Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Extra stopcontacten in de caravan inbouwen

De meeste caravans zijn nogal karig bedeeld als het gaat om 230V stopcontacten en vaak zitten zij ook nog op een plaats waar je er maar beperkt gebruik van kunt maken. Menige caravanner heeft dan ook de behoefte aan extra stopcontacten.Hoewel de kluscaravan met vier 230V stopcontacten goed is voorzien, ontstond ook hier de behoefte naar enkele extra aansluitingen. Tevens zijn in combinatie met een invoerdoes in de zijwand van de caravan enkele extra aansluitpunten gemaakt voor satelliet, 12V, en 230V afkomstig uit een inverter.

 

Omgaan met stroom betekent het gebruik van juiste (gekeurde) materialen en een goede scheiding tussen 12V en 230V. Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe je op een verantwoorde manier zelf extra stopcontacten kunt monteren.

Materialen en gereedschappen

(klik op de foto's voor een vergroting)

 


 
Voor een veilige installatie wordt gebruik gemaakt van de juiste materialen. Zo is de goedgekeurde 230V-bekabeling voorzien van een draaddikte van 1,5 mm². Zie voor uitleg over de betekenis van de verschillende kleuren (aarde fase en nul) het kader rechts.
 

 
Voor deze klus is gekozen voor standaard inbouw stopcontacten voorzien van randaarde. Deze stopcontacten zijn in elke bouwmarkt te verkrijgen. Het inbouwmodel heeft als voordeel dat deze vrij plat op het meubelwerk komt te liggen zodat je er minder snel tegen aanstoot. De plaats van inbouw moet dit type stopcontact natuurlijk wel toestaan.

 
Verbindingen worden gemaakt in goedgekeurde lasdozen. De kabeluiteinden worden gestript met een afstriptang en de koperen draaduiteinden worden met behulp van een speciale tang voorzien van adereindhulzen. Verbindingen van 230V of 12V worden altijd gemaakt in aparte dozen, dus nooit samen in één lasdoos!

De montage van het 1e stopcontact


 
Het eerste extra stopcontact wordt geplaatst bij de zithoek voorin de caravan. Zo wordt het mogelijk om op de tafel gebruik kunnen maken van 230V-apparatuur. Ook zal dit stopcontact worden gebruikt om in het voor- en najaar de vloerverwarming op aan te sluiten. Ten behoeve van deze reportage is het voorschot van de zitbank tijdelijk verwijderd.
 

 
Bij elke uitbreiding van de bekabeling is het verstandig de bekabeling te coderen (gekleurde tape). In geval van storing of werkzaamheden is dan altijd meteen duidelijk waar een bepaalde electrakabel betrekking op heeft.
 

 
Het extra stopcontact wordt aangesloten op de 230V bekabeling zoals die al in de caravan (af fabriek) aanwezig is. Voor een veilige verbinding worden de verbindingen in een daartoe geschikte lasdoos gemaakt. Alle kabels worden voorzien van adereindhulzen zodat ze met behulp van een kroonsteentje op een degelijke manier kunnen worden vastgezet.

 
De electriciteitskabel wordt doorgevoerd via het eerder gezaagde gat en vastgezet aan het binnenwerk van het stopcontact. Nadat de aansluiting is gemaakt wordt het binnenwerk met twee schroeven vastgeschroefd aan het meubelhout.
 

 
Na het weer in elkaar zetten van zitbank kan de achterzijde van het stopcontact niet meer met de hand worden bereikt. Indien dit wel het geval is, dan moet de achterzijde van het stopcontact worden voorzien van een beschermde kap. Nadat de afdekkapje op de voorzijde van het inbouwstopcontact is vastgeklikt is het stopcontact gebruiksklaar.

De montage van het 2e stopcontact


 
In de vergroting geeft de linkerpijl de plaats aan van (een gedeelte van) de 12V-installatie. Het stopcontact wordt natuurlijk aangesloten op de 230V bekabeling. Deze bevindt zich rechtsachter in de bankkast (niet zichtbaar). De rechterpijl toont het gat waarin het stopcontact zal worden ingebouwd.
 

 
De electriciteitskabel wordt doorgevoerd via het eerder gezaagde gat om te worden vastgezet aan het binnenwerk van het stopcontact. De koperen kern van de bedrading is voorzien van adereindhulzen.

 
Door de overlap van twee meubeldelen is er voldoende inbouwdiepte om het stopcontact geheel te laten verzinken in de ontstane ruimte. De aansluitpunten van de bedrading kunnen met de vingers worden aangeraakt en daarom wordt aan de binnenzijde afdekplaatje (niet op de foto) gemonteerd.

 
Nadat de afdekkapjes op het inbouwstopcontact zijn vastgeklikt is het stopcontact gebruiksklaar.

Inbouw van contactdozen voor satelliet, 12V etc.

Voor extra gebruiksgemak zijn bij het TV-meubel extra contacten ingebouwd voor onder meer aansluiting van een schotelantenne en een 12V-apparaat.

 


 
In het afdekblad van een meubel wordt met een 7-gatenzaag een extra gat gezaagd naast de al aanwezige gaten. In de extra opening wordt een combinatiecontact geplaatst voor satelliet, TV en 12V.
 

 
De inbouwcontacten zijn geplaatst. In het dubbele contact zal één stopcontact worden aangesloten op de 230V bekabeling en één op de omvormer welke 12V omvormt naar 230V. Zo is ook 'los van de paal' 230V beschikbaar.

 
Door de dikte van het afdekblad zijn contacten geheel verzonken. De bedrading wordt dan ook aangesloten voordat de contacten definitief worden vastgeschroefd.

 
In de zijwand van de caravan is een ESB invoerdoos ingebouwd van waaraf de kabel voor de satellietaansluiting voor aangesloten op het inbouwcontact. Links onderin is een stukje te zien van de omvormer welke 230V kan leveren uit de boordaccu.

 
Met labels wordt aangegeven welk contact moet worden gebruikt indien de caravan is aangesloten op 230V en welk contact wordt gevoed door de omvormer.

 
Het resultaat zorgt voor veel gebruiksgemak bij het aansluiten van de TV, de satellietreceiver en het signaal afkomstig van de schotelantenne.

 
De schotelantenne op statief is snel opgesteld, uitgericht en aangesloten op de ESB invoerdoos

|