zijn zowel gele en oranje hesjes toegestaan, zolang een veiligheidshesje maar voldoet aan de Europese EN 471 norm. Deze norm moet evenals het CE keurmerk op de zowel de verpakking en het label zijn vermeld. Het veiligheidshesje is in ieder geval geel of oranje van kleur, en voorzien van 2 horizontale reflecterende witte strepen.

 

Waar en wanneer moet je een veiligheidshesje dragen?

Geel veiligheidshesjeIn veel Europese landen is het niet alleen verplicht om veiligheidshesjes te dragen zodra je bij pech of ongeval de auto verlaat, maar moet je ze ook verplicht bij je hebben in de auto.

 

In sommige landen geldt de verplichting alleen voor snelwegen of autowegen, in andere landen weer voor alle wegen.

 

Voor de zekerheid gaan we er van uit dat wanneer het verplicht is om veiligheidshesjes te dragen, dat je die hesjes ook gewoon bij je moet hebben. Ga er ook veiligheidshalve van uit dat de hesjes op álle wegen in onderstaande landen verplicht zijn. De gele of oranje veiligheidshesjes zijn in de volgende landen verplicht:

 

 • België
 • Frankrijk
 • Hongarije
 • Italië
 • Kroatië
 • Luxemburg
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Portugal
 • Slovenië
 • Spanje
 • Slowakije

Bij de hand houden

In een aantal landen moet je je veiligheidshesje al aan hebben op het moment dat je de auto verlaat. Het is dus niet de bedoeling om dat hesje eerst even in een volgepakte kofferbak op te gaan zoeken. Houdt het veiligheidshesje dus in de buurt van de bestuurderszitplaats.

Uitzonderingen

Veiligheidshesjes zijn in Noorwegen alleen verplicht voor bestuurders van in Noorwegen geregistreerde voertuigen. Houdt dus bij huurauto’s dus goed in de gaten. In Duitsland en Tsjechië zijn veiligheidshesjes verplicht voor bedrijfsmatig gebruikte voertuigen. Als u daar met een bestelbus of personenauto met belettering naar toe gaat kunt u voor de zekerheid ook maar beter een hesje meenemen. In Roemenië geldt de verplichting alleen voor voertuigen zwaarder dan 3500 kg, eigenaren en huurders van de wat grotere campers moeten daar dus ook aan voldoen.

Gevarendriehoek

In veel landen geldt ook de verplichting om een gevarenfriehoek in de auto te hebben, en deze zonodig ook te gebruiken. Deze gevarendriehoek, welke aan de E 27 R normt dient te voldoen, moet op 30 meter voor de plaats van het pechgeval of ongeval langs de kant van de rijbaan worden geplaatst. Gebruik ook altijd de alarmknipperlichten, maar ga er niet van uit dat deze een gevarendriehoek kunnen en mogen vervangen. 

Advies: altijd gebruiken bij pech of ongeval

Ons advies is altijd een veiligheidshesje en een gevarendriehoek in de auto te hebben, en bij pech of ongeval ook daadwerkelijk te gebruiken. behalve de boete (deze varieert per land van 14 tot bijna 1400 euro),staat ook de veiligheid van jezelf, je medereizigers en het overige verkeer op het spel.

Meer over caravannen

|