Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Hordeuren

Kattenstaart

De voordeligste oplossing: een Chenille horgordijn

De meest voordelige oplossing om insecten te weren is een chenille horgordijn, in de volksmond ook wel kattenstaart genoemd. Al vanaf 15 euro heb je een dergelijk horgordijn. Een 100% oplossing is dit echter niet. Met een beetje wind wapperen de kattenstaarten vrolijk heen en weer en bieden geen bescherming meer. Onder invloed van wisselende temperaturen willen de kattenstaarten ook nog wel eens krimpen waarbij een gapende ruimte onderin ontstaat en insekten vrij in en uit kunnen vliegen.

Horgordijnen

Een horgordijn bestaande uit elkaar overlappende lamellen van muskietengaasMinder gevoelig voor wind zijn de horgordijnen welke zijn opgebouwd uit enkele elkaar overlappende lamellen uit muskietengaas. Door de verzwaring met kunstof strips aan de onderzijde waaien deze wat minder snel open. De prijs van een lamelhor komt op zo'n 20 tot 45 euro, afhankelijk van de maat en de uitvoering. De passing van een lamelhor moet echter wel perfect zijn, want als de lamellen niet loodrecht naar beneden hangen en goed tegen elkaar aansluiten werkt ook dit systeem niet. Voordeel van het chenille gordijn en de lamelhor is dat deze zich zeer eenvoudig laten monteren en in nagenoeg elke caravan kunnen worden toegepast.

Hordeuren

De halve rolhor voor afdekking van het bovenste geopende gedeelte van de caravadeurEen andere en betere oplossing vormen de hordeuren. Dit type hor is vergelijkbaar met de hordeuren die ook thuis worden gebruikt. De hordeur is opgebouwd uit een rolcassette met hierin een bewegende (uittrekbare) rolhor. Via horizontale geleiders wordt de rolhor uitgetrokken en aan de andere deurzijde vergendeld via een magneetsluiting. Dit type hor vraagt door het ingebouwde veermechanische wel de nodige zorg bij het sluiten en open. Laat je de hor namelijk onverhoeds los, dan knalt deze hard dicht. En dit is niet al te bevordelijk voor de vaak broze bevestiging aan de caravanwand. Ook moet worden gewaakt voor 'het in de hor lopen' indien deze gesloten is. Met kleine kleine kinderen is dit een reëel risico.

 

Om een hordeur te kunnen plaatsen moet er rondom de deuropening voldoende vrije ruimte zijn. Moderne hordeuren vragen aan de linker en rechter zijde een vrije ruimte van maar 15mm, welke meestal wel beschikbaar is. Ook aan de bovenzijde is meestal voldoende ruimte. Een drempel vormt echter vaak wel een probleem. Indien hieronder bedrading of waterleidingen lopen is de enige oplossing de bestaande drempel te verbreden of te vervangen door onder type. Om aan deze problemen het hoofd te bieden zijn er sinds enige tijd ook halve hordeuren verkrijgbaar. Deze horren zijn toe te passen op 2-delige deuren. Indien het bovenste gedeelte van de deur is geopend wordt de hor in verticale richting gesloten en dekt zo de open ruimte af. De onderste deur is hierbij gesloten. Met dit systeem wordt een prima ventilatie bereikt en blijven de insecten buiten. Nadeel van zo'n halve hordeur is dat je een extra handeling moet verrichten om de caravan in of uit te gaan. Hordeuren zijn te krijgen in verschillende kwaliteiten, waarbij de cassette en de rails zijn gemaakt in aluminium of kunstof. De prijzen liggen tussen de 100 en de 140 euro. Een halve hordeur komt op zo'n 100 euro.


Plissé hordeuren

De Unilux Caravan Plissé HordeurEen bijzondere hordeur is de Plissé hordeur van Unilux. Deze uit Japan geïmporteerde hordeur blinkt uit door de doordachte techniek. Zo rolt het horgaas niet op maar vouwt het op. De treklijst kan in elke gewenste stand blijven staan en klapt niet uit zichzelf terug. Stabilisatiekoorden zorgen ervoor dat het bij het open en dicht doen van de hordeur niet uitmaakt waar je de deur beet pakt. Door het plisségaas is de deur in gesloten toestand goed zichtbaar zodat je er niet ongemerkt inloopt. Mocht dit overhoopt toch gebeuren dan rekt het plissé mee. De plissé hordeur is dus een deur die tegen stootje kan welke ook gemakkelijk is te bedienen, ideaal voor kleine kinderen.Accessoires

|