Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

De aanschaf van een caravan

Het stappenplan

Een woord vooraf:
Dit stappenplan gaat er vanuit dat je voor de eerste keer een (nieuwe) caravan gaat kopen. Maar ook als je al eerder een caravan hebt gekocht is het zeker de moeite waard om de tips nog eens na te lopen.

 


Stap 1 - De gewenste indeling van de caravan

De juiste indeling van de caravan is één van de belangrijkste punten bij de aankoop van een caravan. Als de indeling namelijk niet blijkt te voldoen kun je nog zo'n mooie en complete caravan hebben, als je uiteindelijk je draai er niet in kunt vinden zal je hem weer gaan inruilen hetgeen in de eerste jaren tot een forse afschrijving zal leiden.

 

Daarom: neem de tijd voor het bepalen van de juiste indeling! Let hierbij op de gezinssamenstelling en de manier waarop je de caravan wilt gaan gebruiken. Wil je er mee gaan trekken of kampeer je liever op een vaste plek? Gaat er alleen handbagage mee of moeten ook de fietsen en andere sportuitrusting mee? Slapen de kinderen in de caravan of in een eigen tentje? Allemaal zaken om vooraf goed op een rij te hebben.


Stap 2 - Het beschikbare budget

Als je eenmaal voor een indeling hebt gekozen en je het budget hebt bepaald voor de caravan is al direct een flink deel van het aanbod uitgeschakeld. Bij het bepalen van het budget moet je wel rekening houden met allerlei 'extra' kosten zoals bijvoorbeeld voor accessoires die niet tot de standaarduitrusting behoren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 

  • een reservewiel
  • afleveringskosten
  • kosten voor het kentekenbewijs en de kentekenplaat
  • een (door de verzekering verplicht gestelde) diefstalbeveiliging
  • kosten voor een caravanverzekering
  • stallingskosten


Alles bij elkaar komt er dus al gauw zo'n EUR 1.000,- bij. Aan de andere kant kun je ook rekening houden met korting op de aankoopprijs, want zonder inruil kun je namelijk een behoorlijke korting bedingen. Deze korting, waarom je natuurlijk wel zelf moet vragen, kan varieren tussen de 3 en de 10 procent van de aankoopprijs.


Stap 3 - Het benodigde laadvermogen

De gezinssamenstelling en het gebruik (veel spullen mee?) bepalen het benodigde laadvermogen van de caravan. Het laadvermogen van een caravan wordt bepaald door het eigen gewicht *1) af te trekken van het maximum toelaatbaar gewicht. De meeste caravans hebben standaard een laadvermogen van tussen de 200 tot 300 kg. De ANWB stelt als norm voor persoonlijke bagage een minimum van 30 kg per persoon. Ben je met z'n vieren, dan gaat er dus al 120 kg op aan de bagage. Tel daarbij het gewicht van het reservewiel (16 kg), een vuilwatertank (3 kg), een boiler (6 kg) en een voortent (30 tot 40 kg) en je zit al op een laadvermogen van 200 kg. Er blijft dan niets meer over voor andere zaken. Het is dan ook verstandig om het laadvermogen zo ruim mogelijk te nemen. Meestal kan het maximaal toelaatbaar gewicht worden verhoogd door als optie (een papieren) asverzwaring te nemen.

 

Bij de productie van caravans worden namelijk meerdere modellen op dezelfde as gezet, waarbij voor de kleinere modellen een lagere aslast wordt geregistreerd. Dit alles heeft te maken met de trekauto en met het benodigde rijbewijs. Het ledig gewicht en maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan vind je op het kentekenbewijs van de caravan.

(*1) Het eigen gewicht van de caravan wordt op basis van EG richtlijnen bepaald op het gewicht met basis uitrusting. In dit gewicht is 90% van de gasflessenvoorraad, 90% van de gevulde verswatertank en een kabelhaspel begrepen.


Stap 4- De trekauto en het rijbewijs

Het is afhankelijk van het gewicht van de caravan en het gewicht van het trekkend voertuig welke rijbewijs (B of BE) nodig is. Op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig kun je zien hoeveel de maximale massa bedraagt van de (beladen) aanhanger/caravan die getrokken mag worden.

 

Deze massa vormt de wettelijke grens van wat er aan de trekhaak mag hangen. In principe kun je het maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan dus stellen op hetgeen de trekauto maximaal mag trekken.

 

Of het verstandig is om op pad te gaan met de maximale aanhangerlast aan de haak is een andere vraag. De ANWB adviseert op dit punt de zogenaamde 75%-regel. Deze regel houdt in dat de beladen caravan niet meer weegt dan 75% van het gewicht van de beladen trekauto. Omdat niet alle auto's gelijk zijn in trekkracht en stabiliteit kan dit echter per trekauto verschillen. Op de website van de Nederlandse Caravan Club kun je testverslagen lezen van de 'trekauto van het jaar' verkiezingen.


