Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Inbouw van een ESB invoerdoos

Met een invoerdoos in de caravanwand heb je alle aansluitingen voorhanden en ben je af van losse snoeren die flink in de weg kunnen zitten. Met de ESB-3 heb je 230V, 12V, antenne- en satellietaansluiting bij elkaar in één doos.

Productinformatie ESB doos

De ESB-3 wordt geleverd een kartonnen doosje. Bijgesloten is een ring van een soort rubberachtig schuim welke voor een waterdichte afdichting moet zorgen. De afmetingen van de ESB-3 bedragen 10 x 10 cm. Er is een versie zonder kabels en één welke is voorzien van 4 x 1 meter kabels. Er is ook een 2e model leverbaar, de ESB-2. Dit model heeft dezelfde aansluitingen maar is rechthoeking (16 x 10 cm) van vorm. De prijzen van beide modellen zijn gelijk. Bevestigingsschroeven voor montage van de invoerdoos aan de buitenwand zitten er niet bij. Deze moeten dus zelf worden aangeschaft. We kiezen natuurlijk voor schroeven van edelstaal (RVS).

De installatie van de ESB-doos

De ESB-2 wordt ingebouwd op het punt waar zich aan de binnenzijde van de caravan de TV-kast bevindt met hierin 230V netspanning en 12V accuspanning. De bekabeling kan hierbij zo kort mogelijk worden gehouden.

Klik op de foto's voor een vergroting
De details zijn dan goed te bekijken.
 
De ESB-2 bestaat uit een contactdoos welke is voorzien van een stopkontakt 230V, 12V, antenne-aansluiting en aansluiting voor een satelietontvanger. De doos wordt gemonteerd in de buitenwand van de caravan.
Hoewel er ook een versie zonder kabels leverbaar is, kiezen we voor de bekabelde uitvoering. Hieraan zit 4 x 1 meter aansluitsnoer. De draadeinden van de 230V en de 12V kabels worden eerst voorzien van eindaderhulzen.
De invoerdoos vanuit een ander gezichtsveld. Zo is te zien dat de 230V en 12V kabels d.m.v. klemmetjes zijn vast gezet aan de afdekkap aan de achterzijde van de invoerdoos. Op deze manier wordt het eventueel losraken van de bedrading tegengegaan.
De meegeleverde afdichtingsring kan prima als mal worden gebruikt voor het aftekenen van het te zagen gat. De juiste positie wordt uitgemeten. Een klusje wat overigens nauwgezet dient te gebeuren want eenmaal geboord of gezaagd, is er geen weg meer terug.
Om een beginpunt te maken voor de decoupeerzaag wordt eerst een gat geboord.
Aan de binnenzijde van de caravan wordt gecontroleerd of de positie waar het gat voor de invoerdoos moet komen klopt. De in de TV-kast aanwezige kabels worden eerst weggehaald om te voorkomen dat het zaagblad van de decoupeerzaag de kabels kan beschadigen of kan doorzagen.
Het gebied rond het te zagen gat wordt afgeplakt met tape. Zo wordt de beplating van de caravan beschermd tegen beschadigingen door de voet van de decoupeerzaag.
De decoupeerzaag is voor deze klus voorzien van een smal zaagje zodat korte rondingen in het te zagen gat mogelijk zijn.
Het gat zit erin! Met de precieze pasvorm laat zich de invoerdoos stabiel monteren. Op deze foto is de noodzaak om de caravanwand eerst af te plakken met tape goed te zien.
In plaats van de meegeleverde afdichtingsring te gebruiken wordt de ruimte tussen wand en invoerdoos goed gevuld met butyleenkit. Door de invoerdoos nu stevig aan te drukken wordt de overtollige kit naar buiten gedrukt. De doos wordt vervolgens vastgezet met vier RVS parkers. De overtollig kit wordt weggehaald. Tip: de laatse restje kit zijn eenvoudig met een doek en wasbenzine te verwijderen.
Ook aan de binnenzijde wordt de zaak netjes afgewerkt. De ruimte tussen wand en invoerdoos wordt met witte siliconenkit opgevuld en gladgesteken.
De ESB-3 gereed voor gebruik! Elders op deze site kun meer lezen over het aansluiten van de bedradingen op accu- en netspanning.

 

|