Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Zonnepaneel op de caravan monteren

Plaats van montage

Het zonnepaneel kan het beste plat op het dak van de caravan worden gemonteerd. Montage op een schuine zijde (bijvoorbeeld op het aflopende gedeelte aan de voorzijde van de caravan) geeft beperkingen in de energieopbrengst van het paneel en is dan ook niet aan te bevelen.

 

Denk goed na over de plaats waar je het zonnepaneel wilt monteren. Zo zijn de aan het zonnepaneel bevestigde kabels vrij kort. De plaats waar de dakdoorvoer moet komen mag dus niet te ver van het zonnepaneel afliggen.

 

De dakdoorvoer kan het beste boven een kast in de caravan worden geplaatst zodat de bedrading aan de binnenzijde netjes uit het zicht kan worden weggewerkt. Hou tevens rekening met toekomstige uitbreidingen (extra dakluik, groter dakluik etc.).

Wijze van montage

Omdat een zonnepaneel een lange levensduur heeft en ook kostbaar is, willen we het zonnepaneel mee kunnen verhuizen naar een volgende caravan of camper. Direct vastlijmen op het dak is dan ook niet handig. Daarnaast moet er aan de onderzijde van het paneel voldoende ruimte zijn voor een natuurlijke ventilatie. Zonder ventilatie zal het zonnepaneel minder presteren. Het paneel kan dus beter niet plat op het dak worden gemonteerd.

 

Een goede manier is om het het paneel op aluminium of kunststof profielen te monteren. Speciaal voor dit doel zijn er kunststof profielen te koop. Deze profielen bestaan uit stevig en UV-bestendig kunststof en worden aan het dak vastgelijmd. Het zonnepaneel wordt in de uitsparingen geplaatst en met schroeven vast gezet.Omdat de kluscaravan al is voorzien van aluminium dakdrager maken we daar gebruik van. Ook bij een nieuwe installatie kun je er voor kiezen om deze dakdragers te monteren, want behalve een zonnepaneel kun je er ook andere zaken zoals bijvoorbeeld een surfplank, kano of bagagebox op kwijt.


In de volgende fotoreportage zijn de belangrijkste stappen in beeld gebracht. Klik op de foto's voor een vergroting en diashow zodat je de details goed kunt bekijken.

Belangrijk!

Tijdens de werkzaamheden moet het paneel met karton zijn afgeplakt. Op deze manier voorkom je mogelijke beschadiging van de zonnecellen en tevens de opwekking van elektriciteit door de cellen. Tijdens de werkzaamheden aan de bekabeling van het zonnepaneel is het beter wanneer het paneel geen elektriciteit afgeeft (kans op kortsluiting).
 


 

Met de dakdragers worden een aantal hulpstukken meegeleverd waaronder deze montagesteunen. Deze steunen zijn van roestvast staal en prima geschikt om het zonnepaneel aan de dragers vast te zetten. Hiervoor worden de met de drager meegeleverde RVS M8 bouten gebruikt. Het paneel kan bij deze montage in zijwaartse richting worden verschoven.

 

Bij montage van de dragers is al rekening gehouden met een lengte van 120 cm van een zonnepaneel. Door tijdelijk een montagesteun op de drager te monteren kunnen de boorgaten in de zijkant van het zonnepaneel nauwkeurig worden afgetekend.

 

Nadat de boorgaten zijn afgetekend wordt op iedere hoek van het zonnepaneel een montagesteun vastgeschroefd. Ook hier wordt weer roestvast materiaal gebruikt (M8 bouten en moeren). Het zonnepaneel wordt vervolgens op de dakdragers geplaatst. Hierbij worden de montagesteunen aan één zijde op de M8 bouten geplaatst. Op de andere drager kunnen nu de boorgaten (M8) op de montagesteunen precies worden afgetekend.

