Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Winterklaar maken van de caravan

Na afloop van het kampeerseizoen verdwijnt de caravan weer in de stalling. De caravan dient echter eerst ‘winterklaar’ te worden gemaakt. Daarom aandacht voor:

 

Reinigen exterieur

Het gebruik in de buitenlucht laat zijn sporen op de caravan achter. De zoute aanslag van een kampeervakantie aan zee, de sporen van een verblijf onder bomen, zure regen, inwerking van zonlicht (UV-stralen), alle dragen zij bij aan de vervuiling en veroudering van de laklaag van de caravan. Wordt hier niets aan gedaan, dan zal de laklaag zijn beschermende werking verliezen en kan corrosie toeslaan. Om dit te voorkomen dient de caravan aan het einde van het kampeerseizoen goed te worden gereinigd en te worden voorzien van een beschermende laag.

 

Klik op de foto voor een vergroting...De meeste caravanners voeren deze werkzaamheden zelf uit. Ben je echter wat minder goed ter been of heb je er gewoon geen zin in, dan kun je deze klus ook uitbesteden aan de vakman. Zo bestaat er een speciale wasstraat voor caravans, waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale borstels welke geen krassen veroorzaken op de kunstststof ramen van de caravan. Het schoonmaakprocédé van deze wasstraat bestaat uit het reinigen van de caravan waarna deze van een waslaag wordt voorzien. Na ongeveer 25 minuten staat de caravan gewassen en droog klaar. De kosten van deze behandeling bedragen EUR 45,-

 

Wanneer je de werkzaamheden zelf uitvoert begin je met het voorspoelen van de caravan met schoon water. De meest vervuilde delen worden vervolgens voorbewerkt met een schoonmaakmiddel dat het ergste vuil losweekt. Als het ergste vuil is losgeweekt, breng dan met een zachte borstel rondom een shampoo aan. Begin bij het dak en werk naar beneden. Spoel tussendoor de al behandelde delen schoon zodat de schoonmaakmiddelen niet de kans krijgen op te drogen. De kunststof ramen verdienen bijzondere aandacht. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk schade toebrengen aan de ramen. Gebruik voor de ramen daarom alleen lauw schoon water of een speciale acrylreiniger.Na de wasbeurt met shampoo zijn hardnekkige vervuilingen zoals zwarte strepen, teer en hars vaak niet verdwenen. Deze vervuilingen vragen om een speciale aanpak. Het gebruik van cleaners wordt sterk afgeraden. De laklaag van een caravan is namelijk erg dun en voor je het weet poets je er doorheen. Gebruik daarom alleen speciale reinigingsproducten om deze verontreinigingen te lijf te gaan.

Bij het schoonmaken van de caravan kun je ook gebruik maken van een hogedrukspuit. Hierbij moet je je wel bewust zijn van de kracht waarmee het water uit de spuitlans komt. Zo mag de spuitmond van de lans nooit te dicht op het plaatwerk worden gehouden. Opgeplakte sierstrepen en logo’s kunnen namelijk losraken. Ook de rubbers van ramen, deuren en serviceluiken moeten worden ontzien omdat de kitlaag onder deze rubbers kan worden beschadigd met alle nare gevolgen van dien.Is de caravan schoon, dan is het moment gekomen om een beschermende laag aan te brengen. Een tijdrovende klus maar absoluut noodzakelijk. Afhankelijk van het gebruik van de caravan en de wijze van stalling (buiten of overdekt) wordt gekozen voor beschermende laag van was. Ook het materiaal van de wanden (aluminium of kunststof, glad of gestructureerd) speelt een rol bij de keuze van de te gebruiken was. Wanden van glad aluminium of kunststof wanden laten zich het gemakkelijkst in de was zetten. Je kunt hier dan ook kiezen voor een harde was. Deze biedt de beste bescherming en een hoge glans. Voor gestructureerde beplating (hamerslag, stucco, ruitje) is een harde was minder geschikt omdat deze zich door de structuur van de caravanwand moeilijk laat uitwrijven. De kans dat restjes was achterblijven is hierbij groter waardoor de wand er vlekkerig kan gaan uitzien. Voor gestructureerde plaat kun je daarom beter kiezen voor een vloeibare was die dun kan worden opgebracht en na droging met een zachte doek eenvoudig is uit te poetsen.Een poetsmachine neemt het nodige werk uit handenDoor de mindere bescherming van vloeibare was is het wel raadzaam om de caravan meer dan één keer per jaar met deze was te behandelen. Voor de grote, gladde oppervlakken zoals het caravandak is een poetsmachine voorzien van een lamswollen vel een ideaal hulpmiddel om een aangebrachte waslaag uit te poetsen. Je kunt de caravan ook de vakman laten voorzien van een Waxoyl lakverzegeling. Hierbij wordt de toplaag van de caravan voorzien van een hoogglanzend en moeilijk doordringbaar transparant pantser. Hierbij is tot 5 jaar kleur en glansbehoud gegarandeerd. Aan deze methode hangt wel een stevig prijskaartje.

