Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Montage van een aardlekschakelaar

De werking van een aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar controleert de stroom die de caravan binnenkomt en uitgaat. In een normale situatie is deze stroom gelijk. Bij een defect in de aarding ontstaat er een lekstroom waarop de aardlekschakelaar direct reageert en de netspanning uitschakelt. Dit schakelmoment ligt op 30 milliampere (0,03 amp). Tot deze grens is er door de lage stroom nog geen gevaar voor mensen. Bij het in werking treden van de aardlekschakelaar klapt een hefboompje/schakelaar om en wordt de stroom uitgeschakeld. Wanneer de oorzaak van de storing is opgespoord kan de schakelaar weer worden worden teruggezet in zijn oorspronkelijke stand. Iedere aardlekschakelaar is uitgerust met en kleine drukknop om de werking te testen. Het is raadzaam om deze testknop maandelijks een keer te gebruiken om zo de juiste werking van de aardlekschakelaar te testen.

Geen standaarduitrusting

Vreemd genoeg behoort een aardlekschakelaar nog steeds niet tot de standaarduitrusting van ieder caravan. Een aantal fabrikanten is er toe over gegaan om een aardlekschakelaar te monteren, maar in het gros van de nieuwe caravans ontbreekt dit belangrijke onderdeel. Gelet op de prijs van slechts enkele euro-tientjes blijft het een raadsel waarom fabrikanten dit zo belangrijke onderdeel niet standaard inbouwen. De Stichting ter Bevordering van Veilige Caravans hanteert ook het standpunt dat een aardlekschakelaar moet in een veilige elektrische installatie. Lees meer...

 

Indien de fabrikant heeft nagelaten een aardlekschakelaar te plaatsen kun je er zelf een monteren in de cararavan. Een klusje waarvoor de gemiddelde doe-het-zelver zijn hand niet zal omdraaien.
 

De inbouw van een aardlekschakelaar

In de moderne caravan is een modulekast aanwezig (meestal in een bank- of hangkast) waarin al een zekeringautomaat is gemonteerd. In deze modulekast is meestal extra ruimte (voorzien van een afdekplaatje) aanwezig voor de montage van een extra module zoals een aardlekschakelaar. Is hierin niet voorzien, dan kan de aardlekschakelaar ook apart naast de zekeringautomaat worden gemonteerd. Hierbij is van belang dat de aardlekschakelaar zo dicht mogelijk bij de invoerdoos (plaats waar de stroom de caravan binnekomt) wordt geplaatst.

 

  • De juiste volgorde: invoerdoos > aardlekschakelaar > zekeringautomaat > 230V aansl.

 

Let op! De caravan is afgekoppeld van het 230V-net voordat met de werkzaamheden wordt begonnen. 

 

(klik op de foto's voor een vergroting/diashow)


Na het verwijderen van de beschermkap van de modulekast is te zien hoe de zekeringautomaat is vastgeklemd op een horizontaal profiel. Er is plaats voor een tweede module, zodat de aardlekschakelaar hier zijn plekje krijgt. Op de zekeringautomaat is de nuldraad (blauw) en de fase draad (bruin) aangesloten. De aardedraad (geel/groen) is bevestigd aan de separate aardestrip.

 

Voordat de bedrading wordt losgemaakt wordt de aardlekschakelaar naast de zekeringautomaat vastgeklemd op het horizontale profiel. Nadat is vastgesteld welk twee draden vanaf de invoerdoos (van de stroompaal) komen worden deze (blauw en bruin) losgemaakt en gemonteerd aan de aardlekschakelaar. Vervolgens wordt vanaf de andere aansluiting op de aardlekschakelaar weer doorgelust naar de zojuist vrij gekomen aansluitpunten op de zekeringautomaat.

 

Omdat gelijktijdig een Fuse Control wordt gemonteerd wordt deze geplaatst tussen de aardlekschakelaar en de zekeringautomaat. Als bedrading gebruiken we goedgekeurde stroomdraad met een doorsnede van 2.5mm². De uiteinden worden voorzien van adereindhulzen zodat de kern van de draad op een degelijke manier kan worden vastgezet. 

 

Nadat de aansluitingen zorgvuldig zijn gecontroleerd wordt de caravan weer op 230V aangesloten om de juiste werking van het systeem te controleren. De aardlekschakelaar zelf wordt getest door de hiervoor bestemde testknop in te drukken. Hierbij wordt een aardlek gesimuleerd. De aardlekschakelaar moet direct reageren door de stroom af te sluiten. Hierbij klapt het hefboompje naar beneden. Nadat het hefboompje weer omhoog is gezet dient het 230V systeem in de caravan weer correct te werken.

 

In deze close-up is het testknopje (blauw) aan de bovenzijde goed te zien. Aardlekschakelaar en zekeringautomaat vormen samen een goede bescherming tegen aardlek, kortsluiting en overbelasting van het elektrische systeem van de caravan.


   

Uitleg begrippen aarde, fase en nul

 

|