Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Montage van een controlepaneel voor de accu

 

De montage

(klik op de foto's voor een vergroting/diashow)

Voor een goed zicht wordt het controlepaneel op stahoogte gemonteerd. Behalve de 12Vmeter monteren we ook een meter voor de watertanks. De twee aanwezige stopcontacten worden naar onderen toe verlegd waarna de bestaande gaten worden vergroot naar de benodigde afmeting voor de meters. De lasdoos van de al aanwezige bedrading wordt eveneens verlegd. Een koofje zorgt ervoor dat de kabels en gaten aan het zicht worden onttrokken.
 

 

Het controlepaneel is samen met het controlepaneel voor de schoon- en afvalwatertank netjes in de zijwand van een bovenkastje gemonteerd. De bekabeling van beide meters wordt via de al aanwezige kabelgoot doorgetrokken naar het ondergelegen TV-kastje waarin de boordaccu is geplaatst.


 

De aansluiting van de beide controlepanelen op de boordaccu geschiedt via de roze(+) en blauwe (-) stroomdraden op een gezekerde plus- en een minverdeler van het merk Mobile. De plusaansluiting wordt gezekerd op 2A..


Nadat de aansluiting is gemaakt kan de status van de accu traploos worden afgelezen. Waarden kleiner dan 5V worden niet meer weergegeven. Enkele belangrijke waarden zijn:

 

  • 0 -10,5 V = de accu is geheel ontladen;
  • 10,5 - 12,0 V = de accu is zwak en moet worden bijgeladen;
  • 12,0 - 14,4 V = de accu is goed geladen;
  • > 14,4 V = de accu wordt overladen.

 

Prijs en technische specificaties

De aluminium frontplaat van de Bord Control 503 van Calira is uitgevoerd in titanium grijze kleur en meet B 100mm, H 80mm en D 25mm. Het gewicht bedraagt 60 gram. Het controlepaneel wordt compleet geleverd met een kabelset van 5 meter lengte voor de 12V aansluiting op twee accu's, 4 schroefjes voor montage van de frontplaat en een duidelijke handleiding met installatie- en gebruiksvoorschriften.

De Bord Control 503 is al een wat ouder model en daarom wellicht moeilijk of niet meer te krijgen. Een vergelijkbaar controlepaneel voor de accu is de
Bord Control 501. Deze meter is voorzien van LED's in plaats van een digitale cijferweergave. De prijs ligt zo rond de EUR 69,00 (juni 2004).

 
 

|