Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Een caravan huren

Vrijwel nieuwe huurcaravans

Over het algemeen verhuren deze caravanbedrijven nieuwe of bijna nieuwe caravans, welke worden verhuurd inclusief de meest noodzakelijke toebehoren zoals voortent, reservewiel, gasfles en verlengsnoer.Als je al over een kampeeruitrusting beschikt hoef je daarvan dus alleen maar je bestek- en serviesgoed en de meest elementaire kampeerspullen mee te nemen, alsmede kleding, beddegoed en etenswaren om op vakantie te gaan. De meeste caravans hebben voldoende bergruimte en laadvermogen om al die spullen in de caravan kwijt te kunnen zodat je niet met een volgeladen auto op pad hoeft.Mocht je nog niet over een kampeeruitrusting beschikken, sommige caravanverhuurders bieden ook de mogelijkheid om niet alleen serviesgoed, bestek en campingmeubelen te huren, maar ook de benodigde caravanspiegels en fietsendragers te huren zodat je ook als kersverse kampeerder met een compleet uitgeruste caravan op stap gaat.

Wat kost dat nu, een caravan huren?

Het huren van een caravan is over het algemeen best betaalbaar. Je kunt een gemiddelde toercaravan in het hoogseizoen huren voor ongeveer 500 euro per week, uiteraard afhankelijk van merk, uitvoering, grootte en eventuele extra’s. Nu is een huurcaravan al aardig compleet, maar bedenk wel dat je daarbij nog wel een aantal noodzakelijke kampeerspullen nodig hebt. Laten we er van uitgaan dat de meest noodzakelijke kampeerspullen 500 euro kosten, en dat je die al na één vakantie afschrijft:

 

  • drie weken huur van een caravan - € 1500
  • afschrijving kampeeruitrusting - € 500
  • verblijf op de camping - € 700

 

Zoals je ziet kun je voor hetzelfde geld als een eenvoudige low-budget vakantiewoning of bungalowtent ook een (bijna) nieuwe toercaravan huren, zelfs als je na afloop je complete kampeeruitrusting in de wilgen hangt. Als je vaker gaat kamperen, wordt de afschrijving op je spullen natuurlijk minder.

Voor- en nadelen van het huren van een caravan

Maar het huren van een caravan heeft een aantal voordelen: je hoeft je niet druk te maken over onderhoud, stalling, verzekeringen, etcetera, en je kunt voor iedere vakantie precies die caravan huren die je nodig hebt. Dus met kleine kinderen zou je er één met stapelbedden kunnen huren, en later, als de kinderen in een bijzettentje willen slapen, kies je weer een andere caravan.Het huren van een caravan heeft, vergeleken met je ´eigen´ caravan, natuurlijk ook wat nadelen. Zo ben je gebonden aan de haal- en inlevertijden van de verhuurder, en moet je aan het begin en einde van je kampeervakantie de hele caravan in- en uitladen. In je eigen caravan laat je over het algemeen de nodige kampeerspullen gewoon in de kasten en banken zitten, en haal je alleen de kleding, slaapzakken en etenswaren er uit.Kort samengevat heb je met het huren van een caravan wel de lusten, maar niet de lasten.

Welke caravan moet ik huren?

Huurcaravans zijn er in alle soorten en maten. Als aspirant huurder heb je de luxe dat je een caravan voor één vakantie huurt, en bij een eventuele volgende vakantie, aan de hand van je eerdere ervaringen en je actuele wensen, weer een andere caravan kunt huren. De keus voor het type caravan dat je gaat huren hangt natuurlijk van een aantal factoren af: de samenstelling van het gezin, de vakantiebestemming en de trekauto, die de gekozen caravan natuurlijk wel moet kunnen trekken.

 

Meer informatie daarover lees je op onze pagina De aanschaf van een caravan.

De huurovereenkomst

Als je éénmaal weet welke caravan je wilt huren, moet je nog kijken waar je de caravan gaat huren. De meeste caravan verhuurders zijn aangesloten bij de BOVAG en/of ANWB, en hanteren dan ook een model huurovereenkomst van één van deze organisaties.Als je zo’n huurovereenkomst tekent ga je daarmee ook accoord met de in die overeenkomst gestelde voorwaarden. Lees die dan eerst goed door zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. De voorwaarden in zo’n BOVAG/ANWB huurovereenkomst zullen over hoggstwaarschijnlijk geen gekke dingen bevatten, maar bij verhuurders die hun eigen huurovereenkomst en voorwaarden hanteren is het raadzaam om die goed door te nemen.Het is over het algemeen gebruikelijk om binnen korte tijd na het tekenen van de overeenkomst een aanbetaling te doen, en om het restant van het huurbedrag voor aanvang van de vakantie te hebben voldaan. Bovendien moet je meestal een borgsom betalen, en is er ook sprake van een eigen risico bij schade aan de caravan. De borgsom wordt na het terugbrengen van een onbeschadigde en schone caravan uiteraard terugbetaalt.


Verder moet je met de verhuurder goed afstemmen hoe het zit met pechhulp en eventuele repatriëring van de caravan in het buitenland, want niet alle huurcaravans zijn daar voor verzekerd.

Ophalen, instructie en terugbrengen.

Laat je bij de aflevering van de caravan goed voorlichten, ook als je al eerder met een caravan op pad bent geweest, over zaken als de gasinstallatie, watertank, verwarming en het chemisch toilet.Kijk ook goed of de caravan compleet en onbeschadigd is. Als de verhuurder bij controleren van de caravan, toen deze door de vorige huurder werd teruggebracht, een beschadiging over het hoofd heeft gezien en die wel opmerkt als jij de caravan terugbrengt, kan dat tot een leuke discussie leiden.Spreek verder met de verhuurder af hoe je de caravan terug moet brengen, want het woord "schoon" dat ongetwijfeld in het huurcontract staat is op verschillende manieren te interpreteren.

Een ex-verhuurcaravan kopen

|