Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Satellietontvangst

Aandachtspunten

Hier lees je wat je nodig hebt en waar je op moet letten.

 

Welke satellietreceiver

Het hart van een satellietset wordt gevormd door de ontvanger. Er zijn twee soorten ontvangers, namelijk voor analoge en digitale signalen. Als je de Nederlandse zenders wilt ontvangen ben je aangewezen op een digitale ontvanger. Deze ontvanger, ook wel receiver, tuner, decoder of seca-box genaamd 'vertaalt' het signaal van de satelliet in beeld en geluid. Naast de 'vrije' kanalen (zenders) zijn er kanalen welke het signaal versleuteld naar de aarde versturen. Om deze zenders te kunnen ontvangen is een 'smartcard' nodig welke het signaal decodeert. De smartcard, een kaartje in de vorm van een creditcard, dient hiertoe in de ontvanger te worden geplaatst.

 

De Nederlandse publieke en commerciele zenders zijn gratis te ontvangen via de Astra satellieten. Je hebt er wel een smartcard voor nodig van Canal+. Bij een zogenaamde Seca-Mediaguard ontvanger (Canal+ goedgekeurd) wordt standaard een smartcard van Canal+ meegeleverd. Deze smartcard is al in de prijs van de receiver inbegrepen. Omdat alle seca-ontvangers volgens hetzelfde principe werken, maakt het eigelijk niet uit welke je koopt. Keuze is er in ieder geval genoeg. Enkele bekende merken zijn Philps, Nokia, Asscom, Humax, Kathrein en Strong. Wanneer je de receiver in een (boven)kastje wilt inbouwen, kun je het beste voor een zo klein mogelijk model kiezen, want de meeste receivers zijn flink van formaat (in breedte vergelijkbaar met een videorecorder). Lees hier hoe je de receiver gebruiksklaar maakt.


Aan een digitale receiver hangt een stevig prijskaartje. Voor een ontvanger moet je rekenen op een bedrag van ongeveer EUR 375,- tot EUR 450,- (inclusief smartcard). Koop je een complete set ineens, dan zijn er voordelige pakketten verkrijgbaar, waarbij je ook direct de schotel, de LNBF en de benodigde kabels erbij krijgt.

Welke schotel

De keuze van de juiste schotel is erg belangrijk om plezier van je satellietset te hebben. Zie de schotel dan ook niet als het sluitstuk van je begroting!De eerste vraag die je moet beantwoorden, is of je een 'vaste' schotel op het dak van de caravan wilt of een losse set (statief + schotel). De voor- en nadelen van beide mogelijkheden komen hierna aan bod.

 

Een schotel vast op het dak

MagicsatAan een vaste schotel op het dak van de caravan hangt een beduidend hoger prijskaartje dan aan die van een losse set. In verband met de dakdoorvoer (mast en/of kabels) geschiedt de montage in de regel door de vakman, zodat je naast de kosten van de schotel ook te maken krijgt met installatiekosten.

 

De meest voorkomende methode is die waarbij de  schotel wordt gemonteerd op een zwenkbare mast welke door het caravandak gaat en van binnenuit (b.v. in de hangkast) met de hand kan worden versteld. Wil je meer gebruiksgemak, dan kom je terecht bij de duurdere electrisch aangestuurde schotelantenne (op een draaischijf) welke zich automatisch uitricht.

 

Het belangrijkste voordeel van de vaste schotel is dat hij gebruiksvriendelijk is en direct kan worden gebruikt. Nadelen zijn de hogere prijs en de kwetsbaarheid. Laag hangende takken op de camping kunnen de schotel beschadigen en je moet niet vergeten de schotel in te klappen voordat je met de caravan gaat rijden. Om de weerstand tijdens de rit te verlagen is een vlakke of bolle gesloten schotel ideaal. Zowel bij de vlakke als de bolle gesloten schotel is de LNBF ingebouwd, zodat er geen uitstekende delen zijn.

 

Een voordeel van een vlakke schotel is dat hij bij een kleinere afmeting (50 x 50 cm) hetzelfde bereik heeft als de grotere ronde schotel van 60 cm.

 

De volautomatische schotels zijn met prijzen van ruim boven de EUR 1.000,- erg kostbaar. Deze schotels zijn dan ook meer bedoeld voor gebruik op campers en vaartuigen, waarbij je ook 'onderweg' naar de TV kan kijken. Enkele bekende schotels voor montage op het caravandak zijn:

 

  • De Kathrein vlakantenne (50x50 cm) (prijs incl. mast rond de EUR 315,-).
  • De Kathrein vlakantenne (50x50 cm) op draaischijf, volautomatisch (prijs rond de EUR 1.400,-). 
  • De Travelsat UFO (Ø 60 cm) met bolle, gesloten schotel (prijs incl. mast rond de EUR 275,-). 
  • De Maxview Omnisat (Ø 60 en Ø 48 cm) met klapmechanisme (prijs rond de EUR ???). 
  • De Magicsat (Ø 65 cm) met volautomatsch zoeksysteem (prijs rond de EUR 1.975,-).

