Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Eigen kentekenbewijs voor caravans

Een caravan heeft sinds september 2002 een eigen kentekenbewijsSinds 1 september 2002 krijgen caravans die zwaarder zijn dan 750 kg (leeggewicht + laadvermogen) een eigen kenteken met bijbehorende kentekenplaat.

 

Voor eigenaren van caravans welke voor 1 september 2002 al op de weg waren, goldt dat het registratiebewijs moest worden omgeruild voor een kentekenbewijs.

Het kentekenbewijs

Een caravan heeft sinds september 2002 een eigen kentekenbewijsHet nieuwe kentekenbewijs bestaat uit drie delen. Kentekenbewijs deel I vermeldt de technische gegevens van de aanhangwagen en legt het bouwjaar vast. Op deel II worden naam- en adresgegevens van de eigenaar vermeld. Daarnaast wordt op deel II vastgelegd op welke datum de aanhangwagen is tenaamgesteld. Het overschrijvingsbewijs tenslotte is nodig bij de overdracht van de caravan, zoals bijvoorbeeld in geval van verkoop.

De kentekenplaat

Het nieuwe kenteken van de caravan is hetzelfde als het nummer van het registratiebewijs. De eerste lettergroep op alle aanhangwagenkentekens begint met de letter W, die van opleggers met de letter O. Caravans die zwaarder zijn dan 750 kg moeten een nieuwe, gele kentekenplaat voeren. Deze kentekenplaat heeft een gele achtergrond, zwarte letters en een lichtblauwe zijbalk met de letters NL aan de linkerkant. Dit type kentekenplaat wordt gecontroleerd afgegeven en ingenomen.

 

De kentekenplaat voor aanhangers
  De nieuwe kentekenplaat

 

Caravans die lichter zijn dan 751 kg moeten sinds 1 september 2003 een witte kentekenplaat met zwarte letters voeren als ze verbonden zijn met een trekkend voertuig. Ook voor fietsendragers wordt dus een witte kentekenplaat verplicht.

 

Meer over caravannen

Rijksdienst voor het Wegverkeer

Meer informatie over het kentekenbewijs vind je op de website van de RDW.

|