Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

 

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Financiering van de caravan

Mogelijkheden

Vaak biedt het caravanbedrijf waar je de caravan koopt al de mogelijkheid een financiering aan te vragen bij een financiële instelling. Naast deze aanbieding kun je natuurlijk ook bij de eigen bank offerte vragen of via internet 'online' de mogelijkheden van de verschillende aanbieders bekijken. Omdat er nogal wat mogelijkheden zijn loont het zeker de aanbiedingen goed met elkaar te vergelijken, want er kunnen grote verschillen zijn tussen de af te lossen bedragen bij een gelijke hoofdsom. Hou er wel rekening mee dat de renteaftrek voor consumptief krediet is afgeschaft (zie het kader rechts).

Persoonlijke lening

Vormen van financieringen zijn onder meer de persoonlijke lening waarin vooraf in een contract wordt vastgelegd welk bedrag je leent, hoe lang de looptijd is en welk bedrag je maandelijks moet aflossen. Deze vorm is overzichtelijk en biedt de zekerheid dat je na verloop van tijd van je verplichtingen af bent. 

Doorlopend krediet

Wilt je een meer flexibele lening, dan is een doorlopend (continue) krediet een mogelijkheid. Bij deze vorm betaal je rente over het openstaande bedrag van de lening. Met extra aflossingen kun je de looptijd verkorten danwel de maandelijkse termijnen verlagen. Neem je daarentegen weer geld op uit het krediet na een eerdere aflossing, dan verlengt dit de looptijd. Feitelijk bepaal je zelf de looptijd van de lening. Door extra aflossing ben je natuurlijk wel sneller van de lening af. Een flexibele vorm dus, maar wel met het risico dat de lening door extra opnamen nog doorloopt op het moment dat de caravan al (economisch) verouderd is en vervanging aan de orde komt. 

Huurkoop

Direct de caravan meenemen en pas na bijvoorbeeld een half jaar de eerste betaling doen is ook één van de mogelijkheden. Deze variant wordt meestal in een vorm van huurkoop toegepast. Je wordt dan pas eigenaar nadat alle termijnen zijn betaald, waaronder vaak een hoge slottermijn.

Tweede hypotheek

Een lening in de vorm van een 2e hypotheek brengt een lagere rente maar ook (extra) afsluitkosten met zich mee. De afgelopen jaren is de overwaarde van woningen volop benut om een caravan te financieren. Ook hier is het een kwestie van rekenen. Bedenk wel dat ook deze rente niet langer aftrekbaar is van de belastingaangifte. Houd bij het bepalen van de looptijd rekening met de economische levensduur van de caravan. De standaard 30-jarige hypotheek is dan ook niet aan te bevelen, kies dan ook voor een looptijd van niet meer dan 10 jaar.

 

Geldzaken

 

|