Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Wintersport met de caravan

De voorbereiding

De reis

Het verblijf

De keuze van de bestemming

Controleer vooraf of de beoogde camping open is en of er een standplaats beschikbaar is. In veel gevallen is het vereist om vooraf te reserveren. Wil je op het laatste moment nog op reis? Controleer via internet waar nog een plaatsje vrij is, want veel wintersportcampings beschikken over een eigen website. Goede wintersportmogelijkheden bieden landen als Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italie en Duitsland.

De verwarming van de caravan

De meest geschikte verwarmingssystemen zijn centrale vloeistofverwarming of centrale luchtverwarming. De laatste (de zgn 'ringverwarming') komt het meest voor, dit systeem is voorzien van een buizenstelsel waardoor de warme lucht in de gehele caravan kan uitstromen. Tijdens het gebruik in de winter worden er hoge eisen gesteld aan de verwarming. Test daarom voor vertrek het systeem op een goede werking.

 

Om het comfort nog verder te verhogen kun je ook electrische vloerverwarming aan leggen. Deze electrische vloerverwarming bestaat uit een kunststoffolie welke is voorzien van verwarmingsdraden. Deze folie is leverbaar in verschillende maten en wordt onder de vloerbedekking (of een losse mat) gelegd. Een transformator zorgt voor de benodigde stroom.

 

Gasflessen

Zorg voor twee volle gasflessen welke zijn gevuld met propaangas, want buthaangas bevriest zodra de temperatuur onder nul komt. Erg handig is een duomatic (of triomatic). Dit apparaat van Truma zorgt voor het automatisch overschakelen van een lege naar een volle fles. Bedenk dat het gasverbruik al snel 3 kg per dag bedraagt, zodat een 5 kg fles (de groene) al na 2 dagen leeg is. De 11 kg fles (de lichtgrijze) gaat ongeveer 3-5 dagen mee.

 

Omdat de meeste caravans zijn uitgerust met de 5 kg flessen kun je ook overwegen om ter plaatse gasflessen te huren. Op de meeste wintersportcampings kun je de 11 kg flessen huren, deze flessen passen in de disselbak. Ook is aansluiting op grote gasflessen (33 liter) mogelijk. In dit laatste geval blijft de gasfles buiten de caravan staan, zodat je wel een lange gasslang moet meenemen. Om bevriezing van de drukregelaar te voorkomen kan hierop een klein electrisch verwarmingselement worden gemonteerd. Ook kun je de drukregelaar wat kantelen (scheef draaien) zodat het (condens-)water er afloopt en minder snel kan bevriezen. Indien de disselkast goed is geisoleerd kan er ook een uitstroomopening van de ringverwarming worden doorgevoerd vanuit het interieur naar de disselkast.

 

Neem ook een kleine electrische kachel mee als bijverwarming of als noodverwarming voor het geval de gasverwarming uitvalt. Laat de verwarming 's nachts op een lage stand branden, hiermee wordt bevriezing van leidingen e.d. voorkomen. Met het oog op de sneeuw die op het dak valt is het nodig dat de schoorsteen kan worden verlengd. Speciale verlengstukken hiervoor zijn bij de dealer verkrijgbaar.

De watervoorziening in de caravan

Indien de watertank en alle leidingen zich in het interieur bevinden, dan is de kans op bevriezing vrijwel uitgesloten. Voor de meeste caravans geldt echter dat de watertank in de disselbak staat en de leidingen (deels) buiten het interieur lopen. De watertank moet in deze gevallen verhuizen naar een kastje in de keuken en/of de toiletruimte. Soms is hier al rekening mee gehouden en is er al een aansluitmogelijkheid voor de waterpomp aanwezig. Indien deze aansluitingen (water en 12-Volt) ontbreken kunnen deze echter zelf op eenvoudige wijze worden aangelegd.

Vorstbeveiligers

Bevriezing van de afvoerleidingen en de afvalwatertank kan worden voorkomen met speciale vorstbeveiligers. In de kluscaravan een FreezeTec warmtekabel en een EisEx vorstbeveiliger gemonteerd. Is er een vast chemisch toilet aanwezig, dan kan het water in het spoelreservoir tegen bevriezing worden beschermd door er een zoutoplossing aan toe te voegen.

Extra uitrusting mee op wintersport

Het is aan te bevelen in ieder geval de volgende uitrusting mee te nemen op wintersport:

 

 • Beddegoed, neem warme dekbedden of voldoende dekens mee
 • Een kleine electrische kachel.
 • Een fohn, welke goede diensten bewijst als je te maken krijgt met het ontdooien van bevroren delen of leidingen.
 • Kleine aluminium luifeltjes voor boven de ramen, deze voorkomen dat de ramen en de disselbak dichtvriezen.
 • Een zachte bezem met lange steel en een schep voor het sneeuwvrij maken van voortent en caravan.
 • Een flacon anti-vriesmiddel voor het spoelreservoir van het chemisch toilet.
 • Winterafdekkappen voor de koelkastroosters.
 • Een tussenstuk om de schoorsteen te verlengen.
 • Een disselhoes om de koppeling tegen bevriezing te beschermen.
 • Parafine voor de ritsen.
 • Spijkerharingen voor de bevroren ondergrond.

De auto

Voor de auto heb je sneeuwkettingen of winterbanden nodig. Sneeuwkettingen kun je behalve kopen ook huren. Een paar wielkeggen zijn onmisbaar om auto en caravan op een helling te beveiligen tegen wegrollen. Denk ook aan startkabels, slotontdooier en wat strooizout. Het spreekt voor zich dat de auto en caravan zich in goede conditie moet bevinden. Controleer in elk geval even de koelvloeistof en de vulling van het ruitensproeier-reservoir. Neem ook voldoende reserve vloeistof voor de ruitensproeier mee, want je hebt de ruitensproeier op de gepekelde wegen hard nodig.