Een losse schotel (op statief)

Maxview Sat statiefDe voordeligste oplossing is een losse schotel met hierbij een statief of een mast welke je bijvoorbeeld in de dissel klemt. Een belangrijk voordeel van een statief is dat je het beste plekje kunt zoeken voor een optimale ontvangst.

 

Bij het kiezen van een standplaats op de camping ben je zo veel flexibeler. Let er wel op dat er in de directe nabijheid een open plekje is waar de schotel vrij zicht heeft op de satelliet. Het nadeel van een losse set is, dat je hem voor gebruik eerst moet opbouwen. Ook hebben de schotel en het statief tijdens de reis een eigen plekje nodig in de caravan of in het trekkend voertuig. En een schotel met een doorsnede van 60 cm is dan ineens een onhandig ding.

 

Een oplossing hiervoor is om de schotel niet te groot te kopen. Hoewel een doorsnede van 60 cm standaard is kun je voor ontvangst van de Astra satelliet ook met een kleinere schotel van 48 of 54 cm doorsnede nog goed uit de voeten (zie het bereik in de footprint). Deze kleinere schotels passen meestal nog net in de disselbak waarmee het probleem van het opbergen is verholpen. Kies ook voor een schotel waarbij de arm met de LNBF eenvoudig kan worden afgenomen. Om dit te vereenvoudigen kun je moeren vervangen door vleugelmoeren welke je met de hand kunt vastdraaien.Een losse schotel wordt zonder LNBF geleverd. Voor een goede kwaliteit schotel betaal je ongeveer EUR 35,- (Ø 60 cm). Hierbij komt dan nog EUR 20,- voor de LNBF. Een stevig aluminium (driepoots)statief dat je met grondpennen kunt verankeren komt op EUR 55,-. Verder heb je een flink stuk coaxkabel nodig (10-20 mtr.) waarbij allebei de uiteinden worden voorzien van F-connectoren (1x 'mannetje' en 1x 'vrouwtje').

Het gebruiksklaar maken van de receiver

Voordat je (Nederlandse) TV- en radiozenders kunt ontvangen moeten deze eerst worden ingeladen in de receiver. Je kunt daarom het beste eerst thuis de satellietset uitproberen. Sluit de schotel met een coaxkabel aan op de receiver welke op zijn beurt aan een TV wordt verbonden met een scartkabel.

 

Nadat de smartcard in de receiver is geplaatst sluit je de receiver en de TV aan op stroom (230-Volt). In de handleiding van de receiver staat beschreven hoe je via het AV-kanaal van de TV het menu van de receiver op het TV-scherm zichtbaar kunt maken en welke instellingen nodig zijn. Deze door Canal+ voorgeschreven instellingen zijn bij alle seca-receivers hetzelfde.

 

Nu is het tijd voor een 'lastige klus', het uitrichten van de schotel. Zodra er voldoende signaalsterkte is (zie afbeelding), kan worden begonnen met het inlezen van de kanalen. Zodra dit klaar is kun je de 'vrije' zenders direct ontvangen. Om de Nederlandse publieke en commerciele zenders te kunnen ontvangen moet de smartcard worden geactiveerd.

Het uitrichten van de schotel

De Astra satellieten dekken de ontvangst binnen een groot deel van Europa af. Dit bereik wordt een 'footprint' genoemd. Bekijk hier de footprints van de Astra satellieten. In deze footprint kun je zien dat een schotel van 50 cm doorsnede voldoende is om uitzendingen via de Astra satelliet in een groot deel van Europa te ontvangen.Zoals gezegd is het uitrichten van de schotel een 'lastige' klus, zeker de eerste keer. De schotel moet op twee manieren worden ingesteld. Als eerste wordt de hoek ingesteld waaronder de schotel naar de satelliet kijkt. De schotel helt hierbij als het ware achterover. Deze hoek wordt bepaald door de plek (land) waar de schotel wordt opgezet. In Scandinavie is deze hoek veel lager (20°) dan in bijvoorbeeld Zuid-Spanje (44°). In Nederland is de hellingshoek tussen de 28° en de 30°. Op de schotel is aan de steun op de achterzijde een schaalverdeling van de helingshoek aangebracht, waarmee je het juiste aantal graden kunt instellen. Zorg hierbij wel dat de schotel waterpas staat. Als tweede moet de schotel in de juiste richting, dat wil zeggen 19.2° oost, worden gedraaid. Je moet dus eerst je eigen positie weten, voordat er iets in te stellen valt. Een kompas is hierbij een onmisbaar hulpmiddel. Als je het kompas instelt op 0° noord, dan bevindt de Astra satelliet zich op ongeveer 162°. De schotel moet vanuit deze positie vrij zicht hebben!