 

Als sluitstuk van de werkzaamheden aan het exterieur wordt gecontroleerd of de rubberafdichtingen van ramen, deuren en serviceluiken nog soepel zijn. Deze rubbers kun je soepel houden met siliconenspray. Ook de metalen scharnieren van de deuren en serviceluiken kun je hiermee inspuiten. De glans van kunststof delen zoals de disselbak en de achterbumper is op te halen met behulp van kunststofreinigers zoals die in de kampeer- of autoshop zijn te vinden.

Reinigen interieur

De binnenkant laat zich het eenvoudigst reinigen wanneer de losse delen zoals kussens, vloerbedekking en dergelijke zijn verwijderd. Na het goed stofzuigen kunnen de meubeldelen met een vochtige doek worden afgenomen. Zorg dat er geen voedselresten achterblijven, zo wordt voorkomen dat ongedierte wordt aangetrokken. Reinig de koelkast grondig en controleer hierbij de conditie van de afdichtingrubbers. De bekleding van de kussen kan worden gereinigd met lauw water. Gebruik textielreinigers alleen wanneer dit echt nodig is, want de kussens zijn van fabriekswege al voorzien van een beschermende coating. Bij het gebruik van textielreinigers gaat de werking van de coating (geleidelijk) verloren. Is dit laatste het geval, dan kan de vakman de bekleding opnieuw van een vuil- en vochtafstotende laag (Waxyol U.P.T.) voorzien. Een krachtig UV-filter zorgt ervoor dat de bekleding minder snel vaal wordt en zijn kleur behoudt.

Voorzorg en technisch onderhoud

Om schade door bevriezing te voorkomen verdient de waterinstallatie bijzondere aandacht. Maak de watertanks en het reservoir van het vaste toilet leeg. Indien een boiler aanwezig is dient het water hieruit verwijderd te worden. Schakel de stroom uit, blaas vervolgens hard op de uitstroomopening van de (opengezette) kraan om zo het resterende water uit de leidingen te verwijderen. Verwijder zonodig de waterpomp(en) om bevriezing te voorkomen.

 

Het technische onderhoud wordt door de dealer uitgevoerd. Omdat vocht de grootste vijand van de caravan is, is het verstandig om een vochtmeting te laten uitvoeren. Een eventuele lekkage kan zo vroegtijdig worden opgespoord. Een vochtmeting kan apart of als onderdeel van een onderhoudsbeurt worden uitgevoerd. In het geval van een Bovag of Focwa onderhoudsbeurt wordt de caravan op een groot aantal punten gecontroleerd waarbij je een controlerapport ontvangt. De caravan wordt hierbij (na eventuele reparaties) voorzien van een goedkeuringssticker. Indien je het onderhoud laat uitvoeren in het najaar heeft dit voordelen. Zo is het eenvoudiger om een afspraak te maken (vlak voor de zomermaanden zijn de bedrijven vaak volgeboekt) en soms geven caravanbedrijven korting als je de caravan in het najaar aanbiedt voor onderhoud.

Wijze van stalling

Nu de caravan gereed is voor de stalling hangt het van de wijze van stallen af of er nog verdere voorzorgen dienen te worden genomen. Staat de caravan in een gesloten en goed geventileerde ruimte dan hoeft er verder niets te gebeuren. Als de caravan in de buitenlucht wordt gestald is het verstandig om de kussens thuis te bewaren. Om de vochtigheid enigzins te beheersen kun je ook enkele vochtvreters (in een apart bakje/teiltje) in de caravan plaatsen. Dek in ieder geval geen ventilatieroosters af. Om te voorkomen dat de remblokken vervormen is het beter de caravan niet op de handrem te zetten. Plaatsin dat geval enkele blokken aan weerszijden van de wielen.

|