Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

De trekhaak en de caravan

Een trekhaak met een afneembaar kogeldeel kan aan het zicht worden onttrokkenEen trekhaak is onmisbaar als je op pad wilt gaan rijden met een caravan. Bij aanschaf sta je voor de keuze van een vaste trekhaak of een trekhaak met afneembare kogel. De bijbehorende stekkerdoos is tegenwoordig 13-polig.

Goedkeuring vereist

Een trekhaak moet over een typegoedkeuring beschikken hetgeen blijkt uit het typeplaatje dat op de trekhaak is bevestigd. Op dit plaatje staan de kogeldruk (vertical load) en de D-Waarde (een afgeleide van het maximale aanhangwagengewicht) vermeldt. Het maximale aanhangwagengewicht staat sinds april 1998 bij nieuw geregistreerde auto's standaard op het kentekenbewijs deel I vermeldt.Bij auto's met trekhaak die voor april 1998 een kenteken hebben gekregen staat het maximale aanhangwagengewicht op een aanvullingsblad. Omdat een trekhaak speciaal is ontworpen voor een bepaald type auto, bepaalt het kenteken van de (trek)auto welk aanhangwagengewicht getrokken mag worden. Per autotype kan dit overigens nog verschillen want bepaalde factoren (motorvermogen, aanwezig van bepaalde accessoires) kunnen ertoe leiden dat fabrikant of RDW een lagere waarde toekennen. Het op het kentekenbewijs vermelde maximum aanhangwagengewicht is bepalend, tenzij op de trekhaak zelf (of op het aanvullingsblad) een lagere waarde staat vermeld.

Trekhaak met vaste of afneembare kogel

Een trekhaak met een afneembaar kogeldeel kan aan het zicht worden onttrokkenBij de aankoop van een trekhaak heb je de keuze uit een trekhaak met vaste kogel of met afneembare kogel. Een trekhaak met een afneembaar kogeldeel kan aan het zicht worden onttrokken door een afdekplaatje in de achterbumper. Een fraaie, maar wel een duurdere oplossing.

 

In het geval dat de trekhaak het zicht op de kentekenplaat ontneemt en verplaatsing van de kentekenplaat bezwaarlijk (of onmogelijk) is, ben je verplicht voor de afneembare kogel te kiezen. Bij het rijden zonder aanhanger heeft het losse kogeldeel een plaatsje in de auto nodig. Kies voor een veilig plaats zodat het kogeldeel niet door de auto vliegt bij een noodstop.

Trekhaakbedrading en constante stroom

De een speciale trekhaakkabelset zijn voorzien van een connector welke direct op de bedrading in de auto kan worden aangeslotenTussen de stekkerdoos op de trekhaak en het electrische systeem van de trekauto dient de trekhaakbedrading te worden aangesloten. Voor deze aansluiting gelden officiële schema's. Elke pool van de stekker en de stekkerdoos heeft een nummer dat gekoppeld is aan een bepaalde functie. Zo wordt bij een 13-polig aansluiting de constante stroomdraad aangesloten op pool 9 en de laadkabel voor de caravanaccu (2e constante stroomdraad) op pool 10. Voor een storingsvrije werking dienen de aansluiting goed te worden gemaakt en worden beschermd tegen waterinfiltratie.

 

De trekhaakbedrading kan met een verbindingsbusje rechtreeks worden aangesloten op de bedrading van de trekauto (achterlichten, remlichten, richtingaanwijzer etc.).

 

Gezien de vele electronica die zich tegenwoordig in de auto bevindt (CANBUS systemen e.d.) kan deze manier van aansluiten tot storingen leiden in het electracircuit. Het verdient dan ook de voorkeur om een speciale trekhaakkabelset te gebruiken. Deze kabelsets zijn afgestemd de auto en voorzien van een connector welke direct op de bedrading in de auto kan worden aangesloten. De wat hogere prijs van deze kabelset verdient zich echter weer terug door de kortere montagetijd. Meer informatie over constante stroom vind je hier.

Kogeldruk (vertical load)

Onder kogeldruk wordt verstaan de druk die de kogelkap van de koppeling in verticale richting uitoefent op de trekhaakkogel. De maximale kogeldruk welke de trekhaak mag hebben staat vermeldt op het typeplaatje van de trekhaak. Deze waarde bedraagt meestal tussen de 50 en 75 kg. Ontbreekt het typeplaatje, dan geldt een maximale verticale last van 50 kg. In dit geval mag de aanhanger ook niet meer dan 750 kg wegen, of indien dit lager is, het ledige gewicht van de auto. Het belang van een juiste kogeldruk wordt vaak onderschat. Zo leidt een te hoge kogeldruk onder bepaalde omstandigheden tot enorme krachten op de trekhaak en dus op de trekauto. Bij stevig afremmen of slingeren van de combinatie kan de kracht op de kogel vele honderden kilo's bedragen. Een te lichte kogeldruk leidt daarentegen tot een 'zweverig' en instabiel rijgedrag. Controleer daarom altijd voor vertrek of de kogeldruk juist is. Hiervoor zijn verschillende kogeldrukwegers te koop, waaronder de handige AM-controller welke op de trekkogel wordt geplaatst.

Enkele tips

 • Indien het typeplaatje op de trekhaak ontbreekt: neem hiervoor contact op met een automaterialenhandel, die kan bij de fabrikant van de trekhaak tegen betaling een nieuw plaatje voor je bestellen. Mogelijk moet de trekhaak ook opnieuw worden gekeurd.
   
 • Indien het kentekenbewijs van de auto is afgegeven voor april 1998 dient deel I van het kentekenbewijs te worden opgestuurd naar de RDW in Veendam. Je ontvangt dan een nieuw deel I met hierop een vermelding van het maximale aanhangwagengewicht. Kijk voor meer informatie op de homepage van de RDW.
   
 • Indien de auto casco is verzekerd en er op een later moment een trekhaak wordt gemonteerd dien je dit wel door te geven aan de verzekeraar, want anders is de trekhaak niet meeverzekerd.
   
 • Is een trekhaak met een afschroefbare kogel gemonteerd, dan kun je geen stabilisator gebruiken. De kans bestaat dan dat de stabilisator de kogel losdraait.

 

Lees ook:

Losbreekkabel

Het dunne staalkabeltje dat aan de oplooprem van de caravan is bevestigd wordt vaak los over de trekhaak gehangen.
De enige juiste manier is om de kabel vast te maken aan het oog dat aan de trekhaak zelf is gelast of aan de beugel welke aan de trekhaak is vastgeklemd.

|