 

Om alle skispullen een plaatsje te geven is een skibox erg handig. Als je deze de rest van het jaar niet gebruikt kun je deze huren.

De reis

Plan de reis zo dat je nog bij daglicht op de plaats van bestemming aankomt. Houd er rekening mee dat er onder winterse omstandigheden minder kilometers per uur worden afgelegd.

 

Rij (met name op hellingen) niet met te veel gas weg in een te lage versnelling, hierdoor kunnen de wielen doorslippen en komt de combinatie niet vooruit. Probeer eenmaal op snelheid een zo gelijkmatig mogelijke snelheid aan te houden om zo onnodig remmen te voorkomen.

Een plekje zoeken en installeren

Bij het uitzoeken van een plekje op de camping kun je het beste een beschutte plaats uitzoeken en de achterkant van de caravan naar de windrichting zetten. Een indicatie hiervoor kan zijn de manier waarop de overige caravans zijn opgesteld.

 

Een plekje in de zon is ideaal. Naast een eigen 'zonneterras' geniet je ook het voordeel dat de caravan wordt 'opgewarmd' door de zon hetgeen aanzienlijk in het energieverbuik scheelt.

 

Leg wat plankjes onder de uitdraaisteunen, dit voorkomt het vastvriezen van de steunen aan de ondergrond. Zet de caravan niet op de handrem want de remtrommels kunnen dan vastvriezen. Aan het einde van de vakantie bemerk je pas dat de caravan 'niet mee terug wil'. Als er sneeuw op de standplaats ligt, zet dan na het opbouwen van de voortent een sneeuwwandje op rond de caravan, ook dit helpt tegen de wind.

Het gebruik van de voortent

Er zijn speciale, kleine wintertentjes te koop welke zich kenmerken door de schuine hoek van het dak. Het frame, doek, de ritssluitingen e.d. zijn bestand tegen de winterse omstandigheden. Door zijn snelle opzettijd is een dergelijke tent ook geschikt voor gebruik tijdens andere korte vakanties.

 

Het belangrijkste voordeel van een wintertent is dat er een 'luchtsluis' wordt gevormd tussen de lage buitentemperatuur en het warme caravaninterieur. Daarnaast kunnen de ski's in de tent een plekje vinden en kan de ski-kleding hierin uitlekken. Enkele kunstof vlonders op de grond laten de sneeuw makkelijk van de schoenen stampen, zodat er geen moppen sneeuw mee de caravan in verhuizen.

 

Het opzetten van de tent dient met zorg te geschieden, want er kan zich een zware sneeuwlast op het dak vormen. Voor het vastzetten zijn spijkerharingen nodig. Maak het dak regelmatig met een bezem sneeuwvrij. Sla niet tegen de onderzijde van het dak, eventuele ijsvorming kan het tentdoek dan beschadigen. Wrijf de ritssluitingen in met parafine zodat bevriezing wordt voorkomen.

Electriciteit

Voor de electra-aansluiting moet een kabel worden gebruikt die bij hevige kou toch soepel blijft. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de electrakabel de grond raakt omdat deze tijdens het gebruik warm wordt en zichzelf in kan smelten. Maak de kabel daarom elke dag even los van de grond en veeg de sneeuw eraf. Neem je deze voorzorg niet, dan is de kans groot dat de kabel zodanig is ingevroren dat deze bij vertrek moet worden achtergelaten.

Het gebruik van de caravan

Tussen alle ski-pret door moet er af en toe ook gewerkt worden. Na flinke sneeuwval moet het dak van de caravan en de voortent worden vrijgemaakt van de hierop gevallen sneeuw. Vooral wanneer gesmolten sneeuw opnieuw bevriest kan deze belasting voor het caravandak en het tentdoek te zwaar worden.

 

Gebruik voor het verwijderen van de sneeuw een zachte bezem of trekker. Probeer niet om vastgevroren sneeuw of ijzel los te kloppen met de bezem want voor je het weet sla je deuken in de beplating. Bij lichte sneeuwval kan de sneeuw op het dak blijven liggen (maximaal 10 cm.). Dit zorgt namelijk voor extra isolatie.

 

Hou de voortent zoveel mogelijk vrij van sneeuw en ijs want hiermee verminder je de condensvorming in de voortent (en in de caravan). Een bekend probleem is het vastvriezen van de disselkastklep door smeltwater dat opnieuw bevriest. Je kunt dit tegen gaan met een speciaal, klein luifeltje van aluminium dat boven het raam wordt bevestigd. Een goedkopere en ook effectieve methode is om de disselbak af te dekken met een stevig stuk plastic of zeil. Verder kun je met plastic of disselhoes de koppeling aan de dissel afdekken om vastvriezen te voorkomen.


Hou de caravan ook aan de onderzijde sneeuwvrij, want de kachel en ventilatieopeningen hebben immers zuurstof nodig. Zorg altijd voor een goede ventilatie want het verschil tussen binnentemperatuur (in de caravan) en de buitentemperatuur zorgt voor een hoog vochtgehalte in de caravan wat weer leidt tot het beslaan van de ramen. Zet het dakluik daarom altijd een (klein) stukje open.

 Fotomateriaal beschikbaar gesteld door Ronald Koelink< en Menno van der Heijden

Meer over caravannen

|