 

Na deze eerste, globale instelling komt het erop aan. Draai de schotel langzaam naar links of naar rechts totdat je op het TV-scherm in het menu van de satellietreceiver de balk met signaalsterkte zien uitslaan waarbij deze groen van kleur wordt (zie de afbeelding elders op deze pagina). Wees hierbij geduldig, want het kan soms lang duren voordat het 'raak' is. Wil het niet lukken om het signaal te vinden, dan moet wellicht de hellingshoek licht worden bijgesteld. Bij dit uitrichten kun je ook gebruik maken van een een zogenaamde 'satfinder'. Dit handige apparaatje wordt aangesloten op de coaxkabel tussen de receiver en de schotel. Een wijzer en een geluidssignaal helpen je om snel de satelliet te vinden. Na een aantal keren proberen gaat het echter steeds gemakkelijker om de schotel snel uit te richten. Een blik op de camping hoe anderen de schotel hebben gericht helpt je natuurlijk ook al een stuk de goede richting op.

De toebehoren

Naast een coax-kabel, een scart-kabel en eventueel een satfinder heb je een kleine TV nodig. Je kunt hierbij kiezen voor een kleine TV met conventionele beeldbuis voor zover deze nog te koop is, maar een flatscreen TV is natuurlijk makkelijker op te bergen. De kleinste gangbare maat daarvan is ongeveer 19 inch (breedbeeld) en is voor de meeste caravans groot genoeg. Veel moderne televisies hebben bovendien ook de nodige extra aansluitingen, zodat je er bijvoorbeeld ook een losse DVD-speler of laptop op aan kunt sluiten. Sommige televisies, zoals hienaast afgebeeld, hebben zelfs een ingebouwde DVD-speler.Wil je ook 'los van de paal' TV kijken dan heb je een model nodig dat ook op 12-Volt kan werken of een omvormer die 12-Volt omzet naar 230 Volt zodat je ook een 'normale' TV' kunt gebruiken. Je moet dan natuurlijk wel over een 'boordaccu' in de caravan beschikken. Sommige flatscreen televisies werken al standaard met een 230/12V adaptor. Met een beetje handigheid kun je dan een verloopkabel maken of vinden om je televisie rechstreeks op 12V aan te sluiten. Maar omdat de receivers allemaal op 230-Volt werken heb je toch een omvormer nodig. Vanuit dit oogpunt bezien is het dan ook dus niet direct noodzakelijk om te kijken of de televisie ook op 12V kan worden aangesloten. Een conventionele  televisie kost ongeveer iets meer dan € 100 terwijl een flatscreen vanaf ongeveer € 200 te koop is. Let er wel op dat de televisie moet wordt bevestigd middels een speciale steun of beugel, en dat de televisie tijdens het rijden het beste van deze steun gehaald kan worden om hem zo trillingsvrij mogelijk te vervoeren.

De smartcard van Canal Digitaal

De distributie van de via de Astra satelliet uitgezonden Nederlandse publieke en commerciele zenders is in handen van Canal Digitaal. Via het hieraan verbonden Canal+ moet eerst de smartcard worden geregistreerd voordat de gecodeerde zenders zijn te ontvangen. Dit kan vooraf met het formulier van Canal+ dat met de smartcard/receiver is meegeleverd. Gelet op de (éénmalige) registratievergoeding en de jaarlijkse kosten van het set top box-pakket kun je feitelijk niet meer van 'gratis' spreken. Het set top box-pakket is welliswaar niet verplicht, maar je kunt er eigenlijk niet omheen (tenzij je jaarlijks een omslachtige herregistratie wilt uitvoeren). Een slimme zet van Canal+ plus is om het set top box-pakket gratis aan te bieden bij het aangaan van het basispakket. De meesten zullen dit pakket er dan ook gelijk bijnemen.

 

Vergeet niet om minimaal één keer per maand de satellietreceiver (met hierin de smartcard) aan te zetten, want het abonnement wordt per maand verlengd. Vergeet je dit, dan dien je via de telefoon de smartcard opnieuw bij Canal+ te activeren. Dit activeren kan alleen vanuit Nederland. Voor meer informatie over tv in het buitenland en/of op de camping, zie www.canaldigitaal.nl/tv-in-het-buitenland

Accessoires

|