Stap 5- De aankoop van de caravan

Door het vooraf bepalen van indeling, maximale prijs, benodigd laadvermogen en maximale gewicht van de caravan blijft er uiteindelijk nog maar een beperkt aantal caravans over. Het 'echte werk' kan nu gaan beginnen!

 

De keuze voor een bepaald merk is een persoonlijke kwestie, maar om een zo goed mogelijk beeld te krijgen is het aan te bevelen om in ieder geval enkele merken te bekijken. Hiervoor is een bezoekje nodig aan de betreffende dealer. Probeer de bedden uit (lengte goed?), hoe is het zitcomfort (lengte en hardheid van de kussens), is er genoeg kastruimte, is er voldoende bewegingsvrijheid in de toilet-/wasruimte. Kortom, bekijk en probeer eerst alles op je gemak.


Als de keuze voor een bepaalde caravan uiteindelijk is gemaakt, kun je beste direct even bekijken of nog accessoires gewenst zijn die niet in de standaarduitrusting zijn begrepen. Voor bepaalde accessoires zoals ringverwarming, boiler, groot dakluik of bagageluik gelden namelijk af-fabriek lagere prijzen dan wanneer deze accessoires achteraf moeten worden ingebouwd.

 

Voor andere accessoires geldt het tegenovergestelde. Zo is het meestal goedkoper om een stabilisator, een reservewielhouder of een vuilwatertank achteraf te monteren. Met enige handigheid kan dit ook zelf worden gedaan en anders kan de dealer dit verzorgen.Als alle wensen goed op een rij zijn gezet kan de onderhandeling over de koopprijs beginnen. Bedenk dat er zonder inruil een korting kan worden bedongen van 3 tot 10 procent van de aankoopprijs. Als de onderhandelingen zijn afgerond is het zaak de afspraken goed op papier te zetten. De meeste dealers maken hiervoor gebruik van de BOVAG-koopovereenkomst of een afgeleide hiervan.Het is gebruikelijk dat de dealer een aanbetaling vraagt. Dit is echter niet verplicht en zeker als het om een veel gevraagd model caravan gaat zal de dealer hier niet moeilijk over doen. Is er echter sprake van een exclusieve caravan of een caravan met bijzondere opties, dan is een aanbetaling onvermijdelijk. Bij het niet afnemen blijft de dealer anders met een moeilijk verkoopbare caravan zitten. Wees echter terughoudend met een (hoge) aanbetaling, want er zitten vaak vele maanden tussen voordat de caravan geleverd wordt. Een faillissement van de dealer in de tussenliggende periode is niet ondenkbaar en een eventuele aanbetaling ben je dan kwijt.


Stap 6 - De aflevering van de caravan

Tussen de presentatie van de nieuwe modellen en de productie hiervan kunnen vele maanden zitten. De dealer kan per model zien wanneer deze in productie gaat. Zo kan het zijn dat een in september 2007 verkocht model pas in april 2008 in productie wordt genomen. Omdat de meeste nieuwe caravans worden afgeleverd in de maanden maart, april of mei van het nieuwe modeljaar gaat het wel eens mis. Problemen bij de productie kunnen de aflevering zomaar enkele weken opschuiven. Het is dan ook raadzaam om nog geen voorjaarsvakantie op de camping te boeken, indien de caravan op papier de week ervoor geleverd gaat worden.

 

In de koopovereenkomst van de BOVAG is voorzien in een vermoedelijke leveringsdatum. Bij overschrijding van deze datum kan de overeenkomst (na een bepaalde periode) worden ontbonden.Als het grote moment van de aflevering is aangebroken, laat je dan goed voorlichten over de werking van de verschillende apparaten (gastoestellen, boiler etc.). Vraag ook naar de handleidingen en garantiebewijzen van de inbouwapparaten zoals koelkast, kachel en dergelijke.


Als de caravan eenmaal voor de deur staat is het handig om eerst een korte vakantie (proefweekend) te houden, om te zien of alles naar behoren werkt. Bij een nieuwe caravan zijn kleine mankementen niet uit te sluiten. In het proefweekend komen eventuele mankementen naar voren, zodat deze dan voor de grote vakantie door de dealer kunnen worden verholpen.

Meer kooptips?

Ben je op zoek naar een gebruikte caravan, lees dan ook de kooptips voor occasions, en kijk ook in ons overzicht met tienduizenden tweedehands caravans.

|