Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Constante stroom

De een speciale trekhaakkabelset zijn voorzien van  een connector welke direct op de bedrading in de auto kan worden aangeslotenDe constante stroomdraad zorgt ervoor dat ook tijdens de reis apparaten zoals de koelkast, de verlichting en de waterpompjes hun werk blijven doen. Een eventuele boordaccu kan met behulp van een tweede aan de dynamo verbonden constante stroomdraad onderweg worden opgeladen.

Constante stroom uit de autoaccu

Via een aparte, direct op de autoaccu aangesloten stroomdraad wordt via de stekkerdoos op de trekhaak en de stekkerverbinding van de caravan 12-Volt spanning naar de caravan gevoerd. Door de grote afstand die overbrugt moet worden en de verschillende onderbrekingen van de stroomdraad ontstaat er een spanningsverlies aan het einde van de verbinding. Zo blijft er van de 13-Volt uit de autoaccu (bij stilstaande motor) in veel gevallen maar zo'n 11-volt over en dat is te weinig voor het goed functioneren van de koelkast. Volgens opgave van Dometic (voorheen Electrolux) heeft de koelkast een spanning van 12-Volt nodig omdat de prestaties anders sterk afnemen. Zo verminderen de prestaties van de koelkast bij 11,5-Volt al met 50%!


De beste verbinding is die waarbij een stroomdraad rechtstreeks wordt aangesloten op de autoaccu en de stekkerdoos, dus zonder onderbrekingen. Ook het maken van de verbindingen (nauwkeurig verwijderen isolatiemantel, aanklinken ogen of bussen) moet zorgvuldig gebeuren. Gebruik bij voorkeur een DIN-oog (kabelschoentje met rond oog) voor montage van de stroomdraad aan de pluspool van de accu. Bescherm de aansluitpunten op de accupool en die van de stekkerdoos op de trekhaak goed tegen vochtinwerking. Plaats een 'zwevende' zekering van minimaal 15 Ampere zo dicht mogelijk bij de autoaccu (binnen een afstand van 25 cm).Over de dikte van de constante stroomdraad verschillen de meningen nogal. Naar onze opvatting dient de constante stroomdraad rood van kleur en minimaal 2,5 mm2 te zijn, maar liever nog 4 mm2. Sluit de constante stroomdraad aan op pool no: 9 van de dertienpolige stekkerdoos. Bij een 7-polige stekker is dit nummer 2/54G. Lees hier meer over stekkers en contactdozen.

Constante stroom uit de dynamo

Voor het opladen van de caravanaccu is een laadspanning van 14-Volt nodig. Deze laadspanning wordt geleverd door door de dynamo van de trekauto (14-Volt bij draaiende motor). In de praktijk zal het echter een probleem zijn om die 14-Volt over een meterslange verbinding zonder al te veel spanningsverlies bij de caravanaccu te krijgen. Dit probleem kan worden opgelost door een booster te installeren. Een booster kan namelijk lagere spanningen uit de constante stroomdraad omvormen tot de vereiste laadspanning van 14-Volt. Een voorbeeld van een dergelijke booster is de Schaudt WA 1114-7. Dit apparaat levert bij een ingangsspanning van 11 tot 14,5 Volt een constante uitgangsspanning van 14,2 Volt bij een laadstroom van 8 Ampere. Goedkoop is de booster met een prijs van circa EUR 135,- niet, maar je krijgt dan wel een apparaat dat de maximale stroomsterkte controleert en hiermee het 12-Volt circuit beveiligt tegen overbelasting.Ook voor deze aansluiting dient de stroomdraad minimaal 2,5mm2 te zijn, maar liever nog 4mm2. Gebruik bij voorkeur een andere kleur stroomdraad (bijvoorbeeld groen) dan de constante stroomdraad (rood) welke de koelkast en dergelijke van 12-Volt voorziet. Sluit de constante stroomdraad aan op pool no: 10 van de dertienpolige stekkerdoos. Lees hier meer over stekkers en contactdozen.

Voorkom uitputting van de autoaccu

Zodra de motor tijdens de reis wordt uitgeschakeld bij een tussenstop (pauze, tanken etc.) neemt de autoaccu de stroomtoevoer naar de caravan voor zijn rekening. Met een op 12-Volt ingeschakelde koelkast (verbruik van circa 9 Amp.) raakt de autoaccu al snel uitgeput. Bij een langere tussenstop is het dan ook raadzaam om de 12-Volt schakelaar op de koelkast uit te schakelen.

 

Je kunt ook kiezen voor een voorziening welke dit klusje uit handen neemt. Een bekende op dit gebied is de accubewaker Battery Guard, voor zo'n EUR 59,- te koop in bijna elke caravanshop. De Battery Guard schakelt de koelkast uit wanneer de motor stopt. Hierbij blijven de overige 12-Volt apparaten in de caravan gewoon werken. Zodra de reis weer wordt vervolgd wordt de koelkast automatisch weer ingeschakeld.

 

De Battery Guard wordt geïnstalleerd in het 12-Volt circuit naar de koelkast, een klusje dat de meeste caravanners zelf kunnen doen. De beste plaats is ergens in het keukenmeubel dicht bij de koelkast. In plaats van de Battery Guard kun je ook kiezen voor de Akkumat BW 35 van Calira of voor de S130U van Mobitronic. Beide apparaten bieden dezelfde functionaliteit als de Battery Guard. Een andere oplossing is de installatie van een scheidingsrelais uit de autoshop. Een dergelijk relais wordt in de buurt van de autoaccu geplaatst. Zodra de automotor wordt uitgezet, wordt de stroomtoevoer naar de koelkast verbroken. Een scheidingsrelais van Calira kost ongeveer EUR 15,-.

Lees ook:

|