Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Verzekering voor de caravan

Schade: vaak kostbare zaak

Bij schade aan een caravan gaat het vaak om grote bedragen. Voor de meeste caravans wordt dan ook een caravanverzekering afgesloten. De schade kan in het ergste geval gaan om het totale verlies van het kampeermiddel. Diefstal, ongeval, brand of natuurrampen zijn hiervan enkele voorbeelden. Ook bij de overige schades waarbij de caravan niet verloren gaat praten we over forse bedragen van al snel 450 euro of meer.

Dekkingsmogelijkheden

Een spiksplinternieuwe caravan wil je graag zo uitgebreid mogelijk verzekeren. Het is tenslotte een hele investering en dan kun je risico's maar beter uitsluiten. Bij een nieuwe caravan (of een nog jonge caravan) kun je deze tegen de nieuwwaarde (geïndexeerd) verzekeren. Vaak is er de keuze uit verschillende termijnen, bijvoorbeeld van 3, 5 of 10 jaar. Oudere caravans kunnen niet voor de nieuwwaarde worden verzekerd, hierbij wordt uitgegaan van de dagwaarde. De meeste caravanverzekeringen gaan uit van een basisverzekering voor de caravan. In deze basisverzekering die de normale schades dekt is vrijwel altijd wettelijke aansprakelijkheid en hulpverlening standaard inbegrepen.

Uitbreidingen

Je kunt de basisverzekering uitbreiden met aanvullende pakketten voor:
 

  • hagelschade
  • brand, diefstal en vandalisme
  • storm en ander natuurgeweld
  • aanrijding en stallingschades

 

Bezitters van een wat oudere caravan wordt aangeraden om naast de basisdekking tegen dagwaarde ook brand, diefstal en storm en eventueel hagelschade mee te verzekeren.

Inventaris

Tot de caravan behoren vaak zaken als een voortent of luifel, een fietsenrek, een stabilisator, audio en TV-apparatuur en andere accessoires. Deze zaken vallen vrijwel nooit onder de caravanverzekering zelf en dienen dan ook apart te worden meeverzekerd. Voor audio en TV geldt meestal een beperking aan het uit te keren bedrag. Reisbagage zoals kleding, reisdocumenten, geld, camera's, brillen en dergelijke vallen niet onder de inventaris. U kunt hiervoor apart een inboedelverzekering afsluiten. Je loopt dus een risico als je de caravan de dag voor vertrek al belaadt met de spullen die meegaan op vakantie.

Dekkingsgebied

De meeste polissen verzekeren de caravan in heel Europa en de landen aan de Middellandse zee. Bedenk wel dat deze dekking meestal niet het hele jaar geldt, maar voor bijvoorbeeld maximaal 6 maanden. Wil je de caravan permanent in het buitenland stallen, of in het buitenland met de caravan overwinteren, controleer dit dan bij de verzekeringsmaatschappij.

Uitsluitingen

Naast de bekende uitsluitingen op grond van milieu- en weersinvloeden en natuurrampen zoals overstromingen, zijn er ook uitsluitingen wegens het onvoldoende onderhouden van gas- en electrische installatie. Ook onvoldoende zorg, waartoe het rijden met storm wordt gerekend en het onbeheerd achterlaten van de caravan zonder preventieve maatregelen (wielklem, disselslot).

Overige uitbreidingen

Naast de basisverzekering en de uitbreidingen hierop kun je als extra ook uitgebreide hulpverlening in het buitenland meeverzekeren en ook de kosten van vervangend vakantieverblijf in geval van schade tijdens uw vakantie. De reisbagage kan via een extra inboedelverzekering worden verzekerd. Wil je ook verzekerd zijn van rechtshulp, dan kun je je apart verzekeren voor rechtsbijstand.

Preventie

Als voorwaarde voor dekking wordt vaak geëist dat de caravan wordt voorzien van een wielklem of disselslot indien de caravan onbeheerd wordt achtergelaten. Soms worden zelfs beide preventiemiddelen verlangd bij caravans met een hoge waarde. Let er op dat wielklem of disselslot een VIP/TNO goedkeuring heeft. In geval van twijfel kun je dit controleren bij het SCM.

Premies

De premie voor een caravanverzekering is afhankelijk van de leeftijd van de caravan, de waarde en de omvang van de dekking. De te betalen premie zal zo tussen de EUR 200,00 en de EUR 400,00 bedragen. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid tot het vrijwillig nemen van een eigen risico voor bedragen tussen de EUR 110,- en de EUR 450,-. In dat geval krijg je een korting op de premie welke kan oplopen tot 30%.

 

Geldzaken

|