Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Met caravan 100 km/u door Duitsland

Tempo 100 is een ontheffing, waarmee men met de auto en aanhanger op de Duitse Autobahn 100 kilometer per uur mag rijden. Normaliter is de maximum snelheid 80 km/uur. Om deze Tempo 100 ontheffing te verkrijgen moet de combinatie auto en caravan / vouwwagen / aanhanger wel eerst naar de keuring.

 

De Tempo 100 keuring wordt in Nederland verricht door TÜV Nord in Vaassen, of door DEKRA in Uden en Hoogeveen. DEKRA biedt daarbij ook de mogelijkheid om op locatie, ook in België, te keuren. Incidenteel worden er door deze bedrijven ook Tempo 100 keuringen bij caravanbedrijven in den lande verricht. Als de combinatie inderdaad aan de eisen voldoet krijgt men na een paar dagen de felbegeerde Tempo 100 sticker toegestuurd, die natuurlijk nog wel op de caravan of vouwwagen moet worden geplakt.

Controlepunten Tempo 100 keuring / ontheffing

Tempo 100 Ontheffing

De ontheffing wordt tegenwoordig verleend voor de caravan (voorheen aan de combinatie) en is onbeperkt geldig. De aanschaf van een andere auto heeft dus géén gevolgen meer voor de ontheffing, mits de combinatie maar blijft voldoen aan de eisen. De ontheffing moet getoond kunnen worden met de vereiste documenten van auto en caravan. De verantwoordelijkheid voor het voldoen aan alle voorwaarden – zoals de leeftijd van de caravanbanden - ligt bij de gebruiker / automobilist.

Keuring op locatie

Niet iedereen heeft de gelegenheid om even naar Vaassen te rijden. Daarom keurt de TÜV zo nu en dan ook op lcatie, meestal bij een caravanbedrijf dat zijn werkplaats daarvoor ter beschikking stelt. DEKRA biedt bovendien de mogelijkheid om op iedere locatie te keuren, dus ook gewoon voor de deur.

Tempo 100 sticker

Nadat de auto-caravan combinatie is goedgekeurd, krijgt je de Tempo 100 sticker thuis gestuurd. Hoewel je de Tempo 100 sticker op de caravan of vouwwagen dient te plakken, is de ontheffing uitsluitend van toepassing als de gehele combinatie aan de keuringseisen voldoet. Houdt bij de aanschaf van een andere auto dus rekening met de keuringseisen, en ook op de leeftijd van de banden van je caravan.

Meer informatie over Tempo 100 keuringen

  • TÜV Nord Nederland, Apeldoorn, telefoon 055-3788130
  • DEKRA, Uden, telefoon 0413-277520

Meer over caravannen

|