Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Toiletten voor de caravan

Nieuwe caravans zijn bijna allemaal uitgerust met een vast (ingebouwd) toilet. Tot enkele jaren terug was een cassettetoilet alleen als optie tegen meerprijs leverbaar.

 

Hoewel ook achteraf inbouw mogelijk is, gebruiken nog veel caravanners een een los toilet, de Porta Potti.

 

Op deze pagina staan we stil bij de verschillende soorten toiletten, het verschil in werking, de nieuwste ontwikkelingen, de verkrijgbare additieven en het onderhoud.

Soorten toiletten

De spoelwatertoiletten voor recreatief gebruik zijn in twee hoofdgroepen te verdelen. Zo is er het ingebouwde toilet, het cassettetoilet en het draagbare toilet, de Porta Potti. Beide systemen functioneren met spoelwater. De markt in spoelwatertoiletten wordt in Europa gedomineerd door het in Nederland gevestigde Thetford. In Europa is voor zover bekend alleen Fiamma nog actief met een draagbaar toilet.


Cassettetoilet

Het cassettetoilet van Thetford is in verschillende modellen leverbaar, ook voor inbouw achteraf. De laatste tijd zijn de modellen met een draaibaar bovendeel, bij uitstek geschikt voor kleine ruimten, heel populair. De toiletpot is 180 graden draaibaar ten opzichte van het voetstuk.

 

De inbouwmodellen zijn door de jaren heen wat luxer geworden met onder meer electrische spoeling, en soms is ook de afvaltank voorzien van wielen en een uittrekbare handgreep. Het gesjouw met de zware afvaltank is bij dit toilet dus voorbij. 
 

Draagbaar toilet

Porta Potti, het draagbare chemische toiletHet draagbare model, de Porta Potti, is vooral geschikt voor kleine caravans en campers zonder eigen toiletruimte. Dit toilet is leverbaar is verschillende modellen, waarbij de verschillen zitten in de capaciteit van de spoelwater- en afvaltank en in het uitrustingniveau.

 

Zo hebben de duurdere modellen een vergrendelbaar toiletdeksel en een electrische pomp om het toilet door te spoelen.

 

Een pluspunt is dat draagbare toiletten ook buiten de caravan zijn te gebruiken, handig bij een verbouwing bijvoorbeeld!
 


Inbouwtoilet voor (afval)watertank

Naast het cassettetoilet en de Porta Potti bestaat er ook een inbouwtoilet dat er uit ziet als een gewoon toilet.

 

Deze toiletten (Bravura, Aque Magic) worden met name toegepast in campers met een afvaltank welke onder de vloer is bevestigd. Het spoelwater wordt hierbij van de vaste watertank betrokken.

Werking van het chemisch toilet

Beide systemen zijn gebaseerd op het principe van een tweedelig toilet. Het bovenste deel bestaat uit een zitgedeelte voorzien van toiletbril met deksel, met rondom de toiletpot een reservoir voor het spoelwater. Het onderste deel bevat de afvaltank. Na gebruik wordt met een druk op de spoelknop (handmatig of electrisch) de toiletpot d.m.v. een krachtige waterspoeling gereinigd. Zowel het cassettetoilet als het draagbare toilet is vervaardigd van stevige, gladde kunststof waardoor de toiletten gemakkelijk zijn te reinigen.Het servicedeurtje van het cassettetoiletKenmerk van het cassettetoilet is de manier waarop de afvaltank via een klein servicedeurtje in de zijwand van de caravan kan worden uitgenomen. De afvaltank kan zo naar een stortpunt voor chemisch afval worden vervoerd om daar via de geïntegreerde schenktuit te worden geleegd. De speciale ontluchtingsknop zorgt ervoor dat dit spatvrij gebeurt. Bij een draagbaar toilet wordt het onderste deel (de afvaltank) d.m.v. een schuifhendel los gemaakt van de bovenste helft. Ook deze afvaltank is voorzien van schenktuit en ontluchtingsknop.De meeste toiletten zijn voorzien van een niveaumeter waarop het vulniveau van de afvaltank is af te lezen. Afhankelijk van de omgevingstempertuur moet een toilet zo gemiddeld tussen de 3 en 4 dagen worden geleegd. Bij de meer luxe modellen wordt behalve het niveau van de afvaltank ook de vullingsgraad van de spoelwatertank aangegeven.

Additieven voor het chemisch toilet

Om bij gebruik van het toilet overlast door middel van stank, afzetting of verstopping te voorkomen worden vooraf additieven toegevoegd aan de afvaltank en aan de spoelwatertank. Deze additieven zijn te onderscheiden in vloeibare en droge producten.
De werking van deze additieven is erop gericht om de in de afvaltank aanwezige fecaliën en bacteriën af te breken en om gasopbouw en afzetting op de binnenkant van de afvaltank tegen te gaan.

 

De toiletvloeistoffen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo is de ene soort wat meer milieuvriendelijk dan de andere.Kemdirect, hiet nieuwe granulaat voor het chemisch toiletDe droge toiletadditieven bestaan uit granulaten waaraan werkzame stoffen zijn toegevoegd. Vaak wordt dit granulaat (in de vorm van witte korrels) in kleine zakjes verkocht. Voordeel van deze papieren zakjes is dat zij eenvoudig zijn te doseren, weinig ruimte innemen en gemakkelijk zijn mee te nemen.Naast toevoegingen voor de afvaltank zijn er ook additieven voor de spoelwatertank. Door deze middelen toe te voegen aan het spoelwater wordt de groei van bacteriën, schimmels en algen in de leidingen en in het reservoir met spoelwater verhinderd. Het spoelwater blijft zo frisser en bij een spoelgang wordt een beschermende laag achtergelaten op de toiletpot. Ook kalkaanslag wordt voorkomen.

Onderhoud

Een goede hygiëne is belangrijk en daarom is het nodig om het chemisch toilet en de afvaltank regelmatig schoon te maken. Het kunststof van de toiletpot is gevoelig voor (agressieve) huishoudreinigers. Er kan dus niet zomaar een schoonmaakmiddel worden gebruikt. Het beste is om een sopje van afwasmiddel te gebruiken, waarbij een dosering van één of twee theelepeltjes op een halve emmer water al voldoende is.
 


De afvaltank kan ook met een sopje van afwasmiddel worden schoongemaakt. Aan de binnenkant van de afvaltank kunnen kalkresten (een bruine afzetting) aanwezig zijn. Deze kalkresten zijn het beste te verwijderen met in een warm sopje (van afwasmiddel) opgelost citroenzuur. Gebruik hiervoor zo'n 100 gram citroenzuur hetgeen bij de drogist kan worden gekocht. Zorg dat de bodem bedekt is, en kantel de afvaltank na verloop van tijd om zijn as zodat alle kanten worden behandeld. Om gasvorming tegen te gaan wordt de dop van de schenktuit losgedraaid (de schenktuit wijst bij het kantelen natuurlijk steeds omhoog). Extra aandacht verdient de rubber afdichtring. Ook deze kan worden gereinigd met het sopje met citroenzuur. De afdichtring moet hierna wel worden ingewreven met olijfolie (beslist géén andere olie gebruiken!) of worden ingespoten met wat siliconenspray.

Accessoires

|