 

Nadat alle M8 boorgaten zijn gemaakt wordt het zonnepaneel op de dakdrager geplaatst waarbij alle vier de montagesteunen over de M8 bouten vallen. Vervolgens wordt het geheel met zelfborgende moeren vastgedraaid. Om diefstal van het paneel te bemoeilijken kun je de moeren vastlijmen.

 

De plus- en minkabel van het zonnepaneel worden via een speciale dakdoorvoer door het dak van de caravan gevoerd. Per kabel is een gat geboord. Vooraf is de ondergrond ontvet, heel licht opgeschuurd en is de ruimte rond de doorvoer met schilderstape afgeplakt.

 

De dakdoorvoer wordt met een speciale lijm aan het dak vastgelijmd. De overtollig lijmresten worden direct met de schilderstape verwijderd. Vervolgens wordt de doorvoer met hobbytape tegen de dakplaat aangedrukt. Deze tape wordt weer verwijderd nadat de lijm is uitgehard.

 

Voor het lijmen wordt Sikaflex 252 gebruikt. Deze lijmkit geeft een sterke verbinding en is zeer duurzaam.

 

De dakdoorvoer is boven de hangkast geplaatst. Aan de binnenzijde is een verdeeldoos gemonteerd waar de kabels van het zonnepaneel in uitkomen. Deze kabels worden aangesloten op de nieuw aangelegde bedrading naar de laadstroomregelaar*. Via een kabelgootje wordt de bedrading beschermd en aan het zicht onttrokken.

 

De bedrading naar de accu wordt uitgevoerd in 4,0mm². De uiteinden zijn voorzien van adereindhulzen zodat een stevige verbinding met het kroonsteentje mogelijk is. In de verdeeldoos wordt een knoop in de kabels gelegd om zo de aansluiting te beschermen tegen eventuele trekbelastingen.

 

Om de kabellengte zo kort mogelijk te houden wordt de bedrading via de onderzijde van de caravanvloer naar de andere zijde van het interieur geleid. Aan de onderzijde wordt het boorgat tegen vocht beschermd met een afdichtingskit. De bedrading wordt met daarvoor geschikte klemmen aan de onderzijde van de caravanvloer vastgezet.

 

De bedrading komt uit in het TV-kastje dat dienst doet als 12V-centrum. Door de bedrading aan beide uiteinden met tape van een kleurmarkering te voorzien, is achteraf (ook door een ander) eenvoudig vast te stellen waar de kabels vandaan komen en waar deze op zijn aangesloten. De bedrading wordt aangesloten op de solarmodule welke is ingebouwd in AJ 275 inverter.

 

Nadat alle aansluitingen zijn gemaakt wordt het karton aan de bovenzijde van het paneel verwijderd. Het zonnepaneel kan zijn werk beginnen!

 

Vanuit een ander gezichtspunt.

 

 

 

* In deze klus is de laadstroomregelaar (solar charger) geïntegreerd in een inverter welke direct bij de boordaccu is geplaatst. Indien gebruik wordt gemaakt van een aparte laadstroomregelaar, dan heeft het de voorkeur om deze direct aan de bekabeling van het zonnepaneel te bevestigen. In dit geval dus in de hangkast op de plaats van de verdeeldoos.

Productgegevens

Het in deze klus gebruikte zonnepaneel heeft een vermogen van 80 Watt. Het maximale voltage is 17,1V, het maximale amperage 4,68A. Wij betaalden voor dit paneel EUR 395,00.

Voor de montage van het paneel op het dak heb je vier kunststof hoeksteunen(± EUR 60,00) of een set aluminium dakdragers (± EUR 85,00) nodig. De dakdoorvoer kost ± EUR 15,00. Een 6A laadstroomregelaar komt op ± EUR 60,00. De kosten voor kleinmateriaal (1 koker Sikaflex-252 en 2 x 5 meter 4,0mm² stroomdraad) kwam op EUR 20,00. De totale installatie komt uit op ongeveer EUR 575,00.

|